Bugun...



İmam hatip proje okulları öğrencilerin en çok tercih ettiği okullar arasında yerini koruyor

Liselere Geçiş Sınavının ardından tercih sürecine giren öğrenci ve velilerinin en çok araştırıp teveccüh gösterdiği okullar arasında İmam hatip proje okulları yer alıyor.

facebook-paylas
Tarih: 11-07-2023 18:17

İmam hatip proje okulları öğrencilerin en çok tercih ettiği okullar arasında yerini koruyor

İlk olarak 2016-2017 eğitim öğretim yılında hayata geçirilen imam hatip proje okulu uygulaması, öğrencilerin eğitimine hem manevi hem de fenni ilimler alanında katkı sunarken elde başarılarla öğrencilerin ilk tercih ettiği okullar arasında yer almaya devam ediyor.

İmam Hatip proje okulları ile diğer liseler arasındaki farklılıkları detaylandıran TOBB Ferdi Yiğit Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdür Yardımcısı Murat Dalkılıç, ilk açıldığı günden bu yana okullarının gerek üniversite sınavlarında ve gerekse TÜBİTAK, Teknofest, ulusal ve uluslararası yarışmalarda elde ettiği başarıları paylaşarak tercih verecek öğrencilere davet çağrısında bulundu.

Murat Dalkılıç

"Okulumuz fen ve sosyal bilimler proje uygulayan Anadolu İmam Hatip Lisesidir"

3 Temmuz itibariyle 8'inci sınıf öğrencilerinin LGS 'de almış oldukları merkezi puanla yerleştirmeler sonucunda okullarını tercih etmeye başladığını ve bu sürecin 19 temmuza kadar devam edeceğini hatırlatan Dalkılıç, "Okulumuz fen ve sosyal bilimler proje uygulayan Anadolu İmam Hatip Lisesidir. Bu Anadolu imam hatip liseleri ülkemizde yaklaşık 7-8 yıl önce eğitim öğretime başlamış, süreç içerisinde uygulamış olduğu kadim medeniyetimizin ilkeleri ve eğitim felsefesi neticesinde büyük başarılara imza atmıştır. Mesela fen ve sosyal bilimler proje okulu imam hatip liselerimiz 2020 yılında ilk mezunlarını vermiş ve o sene 27, 2021'de 42 ve 2022'de 57 öğrenci YKS sınavında ilk yüze girmiştir. İlk bine giren öğrenci verileri ise 2020'de 279, 2021'de 387 öğrenci 2022'de 436'ya yükselerek başarılı bir eğitim süreci geçirmiştir. Bu başarılar inşallah devam edecek." ifadelerini kullandı.

Dalkılıç, "Bu, tesadüfi bir başarı değildir. Bu okullar çift kanatlı eğitim vermekte yani iki kitabı birlikte öğrencilerimize öğretmektedir. Öğrencilerimiz, hem Kur'an-ı Kerim'in öğretileri olarak İslami ilimler dediğimiz manevi yönler hem de fenni ilimler alanında geliştirilmektedir. Dolayısıyla hem maddi hem de manevi yönde bir gelişim söz konusu olunca öğrencilerimiz başarıya ulaşmış oluyor." dedi.

"Okulumuz tamamen fen lisesi programını uyguluyor"

Manevi eğitim alan öğrenci profilini tanımlayan Dalkılıç, "Mesela öğrencilerimiz manevi eğitim aldıkları zaman 'evladım ders çalış' demiyoruz. Çünkü sorumluluk bilincine ulaşmış, hayatın anlamını kavramış, Allah'a ve ahirete gününe iman etmiş bir öğrenci; artık iki ayaklı yere basan, görev ve sorumluluklarını yerine getiren, derslerini çalışan ve öğretmenini dinleyen bir öğrenci profili haline geldiğinden bu başarıları elde ediyor." şeklinde konuştu.

Fen lisesi ile proje imam hatip lisesi kıyaslaması yapan Dalkılıç, "Haftalık ders çizelgesini karşılaştırdığımızda her ikisinde de matematik 6; fizik-kimya-biyoloji dersleri 9 ve 10'uncu sınıfta 2, 11 ve 12'nci sınıfta 4'er saattir. Yani okulumuz tamamen fen lisesi programını uyguluyor. Farkı ise sadece fen lisesinde din kültürü ve ahlak dersi var iken okulumuzda siyer yani Peygamber Efendimizin Hayatı dersinin konulmuş olmasıdır veya hem fen lisesinde hem okulumuzda birinci yabancı dil İngilizce öğretilirken ikinci yabancı dil fen liselerinde genelde Almanca biz de ise Arapçadır. Bu iki dili kıyasladığımızda Arapça Almancadan çok daha kolay. Çünkü mesela kalem veya kitap Arapça kelimedir ve biz aslında Arapçaya vakıfız." diye belirtti.

"Bizler; tıpçı, mühendis, öğretmen, hukukçu olamazsın diyenlerin ezber ve algılarını bozduk"

Arapça gibi derslerin yanında temel dini bilgiler, siyer, fıkıh, tefsir gibi derslerin olduğunu sözlerine ekleyen Dalkılıç, bu derslerin hafif tutularak 9, 10, 11 ve 12'nci sınıfa serpiştirildiğini, öğrenciyi zorlamadığı gibi manevi gelişimine katkıda bulunduğunun altını çizdi.

İmam hatip proje okulları denildiği zaman sadece İstanbul'daki bazı okulların akla geldiğini halbuki biraz incelendiğinde Türkiye'nin dört bir tarafında genel bir başarının söz konusu olduğuna vurgu yapan Dalkılıç, yapılan kara propagandalar neticesinde öğrencilerde oluşan algıya dikkat çekerek şunları söyledi:

"Mesela geçtiğimiz yıl okulumuzda 6 tıp, 4 yazılım mühendisi, 3 diş hekimliği, 2 endüstri mühendisliği, 7 hukuk, 1 siyasal bilgiler gibi birçok alanda öğrencilerimiz başarılar elde etti. Bazen 'İmam Hatip Lisesine gidersem ne olacağım' gibi durumlara da karşılaşıyoruz. Nitekim özellikle Diyarbakır'da imam hatiplere yönelik çok ciddi kara propagandalar oluyor. Yani buraya gelecek öğrenciye 'imam hatibi bitirdiğin zaman ölü yıkayıcısı olacaksın' diyorlar ama 'en iyi imam hatip olacaksın' demiyorlar. Bizler; tıpçı, mühendis, öğretmen, hukukçu olamazsın diyenlerin ezber ve algılarını bozduk."

"Burası hem maddi hem manevi hem akademik alanda öğrencilerimizin olumlu sonuçlara ulaştığı bir okuldur"

Dalkılıç, "Burada sürekli din dersi işlendiği, hiç sosyal aktivitelerin olmadığı algısı da oluşturuluyor. Halbuki okulumuzda 200 yataklı pansiyonla beraber spor salonu, halı sahamız var ve öğretmenlerimiz futbol, basketbol, voleybol ve masa tenisi gibi yarışmalar düzenliyor. Ayrıca öğretmenlerimizin aktif kullandığı fen laboratuvarı ve bilişim sınıflarımız da var. Öğrencilerimiz TÜBİTAK ve Teknofest gibi ulusal ve uluslararası yarışmalara giriyor kütüphane ve kitap kafemizden kitap konusunda ihtiyaçlarını giderebiliyorlar. Yani okulumuz her yönüyle sürekli aktif ve hareket halindedir." ifadelerini kullandı.

Sadece akademik yarışmalarda değil, TÜBİTAK ve Teknofest'te de birçok başarıya imza attıklarını kaydeden Dalkılıç, "Mesela bu yıl Teknofest'e 2-3 finale çıkma olayımız oldu. Aynı zamanda okulumuz, bölge finalinde de ilk 3'e girdi. Hem bununla ilgili yarışmalarda hem de hutbe, ezan ve Kur'an-ı Kerim okuma yarışmalarında Türkiye genelinde dereceler yapmış okuluz. Dolayısıyla burası hem maddi hem manevi hem akademik alanda hem de öğrencilerimizin ahlaki yönüyle gerçekten büyük olumlu sonuçlara ulaştığı bir okuldur. Bunu her yıl inşallah bir adım daha ileriye götürecek ve bu konuda örneklik oluşturacağız." şeklinde konuştu.

"Çocuklarının geleceğini düşünen ve seven herkesi bekliyoruz"

"Diyarbakır'ın ilk proje okulu olarak başarılara imza atınca halkımız tarafından büyük bir teveccüh gördük" diyerek konuşmasını sürdüren Dalkılıç, "Artık okulumuz sayısal olarak yetişemez oldu. Bunun üzerine Diyarbakır'ımızda hem kız hem de erkek öğrencilerimize yönelik birçok proje okulları açıldı. Kızlar için Şehit Halit Gülser Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ile Yenişehir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, erkekler için ise TOBB Ferdi Yiğit Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Mehmet Akif Ersoy Anadolu İmam Hatip Lisesi gibi proje okulları açıldı. Medeniyet kodlarımıza uygun eğitim veren proje okullarımız, halk tarafından sevildi ve güven duyuldu." diye belirtti.

Velilere ve öğrencilere çağrıda bulunan Dalkılıç, şunları söyledi:

"Proje okullarının hem eğitim öğretim programı hem haftalık ders çizelgesi hem de seçkin öğretmen kadrolarıyla gerçekten öğrencilerimizi hayata hazırlayan bir misyona ve vizyona sahip. Velilerimiz gönül rahatlığıyla çocuklarını bu okullara teslim edebilirler. Çocuklarının geleceğini düşünen ve seven herkesi buraya bekliyoruz."




Bu haber 754 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI