Bugun...



Asırlardır devam eden gelenek: Ali Baba Hayratı

Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesinde hayır sahiplerinin katkısıyla gelenek haline getirilmiş olan Ali Baba Hayratı 3 asırdır yaşatılıyor.

facebook-paylas
Tarih: 23-10-2023 00:15

Asırlardır devam eden gelenek: Ali Baba Hayratı

Karaköprü ilçesinde hayır sahiplerinin desteğiyle devam eden Ali Baba Hayratının tarihi,  Padişah 4’üncü Murat’ın zamanına dayanıyor.

Bağdat Seferi dönüşünde Urfa'ya gelen 4’üncü Murat ve hocası; Şazeli Şeyhlerinden olan Erenköylü Hasan El-Şazeli oğlu Şazeli Ali Dede'nin yanında konaklar.

 4’üncü Murat, Ali Dede’den Şazeli Ali Baba Türbesinin bulunduğu yeri ve yanındaki yerleri kendilerine vererek burada kalması ve öğrenci yetiştirmesini, hizmet etmesini ister. Bunların giderleri için de Şazeli Ali Dede'ye bazı vakıf arazileri temin eder. Bu çocukların okuması ve barınması için bazı şartları da Karaköprü Ali Baba Camisi'nde asılı olan Osmanlıca Belgede (Berat) sayar.

Ali Baba Camii önünde Karaköprü Alibaba Kültür ve Dayanışma Derneği ile Karaköprü’deki Mahalle Muhtarları tarafından ortaklaşa düzenlenen hayrata halk, yoğun ilgi gösterdi.

Ali Baba camii eski İmam Hatibi Ali Yılmaz, "3 yıldır Ali Baba Hayratı'nın organizasyonunu yapıyoruz, yiyenlere afiyet olsun inşallah. Ali Baba hayratını geleneksel olarak her yıl yapıyoruz. Biliyorsunuz ki Ali Baba Hayratı Şezali halifelerindendir ve bizden her yıl hatim okumayı ve fakir fukaraya yemek vermemizi istediği için biz de geleneği sürdürüyoruz. Atalarımızın izinden gidiyoruz, atalarımız yüzyıllarca burada bu hizmeti yaptılar, bizler de yapıyoruz ve bizden sonraki nesil de inşallah bu hayrata devam edeceklerdir." diye konuştu.

Ali Baba Hayratıyla alakalı Atakent mahalle muhtarı Hasan Gümük, "Ali Baba Hayratı geçmişten gelen bir gelenektir dedelerimizden bize kalan bir gelenektir. 1971 Ali Dede'nin zamanından beri Ali Baba hayratı devam ediyor. Bizim amacımız Ali baba daha önce Karaköprü'yü hibe ettiği için ve Karaköprü halkı olduğu için düzenli bir şekilde hayratımızı yapıyoruz." sözlerine yer verdi.

Mehmet Toprak, "Geleneksel olarak yaptığımız Ali Baba Hayratı'nın davetindeyiz. Başta muhtarlarımız, iş adamları ve Karaköprü halkı kimin emeği varsa hepsine teşekkür ederiz. Yıllardır yaptığımız bu geleneksel Ali Baba hayratı İnşallah ömür boyu devam edecek." dedi

 




Bu haber 778 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI