Bugun...



HÜDA PAR'dan Taliban açıklaması

HÜDA PAR Sözcüsü Demir, Taliban'ın Kabil'de kontrolü sağlamasının ardından verilen ilk mesajların geleceğe dair umutları arttırdığını, Taliban'ın İslam’ın mutedil anlayışını esas alan çoğulcu bir yönetimi benimsemesini temenni ettiklerini söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 17-08-2021 00:18

HÜDA PAR'dan Taliban açıklaması

Demir, Taliban'ın Kabil'de kontrolü sağlamasının ardından verilen ilk mesajların geleceğe dair umutları arttırdığını, İslam’ın adaletini ve mutedil anlayışını esas alan çoğulcu bir yönetimin benimsenmesini temenni ettiklerini belirtti.

Dün Taliban birliklerinin başkent Kabil’e girmesi ile Afganistan’da bütün vilayetlerin Taliban’ın kontrolüne girdiğini, ardından Devlet Başkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk ettiğini hatırlatan Demir, Taliban’ın yönetimi devraldığını belirtti.

Dış güçlerin ülkeden ayrılmış olmalarının sürecin en sevindirici yönü olduğunu vurgulayan Demir, "Şüphesiz yaşanan bu gelişmeler, Afganistan için çok önemli bir süreçtir. On yıllardan beri savaş ve yıkımı yaşayan Afgan halkının bugün en fazla ihtiyaç duyduğu şey; barış, huzur ve sükûnettir. Afgan halkının yaşadığı acılar artık bitmelidir. Yeni sürecin, acıların bitmesine vesile olmasını diliyoruz. Taliban yönetiminin; kimsenin cezalandırılmayacağı ve genel af ilan edileceği yönündeki ilk mesajları Afgan toplumunda ve dünyada olumlu karşılanmış, geleceğe dair umutları artırmıştır." dedi.

"SALGINLA MÜCADELE SÜRECİ DAHA ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE SÜRDÜRÜLMELİ"

Sağlık Bakanı başta olmak üzere bazı yetkililerin aşı olmayanlara yaptırımlar uygulanacağına dair söylemlerinin, aşı olmak istemeyen vatandaşlarda haklı bir tepki ve endişeye neden olduğunu söyleyen Demir,  aşı konusunda tereddütlerin oluşmasında yetkililerin süreç boyunca yaptıkları çelişkili açıklamaların payının büyük olduğunu belirtti. Demir, "Ayrıca aşının yan etkileri hakkında tatmin edici izahat yapılmaması ve keyfi yasaklamalar gibi pek çok sebep de vatandaşlarımızda güvensizlik oluşturmuştur. Var olan haklı endişeler nedeniyle aşı olmak istemeyen vatandaşların hayatını zorlaştırmak ve hak mahrumiyetlerine neden olacak yöntemlere başvurmak doğru değildir. Salgınla mücadele süreci daha şeffaf bir şekilde sürdürülmeli, vatandaşların endişelerini giderecek bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır. Türkiye’de uygulanan aşıların yan etkileri, salgına karşı sağladıkları koruma oranı ile aşıların diğer komplikasyonları, doğru istatistikler üzerinden toplum ile paylaşılmalıdır." diye konuştu.

"YÜZ YÜZE EĞİTİME MUTLAKA GEÇİLMELİDİR"

Covid-19 salgını nedeniyle 15 Mart 2020 tarihinden itibaren okullarda yüz yüze eğitime ara verildiğini,  geçen 1,5 yıllık sürede, eğitimde ağır kayıplara neden olduğunu söyleyen Demir, "Öğrenci ve veliler ciddi sıkıntılar yaşadılar. Kayıp 1,5 yıldan sonra yüz yüze eğitime geçmeme gibi bir seçeneğimiz kalmamıştır. Çocuklarımızın geleceğinin heba olmaması için yüz yüze eğitime mutlaka geçilmelidir. Bunun için gerekli tedbirler alınmalı, okullar hazır hale getirilmelidir." dedi.

KÜRTÇE TEZ YASAĞININ KALDIRILMASI

Demir, Dicle Üniversitesi’nde 2012 yılında açılan Kürt Dili ve Edebiyatı programında yüksek lisans yapan öğrencilerin Kürtçe tez yazması 4 yıl önce yasaklandığını, öğrencilerin bu süre zarfında Kürtçe öğrenim gördükleri halde tezlerini ancak Türkçe yazabildiklerini hatırlattı. HÜDA PAR olarak biz de defalarca bu yasağın kaldırılması gerektiğini ifade ettiklerini belirten Demir, "Tepkiler üzerine üniversite yönetimi yönetmelikte yaptığı bir değişiklik ile bu yasağı kaldırdı. Böylece Kurmancî ve Zazakî lehçelerinde tez yazımının önü açılmış oldu. Hiç olmaması gereken bu ucube yasağın kaldırılmış olması, önemli ve olumlu bir adım olmuştur." dedi.




Bu haber 859 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI