Bugun...



CHP’Lİ ÖZGÜR KARABAT KONUT SATIŞLARINDA DİKKAT ÇEKEN ARTIŞ KİMLER KONUT ZENGİNİ OLUYOR!

CHP Genel Yardımcısı Özgür Karabat, Merkez Bankası’nın faiz artışları ve yüksek faizin konut piyasasına yansımaları hakkında bir açıklama yayınladı. Karabat’ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada özellikle çalışanlar için ev almanın imkânsız hale geldiği ve hükümetin bu krizi çözme kapasitesi olmadığı ifade edildi.

facebook-paylas
Tarih: 18-04-2024 18:22

 CHP’Lİ ÖZGÜR KARABAT KONUT SATIŞLARINDA DİKKAT ÇEKEN ARTIŞ KİMLER KONUT ZENGİNİ OLUYOR!

 

 

CHP’li Karabat, hükümetin tutarsız ekonomi politikalarının bedelini ülkece ödediğimizi ifade ederek; “Erdoğan'ın ‘Faiz sebeptir, enflasyon neticedir’ tezinden vaz geçildi. Ancak bu makas değişikliğinin bedelini ağır bir biçimde ödüyoruz.” dedi.

“TÜİK’e göre, 2023 yılında konut satışları bir önceki yıla göre %17,5 azalarak 1 milyon 225 bin 926 olarak gerçekleşti. Ancak 2024 Şubat ayında açıklanan verilerinde konut satışlarında %17,3 artış kaydedildi. Bugün açıklanan Mart ayı verilerinde ise bir önceki yılın aynı ayına göre %0,1 azalma kaydedildi. Ekonomide ve alım gücünde geriye gidiş olduğu halde bu artış üzerinde durulmalıdır” diyen Karabat sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu veriler dikkatli incelendiğinde kredili /ipotekli satışların önceki yılın Ocak-Şubat dönemine göre %56,1 azaldığı görülüyor. Bu şu anlama geliyor, konut sahibi olanlar yine toplumun en zengin kesimleri ya da elinde yüklü miktarda sıcak para tutanlar oluyor.”

Karabat’ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım şöyle: 

KONUT SATIŞLARINDA DİKKAT ÇEKEN ARTIŞ!

1. Bilindiği üzere dar gelirli, ücretli ya da memurların konut edilmelerinin en temel yolu krediden geçiyor. Ancak bugün faizler öyle bir seviyeye yükseldi ki çalışanlar, emeği ile geçinenler bankaların önünden dahi geçmiyor!

2. Yıllardır izlenen akıl dışı faiz politikası 1 yılda 3 Maliye Bakanı 3 de Merkez Bankası Başkanı yedi. Günün sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Faiz sebeptir, enflasyon neticedir” tezinden vaz geçildi. Ancak bu makas değişikliğinin bedelini ağır bir biçimde ödüyoruz.

3. Faziler tarihi seviyelere yükselmişken, "ben ekonomistim" diyen Erdoğan'ın ağzından faize dair tek söz dahi duyulmuyor. Bu tabloda bırakın ev sahibi olmayı, kiralık ev bulmak bile problem haline geldi.

4. TÜİK'in son açıkladığı konut satış istatistikleri de bu tezi doğruluyor. Veriler ücretli veya dar gelirli için ev sahibi olmanın imkansızlığını ortaya koyuyor. Uzun zamandır sert düşüşler yaşayan konut piyasasında son aylarda dikkat çeken bir hareketlenme yaşanıyor.

5. Türkiye genelinde konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %17,3 artarak 93 bin 902 oldu. Uzun zamandır düşme eğiliminde olan satışların ekonomide olumlu bir iyileşme olmamasına rağmen artması akıllarda soru işaretleri yaratıyor.

6. Bu veriler dikkatli incelendiğinde kredili /ipotekli satışların önceki yılın Ocak-Şubat dönemine göre %56,1 azaldığı görülüyor. Bu şu anlama geliyor, konut sahibi olanlar yine toplumun en zengin kesimleri ya da elinde yüklü miktarda sıcak para tutanlar oluyor.

7. Kısmi fiyat düşüşlerini fırsat bilenler bu koşullarda servetlerine servet katmaya devam ediyor. Olan yine yoksul vatandaşa oluyor! AKP'nin bu krizden çıkacak ne öngörüsü ne de planı var! Bu çark kırılmadıkça emekçiler kiralık ev bulmakta dahi zorlanmaya devam edecek!




Bu haber 344 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Manşetler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI