Bugun...



4 kişinin öldüğü Batman'daki sel afetinin oluşturduğu zarar 158 milyon lira!

Batman Valisi Ekrem Canalp, 10 gün önce yaşanan ve 4 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan sel felaketi ile ilgili yürütülen çalışmalara ilişkin yerel ve ulusal basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

facebook-paylas
Tarih: 29-11-2023 19:29

4 kişinin öldüğü Batman'daki sel afetinin oluşturduğu zarar 158 milyon lira!

Batman'daki sel afetinin oluşturduğu zararın toplamda 158 milyon lira olduğunu aktaran Vali Ekrem Canalp, sel afeti dolayısıyla vatandaşlardan toplamda 24 bin ihbar geldiğini belirtti.

24 bin ihbardan 6 bin 586'sının vaka olarak kayıtlara geçtiğini ifade eden Vali Canalp, "Biz bu afette 2 bin 18 personelle, 337 araç ile müdahale ettik. 142 vatandaşımızı seldeki afetten kurtardık, maalesef 4 vatandaşımız vefat etti, 3 vatandaşımız da yaralı olarak kurtarıldı." dedi.

"9 yapı yıkıldı"

Selde 3 hasar tespiti yaptıklarını dile getiren Canalp, "Hasar tespiti ile ilgili 3 şeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Birincisi binalarda olmuş olan hasar, ikincisi eşyalarda olmuş olan hasardır ve üçüncüsü de tarımsal zararlardır. Bir tanesi bina hasarı söz konusu olduğu zaman bizim bin 118 binamızda toplamda 3 bin 120 bağımsız bölümümüzde tarama yapıldı. Bunların içerisinden 899 bina ve 2 bin 680 bağımsız bölümümüzde herhangi bir hasar tespit edilmedi. 202 bina ve 402 bağımsız bölümdeyse hafif hasar tespit edildi. 8 binada ve 19 bağımsız bölümümüzde ağır hasar meydana geldi ve yıkık olarak da 9 bina yapımız bulunmaktadır." diye konuştu.

"Zarar tutarımız 158 milyon liradır"

Toplamda bin 338 evde eşya zararını tespit ettiklerini aktaran Canalp, "Şu ana kadar yapmış olduğumuz tespitlerde de 36 milyon liralık bu evlerde eşya zararı söz konusudur. Yine 293 iş yerimizde de zarar meydana gelmiştir. Buralardaki zarar miktarı da 112 milyon liradır. 92 aracımızda da zarar meydana geldi. Bununda karşılığı 10 milyon liradır. Toplam belirlenen zarar tutarımızda 158 milyon liralık bir zarardır." ifadelerini kullandı.

106 dönüm ekili alanda zarar meydana geldiğini vurgulayan Canalp, 61 küçük ve büyükbaş hayvanın telef olduğunu, 370 ton kaba yemin de zayi olduğunu söyledi.

"Bugün, yarın aileler evlerine dönecek"

Bin 690 hanenin ziyaret edildiğini belirten Canalp, şöyle devam etti:

"538 hanemize 14 milyon 500 bin lira olmak üzere hane başına gelir tahakkuku ve yardımı yapıldı. 284 hanemizdeki bin 351 kişiye de psiko sosyal destek hizmeti verildi. Afet meydana geldikten sonra 26 hanedeki 210 vatandaşımıza orta öğretim öğrenci yurdumuzda barınma hizmeti verdik. Bu ailelerimizden 7'si evlerine geri dönmüş durumda. Bugün ve yarında evleri tamamlanmış olan diğer ailelerde evlerine dönecek duruma geliyorlar."

"Üç çeşit yemek verdik"

Afetin birinci gününden itibaren sıcak yemek ve kahvaltı hizmeti vermeye başladıklarını ifade eden Canalp, şunları söyledi:

"Toplam vermiş olduğumuz öğlen ve akşam sıcak yemek üç çeşit olmak üzere 131 bin porsiyondur. Yaklaşık 40 bin porsiyonluk kahvaltı hizmetimizi de vatandaşlarımızın evlerine ulaştırdık. Gıda kolisi olarak 5 bin 897 gıda kolisi dağıttık. 6 bin vatandaşımıza da giyim yardımından istifade ettirdik. Yine 4 bin 300 hijyen kiti dağıttık ve 4 bin 100 battaniye dağıttık. 219 ton da kömürü vatandaşlarımıza dağıttık."

"Yardımları peyder pey dağıtıyoruz"

Hem AFAD hem Sosyal Yardımlaşma Vakfı hem de Aile ve Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğünden ödeneklerin olduğunu kaydeden Canalp, "Bu ödeneklerimizi de peyder pey vermeye devan ediyoruz. Gelen her türlü yardımı da vatandaşlarımıza dağıtıyoruz. Şu anda AFAD'ın ödeneklerinden 13 milyon lira kullandık. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafımızdan da nakdi yardımlar yapıldı. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımızdan da nakdi yardım olarak bin 737 haneye toplamda 12 milyon liralık yardım yaptık. Eşya zararlarından dolayı ve ticari işletmelerdeki zararlardan dolayı da destekler peyder pey gelecektir." dedi.

"17 mahallede temizlik yapıldı"

Temizliğini yaptıkları iç dış hane sayısının da 346 olduğu bilgisini paylayan Vali Canalp, şu ifadeleri kullandı:

"Bu 17 mahallededir. Toplam 508 cadde ve sokakta çamurdan temizleme faaliyeti yaptık. Bunların uzunluğu da 19 bin 120 metredir. Bin 150 metre dere yatağında da temizlik çalışması yaptık. Müdahale yaptığımız kanalizasyon uzunluğu 45 bin 489 metredir. Müdahale edilen toplam hane sayısı da 4 bin 420'dir. 7 okul ve ibadethanede temizlik çalışması yaptık. 2 bin 375 kanalizasyon bacamız tıkanmıştı, onlarında temizliklerini yaptık ve çalışır vaziyete getirdik. 230 su patlağına müdahale edildi. 930 evimizin bodrum katı ve hanesi çamurdan temizlendi. Taşınan toplam balçık miktarı 8 bin 591 metreküptür. 315 hanemizde ilaçlama yaptık. Hasarlı yapılara ulaşım için bin 700 metre stabilize yol yaptık ve 25 bin metreküpte malzeme serimi gerçekleştirdik."

 

 




Bu haber 527 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI