Bugun...



Çilek üreticileri: Artan maliyetler, çilek ekimini düşürdü

Batman'ın Sason İlçesinde çilek hasadına devam eden çiftçiler, 6 Şubat'ta yaşanan ve Türkiye'de 11 ili etkileyen deprem ve artan maliyetlerden sonra çilek ekiminde azalma olduğunu söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 28-07-2023 00:15

Çilek üreticileri: Artan maliyetler, çilek ekimini düşürdü

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem, havaların aşırı ısınması ve maliyetlerin artması, çilek üretimini ve satışını olumsuz yönde etkilediğini ifade eden üreticiler, en fazla çilek satışı yaptıkları Malatya'ya ise yaşanan depremden dolayı eskisi gibi çilek gönderemediklerini belirti.

Batman'ın Sason İlçesi Demetevler Mahallesinde çilek hasadına devam eden çiftçiler, hasat ettikleri çileklerini deprem ve aşırı hava sıcaklığı nedeniyle değerinde satamadıklarını söyledi.

İlk hasat zamanında çileğin kilosunu 15 ila 20 lira arasında sattıklarını belirten yetiştiriciler, havaların ısınması ve diğer yaz ürünlerinin de yetişmesiyle çilek fiyatının 10 ila 15 lira kadar düştüğünü belirtti.

Başta akaryakıt olmak üzere diğer tarımsal ürünlerde artan fiyatların çilek üretimini olumsuz etkilediğini belirten çiftçiler, diğer senelere göre çilek üretiminde düşüş yaşandığına dikkat çekti.

"Depremden dolayı bu sene Malatya'ya fazla çilek gönderemedik"

Faysal Erdem

Son günlerde hava sıcaklığının artmasının çilek satışlarını olumsuz etkilediğini belirten Faysal Erdem, "Çilek üretimi yapıyoruz. Hava sıcaklığından dolayı satışlarımızda biraz sıkıntı yaşıyoruz. Diğer meyvelerin de çıkması satışlarımızı etkiliyor. Genelde ilkbahar ve sonbaharda çilek ekimleri yapılıyor ama genelde sonbaharda ekiyoruz. Kasım ve Aralık aylarına kadar da çilek ekimi yapılabiliyor. Genelde sabah namazından sonra ve akşam üzerleri çilek kesimlerini yapıyoruz. Müşterilerimiz çileklerini gelip buradan alıyorlar. Müşterilerimizin geneli Batman, Diyarbakır, Elazığ, Malatya gibi illerden geliyorlar. Daha önce Malatya'ya çilek çok gönderiyorduk ama depremden dolayı bu sene Malatya'ya fazla çilek gönderemedik." ifadelerini kullandı.

"Artan maliyetler çilek ekimini azalttı"

Artan maliyetler karşısında çilek ekiminin diğer yıllara göre azaldığına değinen Erdem, "Bu sene gübre maliyetleri ve sulama elektrik maliyetleri bizi biraz zorluyor. Devlet çilek ekiminde maliyetin yüzde 35'ini karşılıyor ama gübre maliyetleri ve işçilik masraflarımız artmış durumdadır. Maliyetler artınca çilek ekimi eski yıllara göre azalmış durumdadır." şeklinde konuştu.

"Çilek fiyatından memnun değiliz"

Hadi Erdem

Diğer ürünlere göre çilek fiyatının düşük olduğuna değinen çiftçi Hadi Erdem ise şunları söyledi: "4 senedir çilek ekiyoruz. Çilek hasadı kış aylarına kadar sürüyor. Çilekten önce bu tarlamızda meyve ağaçları ektik. Tarlamızda birçok meyve ağacımız var. Günde yaklaşık 100 kilo çilek toplayabiliyoruz. Kış aylarına kadar çilek hasadımız sürüyor. Çileklerimizi buraya gelen tüccarlara veriyoruz. Onlar da buradan Malatya, Muş, Van, Elazığ ve birçok ile götürüyorlar. Bu sene çilek fiyatından memnun değiliz. Çünkü diğer ürünlerde yaşanan fiyat artışı karşısında çilek fiyatı düşük kaldı. Şu ana kadar çileğin kilosunu 15 ve 20 liradan veriyorduk ama şu anda 10 ila 16 liraya kadar düşmüş durumdadır."




Bu haber 461 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI