Bugun...



Partilerin Oy Talipleri ve Hasta Yakınlarının Tepkisi

Hasta Yakını: Partiler, Yatan Hastanın Oyunu Değil Derdimize Talip Olsunlar

facebook-paylas
Tarih: 26-05-2023 16:35

Partilerin Oy Talipleri ve Hasta Yakınlarının Tepkisi

Mehmet Zeki Özer özel haber

28 Mayıs Cumhurbaşkanı seçimleri yaklaşırken, hastanelerde yatan hastalar için bir genelge yayınlandı. Ancak, bu durum hasta yakınlarının tepkisine yol açtı. T. Y. isimli bir doktorun, bir ameliyat için kendilerinden 200 bin TL istediğini ifade eden hasta yakını, partilerin bu konuda sadece oy değil, hastaların dertlerine talip olmaları gerektiğini belirtti. Hasta yakını, gazetemizin ihbar hattına telefon ederek, hastanede bir yakınının yattığını ve sorunlarını dile getirerek, "Oy değil, derdimize talip olsunlar" dedi.

Hasta yakını, ismini vermek istemeyen bir kişi, gazetemize gönderdiği mesajda, "Devlet veya üniversite hastanesine geliyoruz. Doktorlar hastane içinde özel tarife uyguluyor. Randevu almış olsak bile muayene için para istiyorlar. Muayene ücretleri 400 TL'den başlayıp 2000 TL'ye kadar çıkabiliyor. Ağır hasta ise muayeneye çağırılıyor ve orada doktor, 'Dışarı çıkın, arkadaş yardımcı olacak' diyor. Masaya bıraktıkları sağlık ehemmiyeti belirsiz kişiler, sizinle ameliyat pazarlığı yapıyorlar. Para elden alınıyor, muayene devlet hastanesi veya üniversite hastanesinden yapılıyor." şeklinde ifade etti.

Hasta yakını, daha da detaylandırarak, "Fiyat tarifesi şu şekilde oluyor: Devlet hastanesinde ameliyat olunacaksa ayrı, özel hastanede ameliyat yapılacaksa fiyat tarifesi değişiyor. Yani masrafları SGK karşılıyor gibi görünse de bakımı devletin hemşirelerine, temizliği devletin personeline yaptırıp parayı kanıt olmasın diye ya muayenehanedeki kişilerin hesabına ya da direk elden alıyorlar." diye ekledi.

Hasta yakınına göre, bazı hastane personeli de bu düzenin içinde yer alıyor. Hastanede yatan hastaları özele yönlendirmek için hasta bakıcıların hastalarla iyi ilgilenmediği, lavabo ve yatakların temizlenmediği, günlük değişmesi gereken çarşafların değiştirilmediği belirtiliyor. Sorunun nedeni sorulduğunda ise "söylemediniz" diyerek işi kuralına uydurdukları ifade ediliyor.

Ayrıca, hastaların üniversite hastanesinde durumu ağır olsa bile özel odalara yerleştirilmediğini, bunun yerine paralı özel hastalara öncelik verildiği ifade ediliyor. Hasta bakıcılarının da bu odalardaki temizliği her gün düzenli olarak yaptıkları belirtiliyor.

Hasta yakını, maaşını devletten alan bazı sorumlu hemşirelerin de hastaları özele yönlendirdiğini ifade etti. Sıkıntılarını sorumlu hemşireye ilettiklerinde ise "burası devlet hastanesi, devlet yardım yapmıyor. Paranız varsa özele gidin, burada hastanız enfeksiyon kapabilir" şeklinde yanıt aldıklarını belirtti. Şikayet edilebilecek bir yer sorulduğunda ise CIMER'e şikayet edildiğini fakat hiçbir sonuç alınamadığını da söylemekten kaçınmadıklarını da ekledi.

Hasta yakını, tüm bu olumsuzluklara rağmen partilerin sadece oy almak için hastanedeki hastaların aklına geldiğini ve onların sorunlarını sormadıklarını dile getirdi. Bu nedenle ne kendilerinin ne de hastalarının oy kullanmayacaklarını ifade etti.

Hasta yakınları, hastanelerde yaşadıkları sorunları ve sağlık sistemindeki haksızlıkları dile getirerek, partilerden sadece ziyaret değil, gerçek çözümler talep ediyor. Hastanelerdeki özel tarifeler, önceliklerin paraya dayalı olduğu durumlar ve bakım eksiklikleri gibi konular, hasta yakınlarının büyük bir rahatsızlık yaşadığı sorunlar arasında yer alıyor. Bu sorunların çözüme kavuşturulması ve hasta haklarının korunması, sağlık sisteminin daha adil ve etkili bir şekilde işlemesine katkı sağlayabilir.




Bu haber 2297 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI