Bugun...



‘Kadına yönelik şiddet münferit değil politiktir’

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Kadın Sekreteri Döne Gevher Koyun, kadına yönelik şiddetin münferit değil politik olduğunu belirterek, bu şiddeti önlemenin yolunun mücadeleden geçtiğini söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 23-11-2021 00:01

‘Kadına yönelik şiddet münferit değil politiktir’

KESK bağlı Kadın Platformu tarafından 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslarası Mücadele Günü’ne ilişkin basın açıklaması yapıldı. Emniyet ekipleri, kadınların açıklamasından gazetecilerin görüntü ve fotoğraf almasını oluşturdukları çember ve kalkanlarla engelledi. Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesi Ofis Semti’nde yapılan açıklamada konuşan KESK Döne Gevher Koyun, AK Parti’nin kadın kazanımlarını ortadan kaldırmayı hedefleyen bir politika izlediğini söyledi.

‘İŞYERLERİ KADINLAR İÇİN ŞİDDETİN KENDİSİ HALİNE GELDİ’

İstanbul Sözleşmesinden çıkılmasını eleştiren Koyun, iktidarın kadınların aleyhine yaptığı iddia edilen yasal değişiklikleri sıralayarak, “AKP/MHP iktidarı döneminde kadınların çalışma yaşamı da neoliberal politikalar doğrultusunda esnek, güvencesiz, parçalı ve kayıt dışı istihdam biçimleriyle yeniden yapılandırmaktadır. Pandemiyle ekonomik kriz bileşkesinde ilk işten çıkarılanlar kadınlar olmakta, kadın yoksulluğu ve işsizliği her geçen gün artmaktadır. Ekonomik kriz çalışma yaşamında var olan cinsiyet eşitsizliğini derinleştirirken, artan kadın işsizliği ve yoksulluğuna dair hiç bir önlem alınmamaktadır. İşyerlerimiz tüm emekçiler için özelde de kadınlar için şiddetin kendisi haline gelmiş bulunmaktadır. Yine kamuda KHK uygulamaları hız kesmeden devam etmekte haksız ve hukuksuz işten etmelerin yeni adı geçici 375 sayılı KHK’nın 35. maddesi olabilmekte ya da arşiv taraması, güvenlik soruşturması gibi uygulamalarla örgütlenme hakkı engellenmeye çalışılmaktadır.” diye konuştu.

‘DOSYALAR KİTAPLAR İMHA EDİLDİ’

Belediyelere atanan kayyımların kadınlar aleyhine çalışmalar yaptığını savunan Koyun, “Eş başkanlık gerekçe gösterilerek kayyum eliyle gasp edilen belediyelerde kadın merkezleri ve kadın sığınakları kapatılmış, başvurucu kadınların dosyalarındaki bilgiler deşifre edilmiştir. Kayyumlar KHK ile ihraç edemedikleri uzmanlık alanlarında çalışan kadınları görevinden alıp erkek yöneticinin emri altında çalışmaya zorlamış, mobbing, aşağılama ve hatta şiddet uygulamalarına maruz kalmışlardır.  Ortaçağ zihniyeti bir kez daha hortlatılmış, kurumlardaki tüm kadın arşivleri, belgeleri, dosyaları, kitapları imha edilmiştir.” ifadelerini kullandı.

‘MÜNFERİT DEĞİL POLİTİKTİR’

Uygulanan politikaları kabul etmediklerini vurgulayan Koyun, “Biz kadınlar toplumsal alanın her aşamasında varız ve var olmaya devam edeceğiz. Dünya emeğimiz üzerinde dönüyor. Hayatlarımıza ve emeğimize sahip çıkmaya her koşulda devam edeceğiz. Yaşadığımız her türlü erkek-devlet şiddetinin karşısında birlikte mücadele ederek ve birbirimizle dayanışarak kazanacağımızı biliyoruz. Yılmadan ve bıkmadan yıllardır söylediğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz; ‘kadına yönelik şiddet münferit değil, politiktir’ ve bu şiddeti önlemenin en önemli yolu da kadın mücadelesinden ve kadın dayanışmasından geçer.” şeklinde konuştu.




Bu haber 312 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI