Bugun...



GAP sulama kanallarına su verilmesi için yetkililere çağrı

Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu ve Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, GAP sulama kanallarının boş olması nedeniyle yetkililere çağrıda bulundu.

facebook-paylas
Tarih: 08-07-2023 00:07

GAP sulama kanallarına su verilmesi için yetkililere çağrı

Mardin toplumsal dayanışma federasyonu ve Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, ikinci ekim ürünü olan mısır ekim zamanı geldiğinde sürekli su sorunu yaşandığını belirterek, yetkililerden buna bir çözüm bulmalarını istedi.

Çözüm olarak 48 yıl önce yapılmasına başlanan GAP projesi ve 2017 yılında açılışı yapılan 221 kilometrelik ana su kanalına verilen deneme suyunun bile bu sene olmadığını belirten Öter, bu durumun böyle devam etmesi halinde mısırda sıkıntı olacağını ve bunun da başta yem sanayi ve hayvancılık pazarı olmak üzere birçok alanın büyük darbe alacağınıifade etti.

Öter açıklamasında şunları söyledi:

“Her sene ikinci ürün mısırın ekim zamanı olduğu bu dönemde tarımda kullanılan elektrik kesintileri nedeniyle yaşanan sıkıntılardan dolayı bölge insanları olarak hepimiz çiftçilerimiz ve Mardin tarımı adına üzülüyoruz. Mardin ovamızın temel geçim kaynağı tarıma dayalıdır. Bölge tarım üretiminin ana kalemlerinden buğdaydan sonra ikinci sırada mısırdır. Ülkemizin ikinci ürün mısır üretiminin üçte birini yani yaklaşık iki milyon tonu Mardin ilimizde üretilmektedir. Bu da başta bölge ve ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Zira ikinci ürün mısır ekilmezse başta yem sanayimiz ve hayvancılık sektörümüzün mısır ihtiyacı dışarıdan ithal edilecek ve yüz milyonlarca dolarımız yabancı ülke çiftçilerine gidecek."

Öter, "Çiftçilerimiz açısında üretimi olmazsa olmazlardan olan ikinci ürün mısır üretimi için su hayatı konumdadır. 500-600 Metre yeraltından, artezyen kuyulardan elektrik gücüyle çekildiği için çiftçilerimizi ekonomik açıdan zor durumda bırakıyor. Bu nedenle çiftçi elektrik borcunu ödeyemiyor. Dicle elektrik AŞ’ de kendince haklı gerekçeleriyle parayla satın aldığı ve dağıtımını gerçekleştirdiği elektriğin parasını tüccar olarak talep ediyor.

Bundan 48 Yıl önce inşasına başlanan ve ülkenin milli gururu, dünyanın en büyük 5.projesi olarak adlandırılan Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) temel amaçlarından biri olan Mardin ve diğer bölge illerimizin topraklarını suya kavuşturmaktı. 2017 Yılında tamamlanan ve açılışı törenle yapılan 221 Km’lik Ana su kanalına geçen sene verilen deneme suyu ile çiftçiler kendi imkânlarıyla kanala yakın 500 bin civarı dönüm arazi suladılar. Mardin olarak bu sene sulama göletinin ve akabinde dağıtım kanallarının tamamlanmasını umutla beklerken maalesef hâlihazırda geçen seneki deneme suyu da kanalda yok oldu.

Çukurova bölgemizin çiftçileri Seyhan barajından mısır sulaması için dönüme 75 TL öderken Mardin Çiftçilerimiz elektrikle yaptığı sulamanın bedeli olarak dönüme 3000 civarıdır. Yani Mardin çiftçisi Adana Çiftçisine göre sulama için TAM 40 KAT FARK., Bu nedenle Hükümetimize çağrıda bulunuyorum geciktirilen GAP tamamlanıncaya kadar Mardin çiftçilerimizin tarımda kullandıkları elektriğin ücreti Adana çiftçileriyle aynı seviyede ücretlendirilmesi ve en azında boş olan su kanalına su bırakılması bir nebzede olsa rahatlama sağlayacaktır. Ayrıca Çiftçilerin ödeme gücünü aşan elektrik desteğinin hükümetimiz tarafından artırılmasını talep ediyoruz. Aksi halde çiftçi borcunu ödeyemez, elektrik dağıtım şirketi de parasını almazsa elektrik vermez Çözüm, çare Hükümetimizdedir."

 




Bu haber 805 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI