Bugun...



Said Ercan: Bundan sonraki seçimlerde sosyal medyaya kesinlikle bir çeki düzen verilmesi gerekiyor

Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Başkanı Said Ercan; seçim süreci boyunca sosyal medyada yapılan algı yönetimi ve manipülasyon çalışmalarına dikkat çekerek sahte hesaplar ve kara propaganda ile ilgili çok acil ağır hukuki yaptırımlar getirilmesi gerektiğini belirtti.

facebook-paylas
Tarih: 09-06-2023 00:25

Said Ercan: Bundan sonraki seçimlerde sosyal medyaya kesinlikle bir çeki düzen verilmesi gerekiyor

Geçtiğimiz seçim süreci boyunca belli bazı kesimler tarafından özellikle sosyal medya üzerinden; yanıltıcı, gerçek dışı ve yanlış algı oluşturacak şekilde kamu düzenini ve kamu barışını bozmaya yönelik gerçeğe aykırı bilgilerin sıkça paylaşılması birçok kesim tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Uzmanlar, yetkili kurumların daha dikkatli olmasını ve ciddi cezai müeyyidelerin uygulanması gerektiğini belirtiyor.

Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Başkanı ve Siyasal İletişim Uzmanı Said Ercan Karahasan, konuyla ilgili İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.

"Arka planda çok ciddi bir manipülasyonla karşı karşıya kaldık"

Sosyal medyadaki dezenformasyon en yoğun olduğu zorlu bir seçim döneminden geçildiğini dile getiren Karahasan, "Birçok seçimi gördüm. Türkiye'de 2000'lerin başından beri 23-24 yıldır siyasal iletişimde çalıştığım için içerisindeyim. Bu seçimde hiç olmadığı kadar sahte hesaplar; birde Twitter gibi programlar artık ücretli mavi tik verdiği için sanki gerçek insanmış gibi mavi tiki var sahte hesap çok fazla oldu. Öte yandan Amerika'dan Obama'nın danışmanları geldi, Avrupa'dan ekipler geldi derken arka planda çok ciddi bir manipülasyonla karşı karşıya kaldık. Hiç olmadık şeyler yani tamam bir konuyla ilgili bir şey olur onu gündeme getiririz; alakasız, hiç olmayan yani yalanın bu kadar meşrulaştığı, normalleştiği -oysa bir anayasa geçmişti- dezenformasyonla mücadele edecekti o da maalesef işleyemedi. Öte yandan Twitter gibi siyasetin en çok konuşulduğu platformlarda ana akışımıza düşmeyen terörist kalmadı tabiri caizse. Bunu çoluk, çocuğun da önüne; algısı temiz olan henüz kirlenmemiş çocukların dahi belki ilk defa oy kullanacak çocukların dahi önlerine bu teröristler düştü. Düşünün bir video ekrana düşüyor ve birkaç saat içerisinde milyonlarca insan izliyor. İnanılmaz kötü bir süreçti ama çok şükür halkımız bu algı ve manipülasyonları terse çevirdi." dedi.

"Sahte hesaplar ve kara propaganda ile ilgili çok acil ağır hukuki yaptırımlar getirilmesi gerekiyor"

USMED Başkanı ve Siyasal İletişim Uzmanı Said Ercan Karahasan

Özellikle bazı partilerin seçim süreci boyunca direk hedefe konduğunu aktaran Karahasan, "AK Parti, HÜDA PAR ve Yeniden Refah gibi partiler direk algı yönetiminin merkezinde ve hedef halinde partilerdi. Onlar da mümkün mertebe kendilerini savunabildi ama düşünün yalanın belki de 6 katı hızlı yayıldığı; üniversitelerde yapılan araştırmalara göre doğruyu ortaya koyduğunuzda bile 6'nın 1'i kadar yani çok düşük bir miktar onu görebiliyor. İnanılmaz bir kara propagandaya ve bilgi kirliliğine maruz kaldık. Çok şükür işin içerisinden seçim olarak çıktık ama bundan sonraki seçimlerde önümüzde bir yerel seçim var sosyal medyaya kesinlikle bir çeki düzen verilmesi gerekiyor. Son dönemde seçime belki 1-2 gün kala özellikle FETÖ'cü hesapların, yurtdışından Türkiye'ye erişiminin engellenmesi doğru bir adımdı bunun çok daha erken yapılması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'yi hedef alan, Türkiye'nin içerisindeki uzlaşıyı ve toplum kültürünü hedef alan her şeyin bir an önce kesilmesi lazım. Muhalefet tabi ki olacak doğru, eleştirel muhalefete herkesin ihtiyacı vardır bu olmalı ama yalan, dezenformasyon ve manipülasyona asla hiçbir ülke müsaade etmiyor hatta bunun yaptırımları çok ağır oluyor. Türkiye'nin de bence bu tür sahte hesaplarla, kara propaganda ile ilgili çok acil ağır hukuki yaptırımlar getirmesi gerektiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

"maalesef bilgisizlik salgını hızlı bir şekilde yayılıyor"

İnsanların canlı iletişimde her zaman daha temkinli olduğuna ama klavyenin getirmiş olduğu ekranda kimseyi görmeden rahatça yazabilme duygusu ve işin nereye gideceğini bilemeden doğru yapmaksızın yapılan gönderilerin bazen çok ciddi sıkıntılara yol açtığına dikkati çeken Karahasan, "İnsanlar aslında bir tık uzağında araştırabilirler, çok rahat bir şekilde arama motoruna bakabilirler, resmi hesaplara bakabilirler. Oralara bakmak yerine; hemen ilk gördüğü şeyi alıp kullanmak, yeniden paylaşmak istiyor. Birazda kolaycılık oysa bu tür şeylerde özellikle maalesef bilgisizlik salgını hızlı bir şekilde yayılıyor. İnsanlar doğrulama yapmak istiyor maalesef son dönemde herkes çok ciddi bir taraf olduğu için güvenilir referans diyeceğimiz insanların sayısı da çok azaldı. Türkiye'nin kültürel manada güvenecek orta aklı olan insanlara da ihtiyacı var. Bu süreçte onları da sahnede çok görmedik. Maalesef çok zordu, insanlar el yordamıyla kendilerine doğruyu bulmaya çalıştılar. Seçimden sonra da gördük ki aslında bunların çoğu seçim sürecinin getirdiği manipülasyonlarmış." diye belirtti.

"Dijital medya okur-yazarlığı artmalı, okullarda bu dersler verilmeli"

Karahasan konuşmanın devamında, "Şunu görüyoruz; dijital medya okur-yazarlığı artmalı, okullarda bu dersler verilmeli. Bence ilkokuldan itibaren verilmeli, çok geç kalıyoruz. Çünkü çocuklarda sosyal medyaya kaydolma yaşı yasal olarak normalde 13'tür. Bizim Türkiye'de baktığınız zaman, ilkokula gidin bütün çocukların neredeyse sosyal medya hesabı var. Dijital medya okur-yazarlığının bu ülkede topyekûn; hem velilere hem çocuklara verilmesi gerektiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

 




Bu haber 1274 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Manşetler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI