Bugun...



Günde en az 2 su bardağı süt dişleri güçlendiriyor!

Sütün yüksek oranda kalsiyum, fosfor gibi diş sağlığı için gerekli mineralleri içerdiğini dile getiren Çocuk Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Şebnem N. Koçan, dişlerin çürüğe karşı direnç kazanmasına yardımcı olan sütün uzun süre dişlerin üzerinde kalması durumunda çürüğe neden olabileceğini, bu nedenle gece beslenmesi yapan bebekler dahil süt tüketiminden sonra dişlerin temizlenmesi gerektiğini vurguluyor.

facebook-paylas
Tarih: 25-04-2024 00:15

Günde en az 2 su bardağı süt dişleri güçlendiriyor!

 

 

Dişlerin çürüğe en yatkın olduğu dönem olan yeni sürme döneminde gerekli miktarda süt tüketilmesinin dişin yapısının güçlenmesine katkıda bulunduğunu da söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Şebnem N. Koçan, “Gerekli süt miktarı yaşa göre ortalama olarak 1-3 yaş 2,5 su bardağı daha büyük çocuklarda 2 su bardağıdır.” dedi.

Üsküdar Diş Hastanesi Çocuk Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Şebnem N. Koçan, sütün diş sağlığı için önemi hakkında bilgi verdi.

Süt, kalsiyum, fosfor gibi diş sağlığı için gerekli mineralleri içeriyor

Sütün yüksek oranda kalsiyum, fosfor gibi diş sağlığı için gerekli mineralleri içerdiğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Şebnem N. Koçan, “Süt proteinleri diş çürüklerinin önlenmesine ve dişlerin daha güçlü olmasına katkıda bulunur. Bazik bir yapıya sahiptir, çürüğe sebep olan asitlerin dengelenmesine yardımcı olur. İçeriğinde doğal olarak bulunan süt şekeri, çürük yapma özelliği düşük bir şeker türüdür. Süt hem diş hem de vücut sağlığı için gerekli bir gıdadır. Büyüme-gelişme çağındaki çocuklarda kemik gelişimini destekler. Vitamin ve mineral açısından zengindir. Dişlerin çürüğe karşı direnç kazanmasına yardımcı olur; ancak uzun süre dişlerin üzerinde kalırsa yine de çürüğe neden olabilir. Bu nedenle gece beslenmesi yapan bebekler dahil süt tüketiminden sonra dişlerin temizlenmesi gereklidir.” dedi.

Süt, dişin çürüğe karşı dirençli olmasına da katkıda bulunuyor

Sütün, diş gelişiminde gerekli mineralleri içermesinin yanı sıra yapısındaki proteinler sayesinde dişin çürüğe dirençli olmasına da katkıda bulunduğunu anlatan Dr. Öğr. Üyesi Şebnem N. Koçan, “Dişlerin çürüğe en yatkın olduğu dönem olan yeni sürme döneminde gerekli miktarda süt tüketilmesi dişin yapısının güçlenmesine katkıda bulunur. Gerekli süt miktarı kişisel özelliklere göre değişebilmekle beraber yaşa göre ortalama olarak 1-3 yaş 2,5 su bardağı daha büyük çocuklarda 2 su bardağıdır.

Süt içme alışkanlığı kazandırmak için sütün içine şeker, bal gibi gıdalar eklemeyin!

Çocuklara süt içme alışkanlığı kazandırılması konusuna da değinen Dr. Öğr. Üyesi Şebnem N. Koçan, şunları dile getirdi:

“İlk 6 aylık dönemde bebek doğal olarak sadece anne sütüyle beslenir. Anne sütü bebeğin büyüme ve gelişmesi için gerekli olan bütün gıdaları içerir. 6 aydan sonraki dönemde sadece anne sütü bebek için yeterli gelmez ve ek gıdaya geçilmesi gerekir. Bu dönemde yavaş yavaş inek sütü tüketilmeye başlanır. Bazı çocuklarda süt alerjisi olabiliyor. Alerjisi olan çocuklarda süt tüketimi açısından ısrarcı olunmamalıdır. Süt içme alışkanlığı kazandırmak için sütün içine şeker, bal gibi gıdaların eklenmesi önerilmez. Şeker, bal ilave edilen sütler çürük oluşumuna neden olabilir. Dişler için ne kadar yararlı olsa da dişlerin üzerinde uzun süre süt kalması çürüğe neden olabilir. Bu nedenle süt tüketiminden sonra dişlerin fırçalanması gerektiği unutulmamalıdır.”

Süt dişlerinin mine yapısı çürüğe karşı daha dirençsiz

Diş minesinin mineral içeriğinin çürüğe karşı dirençte önemli olduğunu da ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Şebnem N. Koçan, “Özellikle yeni sürmüş daimi dişler ve süt dişlerinin mine yapısı, çürüğe daha dirençsizdir. Zamanla diş minesinde mineral birikimi olur ve direnç artar. Süt proteinleri minerallerin dişin yapısına daha kolay geçmesi için aracılık eder ve minenin mineral yapısının güçlenmesi için yardımcı olur.” dedi.

Asitli içecekler dişlere zarar veriyor, yapısını bozuyor

Asitli içeceklerin dişlere zarar verdiği ve dişlerin yapısını bozduğunu da söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Şebnem N. Koçan, sözlerini şöyle tamamladı:

 “Süt bazik yapısıyla bu asidin dengelenmesine yardımcı olur. Çürük yapan bakterilerin diş üzerinde biriken gıdaları kullanarak oluşturdukları asitin de dengelenmesinde etkilidir.

Süt sadece çocukluk döneminde değil her yaşta faydalı ve tüketilmesi gereken değerli bir gıdadır. Yetişkinlik döneminde de dişlerin minerallere ihtiyacı vardır. Tüketilen asitli gıdaların etkisinin azaltılmasında, dişlerin çürüğe karşı dirençli olmasında yararlı olan sütün gerekli miktarda tüketilmesi, genel vücut ve kemik sağlığı açısından da faydalı olacaktır.”




Bu haber 182 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Sağlık Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI