Bugun...



TESSEP Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz: Mütedeyyin insanlar tesettür konusunda iki seçenek arasında sıkıştırılıyor

Allah'ın rıza ve emirlerine uygun tesettür kıyafetleri bulmanın her geçen gün da zorlaştığını belirten TESSEP Yönetim Kurulu Üyesi Mürüvvet Cengiz, "Mütedeyyin insanlar iki seçenek arasında sıkışıyor; Ya bütçeyi zorlayıp gerçek tesettür kıyafetleri alacaklar ya da fiyatı uygundur diye tesettüre uymayan kıyafetlere yönelecekler." dedi.

facebook-paylas
Tarih: 19-08-2023 00:03

TESSEP Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz: Mütedeyyin insanlar tesettür konusunda iki seçenek arasında sıkıştırılıyor

Tesettür giyim temininde yaşanan zorluklar ile ilgili konuşan TESSEP Yönetim Kurulu Üyesi Mürüvvet Cengiz, Allah'ın emrettiği şekilde tesettür kıyafetlerinin bulunmasının zor, bulunsa da çok pahalı olduğunu, giyim sektörünün İslam'a uygun olmayan dar ve gösterişli ürünleri tesettür diye üreterek Müslümanlara dayattığını, Müslüman girişimcilerin acilen bu işe el atmaları gerektiğini söyledi.

"Tesettür giyim vücut hatlarını belli etmeyen, israfa kaçmayan cinsten olmalı"

Cengiz, "Tesettür emri kadın, erkek tüm iman etmiş müminleri bağlayan ve tüm toplumu etkileyen bir emirdir. Kur'an-ı Kerim'de Nur Suresi 30 ve 31'inci ayette, Ahzap 59, Araf 26 ve daha başka ayetlerde de dolaylı olarak tesettürün sınırları ve mahiyeti Allah tarafından bildirilmiştir. Bir kıyafetin tesettür sayılabilmesi için, hangi özellikleri taşıması gerektiğine dair açık bir şekilde emirler bildirildiği için, ilgili ayetlerin ilk nüzulünden günümüze kadar emrin bağlayıcılığı ve temel ilkeleri hiçbir değişime uğramamıştır. Tesettürün şekli ve özelliğini belirlemek kişilerin inisiyatifine, keyfine göre, ya da salt örfi uygulamalar ile belirlenemez. Buna göre, Rabbimizin emrine uygun tesettür kıyafetlerinin geniş, uzun, vücut hatlarını göstermeyecek, dikkat çekmeyecek, israfa kaçmayacak cinsiyete uygun nitelikte olması gerekmektedir." diye konuştu.

"Müslüman hanımlar, vücut hatlarını belli eden ilgi çeken kıyafetlere mecbur bırakılıyor"

Günümüzde tesettüre uygun olarak üretilen pek çok kıyafetin ya çok yüksek fiyatla satıldığını veya sadece ticari kaygılar merkeze alınarak fiyat olarak daha uygun ancak moda trendlerine uygun şekilde üretilip arza sunulduğunu vurgulayan Cengiz, "Haliyle ekonomik açıdan alım gücü kısıtlı olan ve tesettür bilinci konusunda da yeterli bilince, idrake, iradeye sahip olmayan bireyler ve aileler çaresizce bu seçeneğe rağbet ediyorlar. Günümüzde tesettüre uygun başörtüsü, çarşaf, ferace, pardösü ve hatta ev ortamında giyilecek bir etek, elbiseye dahi ciddi meblağlar ödenmesi gerekiyor. Hal böyle olunca hem rızayı ilahiye uygun hem bedensel olarak rahat edilebilecek kalitede, bütçeyi zorlamayacak şekilde tesettür kıyafeti bulmak neredeyse imkânsız hale geldi. Tesettür giyim sektöründe bu talepleri karşılayan üreticiler ve satıcılar yok denecek kadar az. Müslüman hanımların kalesi hükmündeki tesettür giyimi ve tesettür anlayışı, bu olumsuz durumdan oldukça etkileniyor, tesettürün içi boşaltılıp yozlaştırılıyor. Müslüman hanımlar tesettür giyim adı altında özel ve kamusal alanlarda giyilmek üzere üretilip satışa sunulan, vücut hatlarını belli edecek, iç gösterecek şeffaflıkta, dar, sadelikten uzak, ilgi çekecek, allı-pullu, taşlı-payetli, sıradan, basit ve bayağı kıyafetler giymeye adeta mecbur bırakılıyor." şeklinde konuştu

"Müslüman girişimcileri modayı ve ticari kaygıları değil rızayı ilahiyi önceleyen tesettür kıyafetleri üretmeye davet ediyoruz"

Bilinçli olanların her koşulda direnip alternatifler bulduğunu ancak bazen yıllarca aynı kıyafetlerle yetinmek zorunda kaldıklarını hatırlatan Cengiz, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Şu anki maddi ve ekonomik sıkıntıları göz önünde bulundurunca, tesettür kıyafetinin temininde ve satın alınmasında ciddi zorluklar çekildiğini bir kez daha yinelemek istiyoruz. Zaten ekonomik olarak yaşamın zorluğuna bir de farz ve mecburi bir ihtiyaç olan tesettür kıyafetinin pahalı olması eklenince durum daha da zorlaşıyor. Mütedeyyin insanlar iki seçenek arasında sıkışıyor ya bütçeyi zorlayıp gerçek tesettür kıyafetleri alacaklar ya da fiyatı uygundur diye tesettüre uymayan kıyafetlere yöneliyor. TESSEP olarak, daha önce de dile getirdiğimiz, giyim ve tekstil sektöründen pek çok Müslüman girişimciden olumlu dönüşler aldığımız çağrımızı yinelemek istiyoruz. Müslüman ailelerin, hanımların tesettür giyimini rahatça temin edebilmesi için Müslüman girişimcileri uygun maliyette ve tesettüre uygun nitelikte, fahiş olmayan fiyatlarda modayı ve ticari kaygıları değil rızayı ilahiyi önceleyen tesettür kıyafetleri üretmeye davet ediyoruz. Bunu ısrarla talep ediyoruz. Bu konuya acil bir şekilde eğilmek ve soruna çözüm bulmak her Müslümanın sorumluluğu olsa da elinde imkânı olanların sorumluluğu daha fazla olduğu için onları ellerini taşın altına koymaya çağırıyoruz. Böyle yapılırsa piyasada değerinin çok üzerinde satılan ve tesettürle bağdaşmayan 'tesettür' kıyafetlerine mecbur bırakılmamış oluruz. Tekrar tekrar belirtmekte fayda var.

"Bilinçli erkek ve kadınlar sık alışveriş yaptıkları firmalardan tesettüre uygun elbise üretmelerini talep ederek farkındalık oluşturmalı"

Moda ikonlarının ve yabancı firmaların tesettürle alakası olmayan kıyafetleri üretip piyasaya sürmesi ve tesettür algısının böylece bozulup yozlaşmasına engel olunması için Müslüman girişimcilere de ciddi bir gayret ve fedakârlık düştüğünü yineleyen Cengiz, "Bunun yanı sıra, tesettür kıyafetleri konusunda, ciddi bir bilinçlendirme seferberliği gerekiyor. TESSEP olarak yıllardır bu konuda temsilci ve gönüllülerimizle gayret ediyoruz. Ancak bunun toplumsal boyutta daha çok gündemde tutulması ve kapsayıcı olabilmesi için her müminin ciddi anlamda çaba sarf etmesi gerekmektedir. Tesettür giyim konusunda bilinçli erkek ve kadınların sık sık alışveriş yaptıkları mağaza ve bilindik markalara bu konuda ısrarla talepte bulunmaları, çevrelerinde farkındalık oluşturmaları da oldukça önemlidir. Yine müşteri hizmetlerine başvurarak, mailler atarak, sosyal medya adreslerine yorumlar yazarak, mağazalarda bulunan istek, talep, şikayet kutularına taleplerini çoklu olarak bırakarak, bizzat yetkilileri ile görüşerek, etkili bir sivil inisiyatif oluşturabilirler. Aynı şekilde tesettüre uymayan ve fahiş fiyatlarda satılan ürünleri almayarak protesto edebilirler." dedi.

"Her birimiz bu alanda duyarlılık göstermek, meseleye sahip çıkmak ve üzerimize düşen görevi yapmakla mükellefiz"

Cengiz, "Müslüman ailelerinin kız ve erkek çocukları için tesettüre uygun kıyafet bulmada da zorluk çekiyorlar. Üretilen kıyafetlerin İslami hassasiyetten ve mahremiyet anlayışından uzak olması sebebiyle çocuklara elbise almak kâbusa dönüşüyor. Birçok mağaza gezmelerine rağmen aranan nitelikte ve fiyatta kıyafet bulamamak büyük bir sıkıntı yaşatıyor. Bu durum Müslüman aileleri uygunsuz kıyafetleri çocuklarına almak zorunda bırakıyor. Gerek üzerine işlenen sapkın, çirkin figür ve yazılar, cinsiyetsiz tasarımlar ve gerekse kıyafetin şekli, çocukları küçük yaşta zihinsel ve ruhsal açıdan bozuyor. Mağazalara bu noktada sorduğumuzda arz-talep dengesiyle üretim yaptıklarını, popüler ve trend olan neyse onu ürettiklerini dile getiriyorlar. Müslüman ailelerin taleplerini dikkate almıyorlar. Müslüman girişimcilerin ve ailelerin bu konuya da hassasiyetle eğilmeleri elzemdir. Zira eğilimler çocukluktan başlıyor. Tesettüre uygun ve çocukların sevebileceği tarzda kıyafet üretmek zor olmasa gerek. Müslüman bireyler, aileler ve bu sektörde etkisi olanlar için, tesettür giyim konusu çok önemlidir. İhmali ise Allah muhafaza ciddi çıkmazlara sebebiyet verecektir. Kabul edelim ki, her birimiz bu alanda duyarlılık göstermek, bu meseleye sahip çıkmak ve üzerimize düşen görevi yapmakla mükellefiz." diye konuştu.

 




Bu haber 511 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Genel Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI