Bugun...



Savaşların Çocuklar Üzerindeki Yıkıcı Etkileri Giderek Büyüyor

Doğu Pediatri Derneği: Savaşlar, çocuk ölümlerine, hastalıklara ve psikolojik travmalara neden oluyor. Sağlık çalışanları olarak barışı savunmak hepimizin sorumluluğunda.

facebook-paylas
Tarih: 01-09-2024 00:01

Savaşların Çocuklar Üzerindeki Yıkıcı Etkileri Giderek Büyüyor

 

 

Yasin GÜLER - Doğu Pediatri Derneği Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Doç. Dr. Muhammet Asena, tüm dünyada silahlı çatışmalar ve insan hakları ihlallerinin bir epidemi halini alarak sağlığı ve insanlığı tehdit etmeye devam ettiğini belirtti. 20. yüzyılda 100 milyondan fazla insanın çatışmalardan etkilendiğini söyleyen Asena, özellikle sivillerin savaşın ve iç çatışmaların en büyük mağdurları olduğunu ifade etti.

Asena, günümüzde savaş nedeniyle ölenlerin %90’dan fazlasının siviller olduğunu vurgulayarak, “Savaşta ölen her bir savaşçıya karşılık bir sivil doğrudan nedenlerle hayatını kaybederken, 14-15 sivil ise yiyecek, su gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamadıkları ya da salgın hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirmekte. Bunun daha fazlası da fiziksel ve psikolojik olarak yaralanmaktadır,” dedi.

*Çocuklar Savaşın En Büyük Mağdurları*

Savaşın etkilerinin en çok 5 yaş altı çocukları etkilediğini belirten Asena, 1996 yılında çatışma yaşanan 31 ülkenin 24’ünde beş yaş altı mortalite hızının %5 ve daha fazla olduğunu hatırlattı. Asena, çatışmalar sırasında çocuk ölümlerinin %5’inin direkt travma, %95’inin ise açlık ve hastalık nedeniyle gerçekleştiğini ifade ederek, son 10 yılda 2 milyondan fazla çocuğun savaş bölgelerinde öldüğünü ve 4 milyondan fazla çocuğun kalıcı olarak sakat kaldığını söyledi.

*Milyonlarca Çocuk Savaşın Ortasında Tıbbi Bakımdan Yoksun*

Savaş nedeniyle çocukların büyük bir kısmının tıbbi bakım olmadan ve çoğu zaman yalnız yaşadığını belirten Asena, 1 milyon çocuğun yetim kaldığını, 12 milyon çocuğun ise güvenlik nedeniyle evlerini terk ettiğini ve bunların üçte birinin mülteci kamplarında yaşadığını açıkladı.

*Filistin’de 1 Milyon Çocuk Psikolojik Desteğe Muhtaç*

Filistin’de 1 milyon çocuğun psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunu ve binlercesinin ebeveynlerinden ayrı düştüğünü söyleyen Asena, kentin %75’inin adeta yok olduğunu ifade etti. Kızılay'ın paylaştığı son verilere göre, Gazze ve Batı Şeria'da can kaybı, yaralı ve kayıp sayısının 145.000’e ulaştığı bildirildi.

*Savaşlara Karşı Sağlık Çalışanlarının Sorumluluğu Büyük*

Asena, savaşların çocuklar üzerindeki etkilerinin daha belirgin olduğunu belirterek, ölümlere, yaralanmalara, bulaşıcı hastalıkların ve yetersiz beslenmenin artmasına ve sağlık hizmetlerinin bozulmasına yol açtığını söyledi. Bu nedenle savaşa karşı geliştirilecek yanıtlarda sağlık çalışanlarının önemli sorumlulukları olduğuna dikkat çekti. Asena, savaşın sona erdirilmesi, barışın sağlanması ve en azından çocukların aşılanması için insani ateşkes çabalarının herkesin sorumluluğunda olduğunu belirtti.

*Savaşları Durduracak İrade ve Kararlılık Şart*

Doç. Dr. Muhammet Asena, çocukların savaştan korunmalarının ancak savaşı durduracak irade ve kararlılıkla mümkün olacağını söyleyerek açıklamasını sonlandırdı.




Bu haber 743 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI