Bugun...



Seyda Molla Yalçın: Günümüzdeki medreselerimiz geçmişteki Suffenin devamıdır

İTTİHADUL ULEMA Yönetim Kurulu Üyesi Molla Abdulkuddus Yalçın, günümüz medrese eğitiminin önemi hakkında açıklamalarda bulunarak Peygamber Efendimizin emirlerine göre hayat sürdürmek ancak medrese eğitimiyle olabileceğine dikkat çekti.

facebook-paylas
Tarih: 26-06-2023 12:20

Seyda Molla Yalçın: Günümüzdeki medreselerimiz geçmişteki Suffenin devamıdır

İslam tarihinde birçok dönemde önemli bir konumda yer alan medrese eğitimi hakkında İLKHA'ya konuşan İTTİHADUL ULEMA Yönetim Kurulu Üyesi Molla Yalçın, günümüz medrese eğitiminin Peygamber Efendimizin bizatihi öğretmenlik yaptığı Suffe eğitiminin devamı olduğunu belirterek, Allah-u Teâlâ'nın istediği gibi yaşamak, ibadet etmek ve rol model olabilmenin için medrese eğitimiyle olabileceğine vurgu yaptı. 

Yüce Allah'ın Kur'an-ı Kerim'de eğitimin önemi hakkında buydurduğu ayetleri aktaran Molla Yalçın, "Allah Celle Celalühü Kur'an-ı Kerim'de Nahl Suresi 43. Ayet de 'Eğer siz bilmiyorsanız, Ehl-i zikirden (ilim ve keşif ehlinden) sorun.' diye emir buyuruyor. Başka bir ayet olan Zumer suresi 9. Ayetinde ise 'De ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler (ilim sahibi kimselerle cahiller) bir olur mu?' diyerek bilenlerin daha üstün olduğunu bizlere bildirmiştir. Tabi ki buradaki 'bilmekten' ve 'bilenlerderen sorun' dan kasıt her ne kadar umumi ise de burada Allah Celle Celalühü, İslam'ı bilenler, İslam'ın hükümlerini bilenler yani Allah'ın emir ve yasaklarını bilenleri kastediyor. Çünkü Allah Celle Celalühü insanları Allah'ı tanımak ve O'na itaat etmeleri için yaratmış ve dünyaya göndermiştir." dedi. 

"Peygamber Aleyhisselam'ın sünneti bugün ancak medrese eğitimiyle elde edilebiliyor" 

Molla Abdulkuddus Yalçın

Yüce Allah'ı tanımak ve Peygamber Efendimizin sünnetini doğru bir şekilde ihya ettirmek için medrese eğitiminin çok mühim olduğunu ifade eden Yalçın, "Dolayısıyla Allah'ı tanımak ve düzgün bir şekilde O'na ibadet etmek ancak bilmekle ve ilimle mümkün olabilir. Bundan dolayı daha Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) zamanında Suffe diye tabir edilen bir yer vardı. Burada fakir olanlar ve ilim talebinde bulunan Sahabe-i Kiram gece gündüz orada bulunuyor ve Peygamber Efendimiz'den (Sallallahu Aleyhi Vesellem) hadis, ahlak gibi ilimleri öğreniyorlardı. Günümüzdeki medreselerimiz de geçmişteki Suffenin devamıdır. Günümüzde medresenin ehemmiyeti çok büyüktür çünkü günümüzde fitne zirveye çıkmıştır. Allah'tan uzaklaşma, İslam'dan uzaklaşma hatta çok bozuk ve çok sapık fikirler ortaya konulmuş ve ayrıca edep ve ahlak diye bir şey kalmamıştır. Dolayısıyla böyle bozuk bir zamanda elbette insan, ilme sarılmakla kendini muhafaza edebilir. Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem); 'Ümmetimin bozulması zamanında benim sünnetime yapışana 100 (bazı rivayetlerde 1000) şehit ecri vardır.' diye buyurmuştur. Resulullah'ın (Sallallahu Aleyhi Vesellem) sünnetini elbette menderese eğitimi neticesinde tanıyacağız. Gerçek İslam ahlakı, Peygamber'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) sünneti bugün ancak medrese eğitimiyle elde edilebiliyor." şeklinde belirtti. 

"En zeki ve akıllı çocuklarını bu medreselere göndermeleri lazım ki medreseye sahip çıksınlar" 

Molla Yalçın, günümüz Müslümanlarının medrese eğitimine sahip çıkmaları ve bu konuda çokça fedakârlık etmeleri gerektiğini vurgulayarak, "Belki okullarda veya farklı eğitim yerlerinde değinilebiliyor ama oralarda sadece ismi zikredilebiliyor fakat yaşanmıyor. Fakat Elhamdülillah medrese sürecinde bu sünnetler hem yaşanıyor hem de öğretiliyor. Dolayısıyla Peygamber Efendimiz'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) sünnetini bilmek, tanımak ve o sünnet çizgisinde hayatı sürdürmek bu vesileyle Kur'an-ı Kerim'i iyi öğrenmek ve O'nun emirlerine göre hayat sürdürmek ancak medrese eğitimiyle olabilir. Bundan dolayı da medrese eğitimi çok önemlidir. Müslümanların buna çok ehemmiyet vermeleri lazım ve çok fedakârlık göstermeleri lazım. En zeki ve akıllı çocuklarını bu medreselere göndermeleri lazım ki medreseye sahip çıksınlar. Böyle yapıldığı takdirde Kur'an'a ve Sünnete de sahip çıkmış olurlar. Evet belki okullara göndermekle onların dünyevi ihtiyaçlarını kesin olmayacak bir şekilde karşılayabilirler fakat kitap ve sünnet iyi öğrenilirse Allah'ın izniyle kesin olarak Kur'an'a ve sünnete sahip çıkmış olurlar. Bu da bugün ele geçmeyecek büyük bir nimet ve fırsattır." şeklinde kaydetti. 




Bu haber 809 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Eğitim Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI