Bugun...



YENİŞEHİR BELEDIYESİ EDEBİYAT EVİ ve AFFEDİLMEZ YANLIŞLIK

Diyarbakır Merkez Yenişehir Belediyesi'nce " Edebiyat Evi" oluşturuldu. Belediyelerin kültürel aktiviteleri, sosyal yaşamın olmazsa olmazı.

facebook-paylas
Güncelleme: 05-07-2023 23:44:27 Tarih: 04-07-2023 00:25

YENİŞEHİR BELEDIYESİ EDEBİYAT EVİ ve AFFEDİLMEZ YANLIŞLIK

Mehmet Zeki Özer Özel Haber

Belediyenin yaptığı düzenlemede birçok fikir ve sanat adamı ismini taşıyan bankta kısa bilgilerle kendilerini tanıtıcı ifadelerde bulunması, Diyarbakır'da ilklerden biri.

Konu hakkında konuştuğumuz Araştırmacı-Yazar ve Gazetemizin Kültür-Sanat Danışmanı Mehmet Ali Abakay, şehir merkezinde bu tür çalışmaların önemli olduğunu ifade ederek, kimi hususlarda dikkât edilecek incelikler olduğunu belirtti.

Sezai Karakoç'a yer verilmesini olumlu bulan Araştırmacı-Yazar Mehmet Ali Abakay, bu isimler arasında diğer fikir ve sanat adamlarının da bulunması gerektiğini söyledi.

Sezai Karakoç'un doğum tarihinin "1933" olarak görünmesinin doğru, vefat tarihinin "1921" şeklinde bankta yer almasının kimselerin dikkâtini çekmemesi üzücü olduğunu, bu vefat tarihinin 16 Kasım 2021 olarak düzeltilmesinin altını çizdi.

Her isme ayrılan bank yanında bir portre levha ile eserlerinin başlıcalarının yer alması beraberinde yaşayan fikir ve sanat adamlarının da "Edebiyat Evi" kapsamında değerlendirilmesinin önemine değinen Araştırmacı-Yazar Mehmet Ali Abakay, "  Yenişehir Belediye Başkan Vekili Sayın Murat Beşikçi'nin bu vefat  tarihinden doğan yanlışlığı bir an önce düzeltmesini bekliyoruz." dedi.

Araştırmacı-Yazar Mehmet Ali Abakay, gazetemizde son dönemde özellikle Sezai Karakoç Paylaşımları ile Diriliş Ekolü'nü ön plâna çıkarıyor.

Sezai Karakoç'un doğduğu evi tespit eden Mehmet Ali Abakay,  Sezai Karakoç'un adına düzenlenen Ergani Eski Hükümet Konağı'ndaki müzenin de yapı içinde bir odadan ibaret olduğunu belirterek, bu yapının olduğu gibi müzeye çevrilip, Karakoç'un doğduğu evin restorasyonu gerçekleşmediğinde evin yıkılacağını belirtti:

"Maalesef tabelada müze olan yer, yapı içinde oda olarak yer alıyor.

Bu husus, elbette Ergani Belediyesi ile ilgili. Yenişehir Belediyesi'yle alakalı değil.

Yakın zamanda iki sempozyum düzenlendi. Bu iki sempozyumun bildirileri özenli şekilde yayınlandı. Bir Şehir Araştırmacısı olarak, konuyla ilgilenen biri sıfatıyla teminini sağlayamadık.

Yetkililerin bu hususa biraz dikkât etmesi gerekir.

 

Biz, Sezai Karakoç'a önem veriyoruz, şehrimizin önemli isimlerinden biri.

"Edebiyat Evi" oluşturulurken çok sonradan haberdar oluyoruz.

Yenişehir Belediyesi'nin ilgili birimine bakan yetkililer, konunun hassasiyetini bilir.

1933'te doğan birinin vefat tarihinin 1921 olarak görünmesi mümkün değil, idrâke deli gömleği giydirtmeyle eş durumdur.

Hem Tüm Yönleriyle Sezai Karakoç hem Ergani Sempozyumu yeni yapıldı, bildirileri kitaplaştı.

Bu şehrin kitapları yayınlanmış isimlerine ulaşmak, kimi konularda fikir alış-verişinde bulunma, belediyelerin yayınlarını kendilerine şehir merkezinde ulaştırma güç ve zor bir durum değil. Biz geç de olsa bu kitapları yayınevlerinden temin ederiz de bu basit görünen hatanın düzeltilmesi zaman almamalı.

Yine de sevindirici olan Edebiyat Evi'nde ve çevre düzenlenmesinde eksikliklerin bir an önce tamamlanmasını bekliyoruz."

Gazete olarak, bu tür çalışmalarda konu uzmanlarına danışılmadığında bir oldu-bitti ile bir çok masrafın yanında böyle basit görülen hataların çalışmalara gölge düşürdüğünü ifade ediyoruz, vefat tarihinin bir an önce düzeltilmesini bekliyoruz.




Bu haber 2788 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Belediyeler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI