Bugun...



HÜDA PAR Genel Sekreteri Demir: Yeni anayasa için oluşan gündemi çok anlamlı buluyoruz

HÜDA PAR Genel Sekreteri Şahzade Demir, TBMM'de düzenlediği basın açıklamasında; Libya'daki sel felaketi, 2020 KPS mağdurları, emekli maaşları ve yeni anayasa gibi gündemdeki sorunları değerlendirdi.

facebook-paylas
Tarih: 13-09-2023 21:43

HÜDA PAR Genel Sekreteri Demir: Yeni anayasa için oluşan gündemi çok anlamlı buluyoruz

HÜDA PAR Genel Sekreteri ve Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, ülkedeki genel ve yerel gündeme ilişkin önemli konulara değindi.

Konuşmasının başında Libya'daki sel felaketine yer veren Demir, "Libya'yı vuran fırtına ülkenin doğu kesiminde yıkıcı bir sel dalgasına yol açtı. Daniel Kasırgası'nın yol açtığı yıkımda Akdeniz kıyısında bulunan Derne kenti harabeye döndü. Derne kenti başta olmak üzere birçok şehirde meydana gelen sel felaketlerinde bilançonun her an ağırlaştığı, can kaybının 5 bini aştığı 10 binden fazla kişinin de kayıp olduğu ifade edildi. Libya'da hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Kaybolan insanların da bir an önce bulunmasını temenni ediyoruz. Bu vesile ile Libyalı kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz." dedi. 

"2020 KPSS mağdurları için bir çözüm bulunmalıdır"

 

Demir, "Bilindiği üzere 2020 yılına kadar öğretmen atamalarında iki yıllık KPSS puanları baz alınıyordu. Yani 2019 yılında KPSS'ye giren bir öğretmen adayının buradan almış olduğu puan aynı zamanda 2020'de de geçerli oluyordu. Daha önceki yıllarda toplamda ortalama 40 bin öğretmen ataması yapılıyordu. Ancak 2020 yılında 17 bin öğretmen ataması yapıldı. Bu atamada 2019 yılının KPSS puanları da baz alındı. 2021 yılında KPSS'deki puan geçerliliği bir yıla indirildi. Yani 2020 yılında iyi puan alıp atanabilecek durumda olan öğretmen adayları 2021 yılı atama planına dahil edilmedikleri için atanamadılar. Bundan dolayı 2020'de KPSS'ye girenler iki türlü mağdur oldu. Hem verilen kontenjan kısıtlı idi. Hem de bu kontenjandan 2019 yılında KPSS'ye girenler de faydalandı. 2021 yılında KPSS puanlarının geçerliliğinin bir yıla indirilmesi 2020'de KPSS'ye girenleri mağdur etmiştir. Bu mağduriyetin giderilmesi gereklidir. 2020'de 15 bin ek atama beklentisi vardı. Ancak pandemiden dolayı bu ek atama da yapılmadı. Hükümet ek bir yönetmelik ile 2020'deki KPSS'de mağdur olan öğretmen adaylarına yeni bir kontenjan belirlemeli ve bu mağduriyet giderilmelidir." ifadelerini kullandı.

"Emekli maaşları bir an önce iyileştirilmelidir"

Emekli maaşlarının bir an önce iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Demir, devamında şunları aktardı:

"Bugüne kadar emekli maaşları ile ilgili çok sayıda açıklama yaptık. Bu konu çözülene kadar gündemimizde yer almaya devam edecektir. Bu vesile ile bir kez daha söylüyoruz, yıl sonuna bırakılmadan, Meclis açılır açılmaz bu konu gündeme getirilmeli ve gerekli düzenlemeler ivedilikle yapılmalıdır. Hayat pahalılığının her geçen saat arttığı günümüzde 7 bin 500 lira ile insanların geçinebilmesi imkansızdır. Bu bir vicdan meselesidir. Emekli vatandaşlarımızın maaşları, açlık sınırının altında kalmayacak şekilde düzenlenmeli ve bu mağduriyet giderilmelidir."

"'2023 Anayasası' vurgusu önemlidir"

Yeni anayasa için oluşan gündemi çok anlamlı bulduklarını ifade eden Demir, "12 Eylül askeri darbesinin yıldönümünde, Sayın Cumhurbaşkanının 2023 yılında yeni bir anayasaya dair sarf ettiği '2023 Anayasası' vurgusu önemlidir. Kuruluşumuzdan bu yana geçen 12 yılda sürekli dikkat çektiğimiz yeni, adil, çoğulcu anayasa toplumsal bir taleptir. 1982 yılından bu yana 20 kez değişikliğe uğrayarak bir yamalı bohçaya dönen bu anayasa çağın gereklerini karşılamadığı gibi yapılan değişiklikler, mevcut anayasanın bir cunta anayasası olduğu gerçeğini değiştirmemektedir. Toplumu kimlik ve değerler anlamında temsil etmeyen, sivil bir iradeyi yansıtmayan, temel hak ve özgürlükler açısından bir güvence sağlamaktan uzak olan bu anayasadan memleket bir an önce kurtulmalıdır. Bu sebeple toplumun tüm kesimlerini kucaklayan, siviller tarafından hazırlanacak ve milleti değerleri ile birlikte merkezde tutacak bir anayasa için biz de her türlü desteği vermeye hazırız." dedi

"Gaziantep TOKİ konut sorunu çözülmeli"

Yerel gündeme ilişkin de konuşan Demir, Gaziantep'te teslim edilmeyen TOKİ konutları nedeniyle yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini belirtti.

Demir, "2019'da Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen '100 Bin Yeni Sosyal Konut Projesi'ne toplam 1 milyon 211 bin 518 kişi başvurmuştu. Şu anda konut ve kiralık ev fiyatlarının tavan yaptığı Gaziantep'te de bu projeye yoğun bir ilgi gerçekleşmiş. Bu vatandaşlarımızdan 4 bin 100 kişi, 2020 yılında çekilen kuralarla hak sahibi olmuştu. Kuzeyşehir ve Güneykent projeleri kapsamında devam eden inşaatlar hala bitirilmemiş ve insanlar mağdur edilmiştir. O tarihten şimdiye kadarki enflasyon ve yükselen maliyetler doğrultusunda fiyatların da güncellendiği bu projelerde son olarak daha önce sabit olduğu söylenen taksitlerin de sabit olmayacağı belirtilmiştir. Hak sahibi vatandaşlarımız, daha fazla mağdur olmamak için konutlarının bir an önce tamamlanarak kendilerine teslim edilmesini bekliyor." diye belirtti.  

"Toplanacak atıkların merkezi bir yerde toplanması, işlenmesi ve değerlendirilmesi hiç zor değildir"

Son olarak Cizre'de çöp sorunu ile ilgili de konuşan Demir, "Cizre ilçemizin bütün evsel, sanayi, biyolojik, kimyasal, cam, metal, kâğıt, plastik ve benzeri bütün çöp atıkları Bozalan TOKİ konutlarının hemen üst bölgesine dökülmektedir. Yan tarafında köy ve mahallelerden oluşan farklı yerleşim yerleri de vardır. Bu çöp bölgesindeki koku, yakılan ateşlerin dumanı ve oluşan olumsuz sağlık koşulları binlerce insanın sağlığını tehdit etmektedir. Kokudan, dumandan ve sağlıksız hava şartlarından o yörede yaşam çok riskli hale gelmiştir. İnsan hayatı bu kadar ucuz bir şekilde riske atılmamalıdır. Mevcut durum, bütün yetkililerin büyük bir ayıbıdır. Bu orta çağdan kalma yöntem terk edilmeli ve yaşam alanları her türlü sağlıksız koşuldan arındırılmalıdır. Şırnak Merkez, Cizre, Silopi ve İdil'den toplanacak atıkların merkezi bir yerde toplanması, işlenmesi ve değerlendirilmesi hiç zor değildir. Böyle bir proje ile bütün yöreyi tehdit eden mevcut durum, istihdama katkı sunan ve ekonomik anlamda katma değeri olan bir şekle dönüştürülebilir. Bunun bir an önce yapılması elzemdir." şeklinde konuştu.

 




Bu haber 412 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Güncel Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI