Bugun...



Tekin: "ENGELLİLİĞİ OLMASA BİLE ENGELLERİ KALDIRMAK MÜMKÜN"

Memur-Sen Engelliler Komisyonu Diyarbakır İl Başkanlığı 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada engelli bireylerin yaşamının kolaylaştırılması için yapılması gerekenler ile engelleri kaldırmanın mümkün olduğunun önemine değinildi.

facebook-paylas
Tarih: 03-12-2021 00:30

Tekin:

Engellilerin sosyal, kültürel, ekonomik, çalışma başta olmak üzere hayatın her alanında ayrımcılığa uğramadan var olabileceğinin altının çizildiği basın açıklamasında, engellilerin engellerle karşılaşmadan, daha erişilebilir ve daha saygın şartlarda yaşayacağı bir düzeni sağlamak her bireyin asli görevi olduğu vurgulandı.

Memur-Sen Engelliler Komisyonu Diyarbakır İl Başkanı Süleyman Tekin, konu ile ilgili yaptığı açıklamada;

"Dünya nüfusunun yüzde 15’ini oluşturan engelli bireyler, 2011 verilerine göre ülkemiz nüfusunun yüzde 7’sine tekabül etmektedir. Ülkemizde toplam nüfusun iş gücüne katılım oranı yüzde 50.3 iken, engelli nüfusun işgücüne katılım oranı yüzde 22 civarındadır. Kamuda yaklaşık 60 bin engelli personelimiz memur kadrosunda çalışmaktadır.

Çünkü engelliliği ortadan kaldırmak mümkün olmazsa da; engelleyici bakışı, engelleyici mevzuatı, fiziki ve psikolojik bariyerleri ortadan kaldırmak mümkündür. Hayattan soyutlamak yerine hayatın içine katan yaklaşımları bir “ihsan” olarak değil insanı önceleyen bir “irfan” olarak değerlendirmek gerekmektedir" dedi.

Diyarbakır İl Başkanı Tekin, engelliliği, atıl kalmanın kaderi olmaktan çıkarıp; üreten, kendine ve içinde bulunduğu topluma değer katan imkânlara kavuşturmak gerektiğinin altını çizdi.

Engelleri aşmak, engelsiz bir yaşamı kurmak için başlattıkları sendikal yolculuklarında, engelli kamu görevlilerinin gerek kazanımları noktasında gerekse sendikal örgütlenme noktasında önemli katkılarda bulunduklarını ifade eden Tekin, konfederasyon sayesinde insan merkezli sendikacılık yaptıklarını belirtti.

İnsanı önceleyen bir oluşum olarak, engelli olan personele tayin kolaylığı, mesai saatlerinde saatlik izin verilmesi, gece vardiyası ve nöbetlerden muaf tutulması, engelli ve engelli yakını olan memurlara kamu konutlarından yararlanmak için pozitif ayrımcılık yapılması, engelli çocuğu olan kamu görevlilerine çocuk yardımı ödenmesi gibi faaliyetlerde bulunduklarını ve engellilere hak ettikleri koşullara kavuşturmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Memur-Sen Engelliler Komisyonu engellilerin hâkim ve savcı olmasını engelleyen ayrımcı hükümleri ortadan kaldıran yasa değişikliği geçen gün Meclis’te kabul edilmesinde etkin rol aldıklarını dile getiren İl Başkanı Süleyman Tekin; "Bu kazanımları artırmanın, engellilerin insan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürmelerini sağlamanın gayreti içinde olmaya, engellilerin taleplerini dile getirmeye devam edeceğiz. Engelli kadroları üzerinden yapılan atamalarda ek ödemelerin 20 puan artırımlı olmasını, TOKİ konutlarından faizsiz kredi kullandırılmasını, derece artışının 2 yılda bir yapılmasını, kamu görevlilerinin merakla beklediği ek gösterge konusunun kapsamına engelli kamu görevlilerimizin de özel olarak dâhil edilmesini istiyoruz" ifadelerinde bulundu.

Engelli kamu görevlilerinin, ulaşımlarını sağladıkları motorlu taşıt alımlarında KDV’den muaf tutulması ve tıpkı şehit yakınları ile gaziler için Hac ve umre kontenjan ayrılmasını, Engelliler ve refakatçilerinin hac ve umre farizalarından % 50 indirimli olarak faydalandırılması için taleplerinin olduğunu vurgulayan Memur-Sen Engelliler Komisyonu Diyarbakır İl Başkanı Tekin, "Engelli personele ihtiyaç duyacağı donanıma sahip araçların olduğu bir servis hizmetinin sağlanmasını talep ediyoruz. Ayrıca, kamuya atanmayı bekleyen binlerce engelli vatandaşımız için de ivedilikle kontenjan açılmasını talep ediyoruz" dedi.

Memur-Sen Engelliler Komisyonu'nun engeli bulunan bireylerin çalışma hayatında, kamu personel sisteminde var olmasını sadece “sosyal adalet” ve “sosyal devlet” paradigmasına dayandırmadıklarını, bunun aynı zamanda bireysel bir hak olduğunu ifade eden Tekin;

"Görme engelinin hakikati görmeye engel olmayacağını, işitme engelinin söylenen sözleri anlamaya engel olamayacağını, doğruya yürümek için illaki ayakların olması gerekmediğini biliyoruz.

Bu çerçevede engeli bulunan bireylerin istihdamında kamunun öncülük yapmaya devam etmesi yanında çalışma şartlarında, kariyer imkânlarında, mali, sosyal ve özlük haklarında da öncülük yapma sorumluluğu yüklenmesi gerektiğini ifade ediyoruz.

Bu vesileyle 3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Gününün, engelli bireylerin ve engelli kamu çalışanlarının daha iyi şartlarda yaşaması, insan onuruna uygun çalışma şartlarına sahip olması, pozitif ayrımcılık zemininde beklentilerinin karşılanması noktasında yeni bir milat olmasına kapı aralamasını temenni ediyoruz" dedi.




Bu haber 416 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI