Bugun...



Bakan Şimşek'ten enflasyon açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, memleketi Batman'daki bir açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Enflasyonu tekrar tek hanelere düşürmek için bütün politika araçlarını kullanacağız. Fiyat istikrarı sağlandığında ülkemizin çok daha hızlı büyüyeceğini geçmişte gösterdik." dedi.

facebook-paylas
Tarih: 11-08-2023 20:42

Bakan Şimşek'ten enflasyon açıklaması

Bakan Şimşek, Batman Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet gösteren All Alçı AR-GE Merkezi'nin açılışı amacıyla düzenlenen törene katıldı.

Batman'da OSB'nin 1991'de kurulduğunu hatırlatan Şimşek, 500 yatırımcının sırada yer beklediğini belirtti.

OSB'den 128 faal fabrikanın olduğunu ve her gün 12 binin üzerinde üretim yaptığını aktaran Şimşek, en önemli önceliklerinin Batmanlı hemşerilerine iş, aş ise OSB'yi tekrar kat kat büyütmeleri gerektiğini söyledi.

"Batman'ın hedefi Güneydoğu'da Gaziantep'le birlikte liderlik"

Batman'ın üretimdeki önemine işaret eden Şimşek, "Evet size çok abartılı gelebilir. 12 milyon metrekare ama ben inanıyorum ki Batman bu potansiyele sahip, çünkü artık sadece ülkeler yarışmıyor. Ülkeler içerisinde iller de yarışıyor, rekabet içinde. Batman'ın hedefi tabii ki Güneydoğu'da Gaziantep'le birlikte liderlik rolü. Ben inanıyorum ki bunu başarabilir. Zaten bugüne kadarki performans da bunu gösteriyor. Düşük, orta-düşük teknolojiden bahsetmiyoruz. Aslında ürün niteliği ön planda olan, bunu geliştirmeye yönelik bir AR-GE merkezinin açılışında beraberiz. O da bütün bu sıçramayı yapmak için bütün koşullar, genç bir nüfus ve üniversitemiz var." diye konuştu.

Yeni dönemde en büyük önceliklerinin makro finansal istikrarın pekiştirilmesi olduğunu belirten Şimşek, bunun için para politikasında bir rasyonelleşmeye doğru gittiklerini anlattı.

"Enflasyonu tekrar tek hanelere düşürmek için bütün politika araçlarını kullanacağız"

Eylül ayının başında Orta Vadeli Programı (OVP) açıklayacaklarını, OVP'de yapısal reformlar noktasında da yol haritalarını paylaşacaklarını kaydeden Şimşek, "OVP, hem özel sektör hem kamu sektörü için önemli bir rehber ve yol haritası fonksiyonunu yerine getirecek. Enflasyon politikasını Merkez Bankası paylaştı. 2024 ve sonrasında gerek para politikası gerek maliye ve gerekse gelirler politikasını biz bu çerçevede şekillendireceğiz. Dolayısıyla enflasyonu tekrar tek hanelere düşürmek için bütün politika araçlarını kullanacağız. Fiyat istikrarı sağlandığında ülkemizin çok daha hızlı büyüyeceğini geçmişte gösterdik. 1923 ile 2002 arası ortalama büyümeye oranla son 20 yıldaki ortalama büyüme oranını karşılaştırdığınız zaman 1 puan daha yukardayız. Çünkü uzun bir süre enflasyonu tek hanede tutabildik. O büyüme potansiyelimizi, büyüme performansımızı artırdı. 1 puan diye geçiştirip durmayın. 100 yıllık bir perspektifle baktığınız zaman Türkiye ekonomisi ölçeğinde 1 puan, 1 trilyon dolara denk geliyor. Dolayısıyla ekonomimizi eğer biz fiyat istikrarı sağlayabilirsek ki bu konuda kararlıyız ve büyümemizi yukarı çekebiliriz. Bu Türkiye'nin gelişmiş ülkelerle arayı daha hızlı kapatmasını sağlayacak."

"İhracatçının finansmana erişim sorununu önemli ölçüde çözeceğiz"

En büyük önceliklerinin ihracat olduğunu belirten Şimşek, bu kapsamda ihracat reeskont kredilerini günlük yaklaşık 5 katına çıkarma kararı aldıklarını hatırlattı. Şimşek, "Yani günlük 350 milyon liralık o civarda bir kaynak tahsis edilmişti. Şimdi biz onu günlük 1,5 milyar liraya çıkartma kararı aldık." diye ekledi.

"Körfez'e yaptığımız ziyaretlerde özellikle ihracatın finansmanını ön planda tuttuk"

Dolayısıyla ihracatçının finansmana erişim sorununu önemli ölçüde çözeceklerini söyleyen Şimşek, "Körfez'e yaptığımız ziyaretlerde özellikle ihracatın finansmanını ön planda tuttuk. Ve inanıyorum ki Körfez merkezli finans kuruluşlarından da ihracatın finansmanına yönelik çok önemli imkanlar Türkiye'ye tahsis edilecek. Dolayısıyla ihracatçımızın finansmana erişim sorunu büyük ölçüde çözmüş olacağız." diye konuştu.

İhracat için üretim yapmak, üretim için de yatırım gerektiğini vurgulayan Şimşek, esas önceliklerinin yatırım olduğunu belirterek üretken kapasiteye imkanları kanalize edeceklerini belirtti.

"Önümüzdeki dönemde iç talebi yeniden dengelememiz gerekiyor"

Teşvik ve kredi imkanlarını yatırımlara yönlendireceklerini ifade eden Şimşek, şöyle konuştu: "Yatırım, üretim, tabii ki üretim için istihdam lazım ve ihracat. Bu döngü Türkiye'yi müreffeh yapacaktır. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde iç talebi yeniden dengelememiz gerekiyor. Sadece krediyle sadece iç taleple büyüyen bir ekonomi, sürdürülebilir yüksek büyümeyi yakalayamaz. Sürdürülebilir yüksek büyüme için mutlaka yatırım, istihdam, üretim ve ihracat döngüsünün önceliklendirilmesi lazım. Bu konuda son derece kararlıyız. Vergi, kredi ve teşvik politikasını bütün bu hususları ona göre şekillendireceğiz."

Batman'da teknoloji ve küresel katma değer üreteceklerini söyleyen Bakan Şimşek, katma değer zincirinde ülkenin yukarılara çıkmasında Batman'ın katkıda bulunacağını ifade etti.

Açılış törenine Bakan Şimşek'in yanı sıra Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Zekeriya Kaya, Vali Ekrem Canalp, AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu, AK Parti Adıyaman Milletvekili İshak Şan, 14. İnsansız Uçak Sistemleri (İUS) Üs Komutanı Tuğgeneral İhsan Kaplan, Batman OSB Başkan Vekili Vecdin Nasıroğlu, kamu kurum ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.




Bu haber 402 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI