Bugun...



Molla Şenlik: Suyu ölçülü kullanın!

İTTİHADUL ULEMA Üyesi Molla Mehmet Şenlik, sıcaklığın zirve yaptığı bu günlerde su israfının arttığına dikkat çekerek su kullanımında ölçülü olma çağrısı yaptı.

facebook-paylas
Tarih: 13-08-2023 11:44

Molla Şenlik: Suyu ölçülü kullanın!

Hava sıcaklığının artmasıyla beraber başlayan su sıkıntısı karşısında bazı şehirlerde suyun tasarruflu kullanılmasına yönelik uyarılar yapılırken bir çağrı da İTTİHADUL ULEMA Üyesi Molla Mehmet Şenlik'ten geldi.

Türkiye'nin bazı il ve ilçe belediyeleri su tüketimi noktasında tasarruf yollarına başvurarak cadde sulama, araç yıkama gibi alanlarda sınırlamalar getirdi. Barajlardaki su seviyesinin düşmesiyle beraber su sıkıntısının ciddi boyutlara ulaşmaması için İTTİHADUL ULEMA Üyesi Molla Mehmet Şenlik, hava sıcaklıklarının iyice arttığı bu günlerde su israfının da arttığını belirterek suyu ölçülü kullanma çağrısında bulundu.

Suyun önemini anlatan Molla Şenlik, temizlik ve içmede suyu ölçülü kullanmamız ve israftan sakınmamız gerektiğini belirtti.

Konuşmasına "Ey Âdemoğulları! Her namaz kılacağınızda güzelce giyinin, yiyin için fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez" ayetini okuyarak başlayan Şenlik, "İslam'da israf hem Kur'an'da hem de sünnette haram olarak tarif edilmiştir. Nerede olursak olalım, bolluk içinde olsak dahi israfın hiçbir zaman helal olmadığını fıkıh kitaplarında görmekteyiz. Hazreti Peygamber Sallallahu Aleyhi Vesselam 'Siz su harcarken Fırat Nehrinin kenarında olsanız bile israf etmeyiniz' diye buyurmaktadır. Bunda bir hikmet var. Çünkü su çok değerlidir, hayattır. Su olmazsa hayat biter. Bütün canlılar, bitkiler ve ne kadar varlık varsa hayatı suya bağlıdır. Bu sebeple suyu ölçülü kullanmak gerekir. İçerken, temizlik yaparken, abdest alırken dahi gereksiz su kullanmaktan kaçınmak lazım." dedi.

"Su ortaktır ve ortak olan şeyi israf etmemek gerekir"

Su kaynaklarının azalmakta olduğunu, suyun insanların ortak malı olduğunu belirten Şenlik, "Ortak olan şeyi israf etmemek gerekiyor" diyerek tasarruf çağrısı yaptı.

Şenlik, "Sıcaklığın zirve yaptığı bu günlerde su kaynakları buharlaşıp tükenmeye doğru gidiyor ve su kaynakları azalıyor. Bu sebeple suya ihtiyaç artıyor. İhtiyaç arttıkça insanlar daha fazla kullanıyor. Ancak ihtiyacımızdan fazlasını kullanmamamız gerekir. Çünkü bu kaynağı bize ihsan eden Allah'tır. Su ortaktır ve ortak olan şeyi israf etmemek gerekir. Nasıl ki sıramızı vermek sadaka oluyorsa suyu israf etmeden kullanmakta sevaptır. Çünkü daha fazla insanın ondan yararlanmasını sağlıyoruz." şeklinde konuştu.

"Parasını ödüyorum, istediğim kadar kullanırım"

Bazı kişilerin parasını veriyorum, istediğim kadar kullanırım düşüncesiyle su israfı yaptığını belirten Şenlik, "Ben istediğim kadar kullanırım, saat takılı, parasını ödüyorum düşüncesi doğru değildir. Daha fazla canlının sudan faydalanması sadakadır, fedakarlıktır. işte bu fedakarlığı yapmamız gerekiyor. Özellikle bu günlerde bütün halkımıza sesleniyorum. Suyu ölçülü kullanın! Bu nimet elinizdeyken kıymetini pek bilmezsiniz ama bir gün susuz kalırsanız ne kadar önemli olduğunu o zaman anlarsınız. O hale düşmeden önce tedbirimizi almamız gerekiyor. Suyu ölçülü kullanmamız gerekiyor." dedi.

Susuz kalındığı zaman şuurun kaybolacağını belirten Şenlik, "Yolculuk esnasında az suyu olsa onunla abdest almak yerine içmesi gerekir. Hatta beraberinde bir hayvan olsa ve o hayvanın suya ihtiyacı varsa o suyla abdest alamaz. Suyu ona vermesi lazım, onun hayatını kurtarması lazım. Bir hadiste Peygamberimiz, 'Allah bir adamı köpeği susuzluktan kurtardığı için cennete göndermiştir.' Susuz kalındığında yürek yanar, göz kararır, şuur gider ve insan bilinçsiz hareket etmeye başlar. Cinayet de işler, haramları da çiğner. Allah bizi susuzlukla imtihan etmesin. İsraftan, vurdumduymazlıktan muhafaza eylesin." dedi.

 




Bu haber 435 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI