Bugun...



HAKSİAD'dan "faiz artışına" ilişkin açıklama

Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD), faiz sisteminin, emekçinin alınterinin sermaye sahiplerince sömürülmesinin yolunu açtığına dikkat çekerek faiz sisteminden uzak durulması gerektiğini belirtti.

facebook-paylas
Tarih: 23-06-2023 18:43

HAKSİAD'dan

HAKSİAD, Merkez Bankasının faizde artışa gitmesine ilişkin yazılı değerlendirmede bulundu.

Göreve başlayan yeni ekonomi kabinesinin, faiz artışına yönelik bir politika yürüteceği yönündeki iddiaların, yapılan faiz artışıyla doğrulanmış olduğu belirtilen açıklamada, "Faize dayalı ekonomi sisteminin Global düzeyde kabul gördüğü  bir gerçekle karşı karşıyayız. Bütün dünyayı etkisi altına alan faiz lobisine karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘faiz sebep, enflasyon sonuçtur’ şeklinde özetlediği ve faize dayalı ekonomi sistemine karşı olduğunu deklare eden açıklamaları Yeni Ekonomi Modeli olarak tanımlanan ekonomi modelinin alternatif bir model olacağı umudu doğmuştu. Ancak ülke ekonomisi üzerinde uzun süredir dolaşan karabulutların dağılmamış olması faize dayalı ekonomi konusunda cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonominin yeni patronuna tam yetki vermiş olduğunu görünümü vermektedir." denildi.

"Faizin, tek başına kurtarıcı bir enstrüman olarak görülmesi talihsiz bir yaklaşımdır"

Hiç şüphesiz ekonomik göstergelerin tek başına ekonomi temelinde irdelenecek bir konu olmadığına işaret edilen açıklamada, "Ülke içinde ve dışarda meydana gelen siyasi gelişmeler, konjonktürel gelişmeler, hukuksal düzenlemeler, kamu ve sivil alanda yaşam kültüründe meydana gelen değişiklikler, insan hakları ve adalet temelli düzenlemeler, harici ve dahili diplomatik gelişmeler ile bunlar gibi başka etkenlerin hepsi ekonomi ibrelerinin oynamasında birer dinamik olarak durmaktadır. Bütün bu etkenlerin içinde faizin, tek başına kurtarıcı bir enstrüman olarak görülmesi talihsiz bir yaklaşımdır. Nitekim faiz artırımından sonra kur değerlerinde oluşan dalgalanma faiz artırımının piyasalarda olumlu karşılanmadığını göstermektedir. İleriye dönük olarak faizin yatırım ve üretim üzerinde oluşturacağı olumsuz baskı sebebiyle istihdamın düşmesinin yanısıra enflasyonun tekrar baş kaldıracağı bir sonuçla karşılaşılması kaçınılmaz olacaktır." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada şu değerlendirmede bulunuldu:

"Bu perspektifle değerlendirme yapıldığında faiz artırımının ülke ekonomisindeki sorunların çözümünde katkı sunmak şöyle dursun, daha büyük bir kaosa sebebiyet vereceği görülmelidir.

Emekçinin alınterinin sermaye sahiplerince sömürülmesinin yolunu açan faiz sisteminin sosyolojik etkileri de göz önüne alınarak faize dayalı ekonomi modelini tasvip etmediğimizi ve faiz sisteminden uzak durulması gerektiği hususunda hatırlatmamızı yapıyoruz." 




Bu haber 413 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Ekonomi Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI