Bugun...



Cizre'nin il olması ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlayacaktır

Cizre Ticaret sanayi odası başkanı Ömer Faruk Yıldırım, Cizre'nin il olması jeopolitik yapısı itibariyle hem bölge hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacağını söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 04-07-2023 00:03

Cizre'nin il olması ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlayacaktır

Mezopotamya'nın en önemli şehirleri arasında yer alan tarihi 10 bin yıla dayanan Cizre il olmayı bekleyen ilçeler arasında.  Geçmiş tarihinde şehir statüsünde olan Cizre, tarihi İpek yolunun üzerinde bulunması ve konumu itibariyle il olmayı bekliyor.  Cizre, 1990'da Şırnak'ın vilayet yapılmasıyla Mardin'den ayrılarak Şırnak'a bağlanmıştı.

Cizre'nin il olması gerektiğini belirten Cizre Ticaret Sanayi Odası Başkanı Ömer Faruk Yıldırım, Cizre'nin il olmaması için herhangi bir sebebin olmadığını belirtti.

"Cizre geçmiş dönemlerde hem iktisadi hem de kültürel olarak bölgeye hükmetmiş"

Yıldırım, "Cizre tarihi ve kültürüyle gerek ekonomisi ve iktisadıyla zaten il olmayı hak eden bir şehrimiz. Bunu da Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan defaatle dile getirdi. Kendisinin şehircilikten çok iyi anladığını Cizre'nin alt yapısıyla tarihi ve turistik değerleriyle zaten şehir olmayı çoktan hak ettiğini ve bu hakkın elinden alındığının beyanı var bu konuda. Cizre ile ilgili düşünceleri bizi çok mutlu ediyor.  Onun için biz ‘Cizre neden il olsun?’ demiyoruz ‘neden şu ana kadar il değil?’ sorusunu soruyoruz. Cizre'nin geçmişten gelen bir Bajar dediğimiz yani şehir anlayışı zaten var. Tarihten bugüne kadar Cizre'nin ismi o yöndedir.  Cizre geçmiş dönemlerde hem iktisadi hem de kültürel olarak bölgeye hükmetmiş bir şehrimiz. Ondan dolayı Cizre'nin çok acilen il olması gerektiğine inanıyoruz. " ifadelerini kullandı.

Cizre'nin il olması ülke ekonomisine de çok büyük katkılar sağlayacağını belirten Yıldırım, "Cizre insanının iktisadi ve kabiliyetleri göz önünde bulundurulduğunda ve bu şehir anlayışı ile il olduğunda da gelişim sağlayacak ve bu da ülke ekonomisi için önemli bir gösterge olacaktır. Cizre'nin bulunduğu jeopolitik konumu itibariyle tarihi ipek yolunun çok önemli bir noktada olması ve günümüzde Irak'ı da transit ülke olarak kullanıp Arap yarım adasının tamamına ulaşabileceğiz. Bu da Cizre'nin aslında gelecekte ticari kabiliyetinin çok artacağı anlamını taşıyor. Bunun için de il statüsünü de almamız bu kabiliyetlerimizi tam anlamıyla kullanmamız anlamına geleceği için Cizre'nin il olması ülke ekonomisi için çok katkı sağlayacaktır." dedi.




Bu haber 867 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI