Bugun...



Türkiye’de diyabetli hasta sayısı 10 milyonu aştı

Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de halk arasında “şeker hastalığı” olarak bilinen diyabet hastalığı her geçen gün artıyor.

facebook-paylas
Tarih: 15-11-2021 19:34

Türkiye’de diyabetli hasta sayısı 10 milyonu aştı

Dünyada 420 milyondan fazla kişinin diyabet hastası olduğu bilinirken Türkiye’de ise bu rakamın 10 milyonu aştığı tahmin ediliyor.

Diyabetin artmasında beslenme alışkanlıklarının ve yaşam tarzının önemli rolü olduğunu vurgulayan uzmanlar, diyabetin vücutta pankreas adı verilen salgı bezinin insülin hormonu üretememesi sonucu gelişen ve ömür boyu süren bir hastalık olduğuna dikkat çekiyor.

Türkiye'de 20 yaş ve üzerindeki her 7 kişiden birinde diyabete rastlandığına dikkat çeken uzmanlar, diyabetten korunulmaması ve gerekli tedavinin yapılmaması halinde birçok hastalığa neden olduğunu belirtiyor. Diyabetin en önemli belirtilerinin sık idrara çıkma, ağız kuruluğu, çok su içme, kilo kaybı, açlık hissi, cilt yaralarının geç iyileşmesi, el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma olduğunu bildiren uzmanlar, bu belirtileri olan kişilerin ihmal etmeden doktora başvurmaları ve diyabetin erken tanısının diyabete bağlı  komplikasyon gelişimini ve ölümleri engellediğini ifade ediyor. Diyabetin her geçen gün adeta bir çığ gibi büyüdüğünü belirten Gaziantep Doktor Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doktor Eren İmre, diyabet hastalığına yakalananların sayısının arttığına dikkat çekti.

Hastalığın artmasının baş sorumlusu olarak şişmanlığın gösterildiğini belirten İmre, hareketsizlik, hazır gıdalar ve katkılı yiyeceklerle beslenmenin fazla kilolara ve fazla kiloların da diyabete yol açtığını dile getirdi.

“DİYABET GÜNÜMÜZÜN ÖNEMLİ BİR PROBLEMİDİR”

Diyabet’in (şeker hastalığı) kandaki şeker miktarının yükselmesi ile kendini gösteren ve doğru tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara yol açabilen önemli bir hastalık olduğunu belirten İmre, “Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, kanda şekerin yüksekliği ile karakterize bir hastalıktır. Diyabet hastalığı, kalp hastalıklarına, böbrek hastalıklarına ve körlüğe kadar giden problemlere yol açan, günümüzün önemli bir problemidir.” dedi.

“DİYABET MİLYONLARCA KİŞİYİ DÜNYADA ETKİLEYEN BİR HASTALIK”

Açlık kan şekerinin 126 miligramın üzerinde olmasının diyabet tanısının koyulabilmesi için yeterli olduğunu belirten İmre, “Tokluk şekeri herhangi bir zamanda bakılan şeker, 200'ün üzerinde ise ve hastanın çok su içme, idrara çıkma, kilo kaybı gibi şikayetleri varsa; bu durumda yine şeker hastalığının tanısını koyabiliyoruz. Diyabet hastalığı günümüzün önemli bir problemi ve pandemisi söz konusu. Milyonlarca kişiyi dünyada etkileyen bir hastalık ve bu hastalığın kontrol altında olduğunu da maalesef söyleyemiyoruz. Sürekli olarak bir artış söz konusu. Hasta sayısı maalesef ivmelenerek artmaktadır.” ifadelerini kullandı.




Bu haber 2008 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Genel Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI