Bugun...



‘Et fiyatlarında üretici ve tüketici dengesi sağlanmalı’

Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, üreticinin ve tüketicinin eti pahalıya aldığına dikkat çekerek, devletin burada dengeyi sağlaması gerektiğini belirtti.

facebook-paylas
Tarih: 07-10-2021 00:12

‘Et fiyatlarında üretici ve tüketici dengesi sağlanmalı’

Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, artan yem ve et fiyatları, üreticilerin yaşadıkları mağduriyetler ve çözüm önerileri hakkında İLKHA'ya konuştu.

''GEÇEN YILA ORANLA YEM MALİYETİ YÜZDE 80 ARTTI''

Son zamanlarda girdi maliyetlerinin sürekli artmasına rağmen et fiyatlarının yerinde saymasının besi üreticisini zor durumda bıraktığını belirten  Taneli, ''Geçen yıla oranla yem maliyeti yüzde 80 arttı. Geçen yıl kepek 32 TL iken bu yıl 70 TL oldu. Arpa 1,4 TL’den 2,8 TL’ye, Mısır 1,65 TL’den 2,65 TL'ye yükseldi. Kesif yem ise 90 TL’den 150 TL'ye çıktı.” diye konuştu.

''ET SATICILARI İNEK ETİNİ 35 TL’YE ALIYOR 70 TL'YE SATIYOR''

Ticari yönü olan üreticilerin inek kestiklerini ve inek etinin kilogramını 35 TL’ye alıp 70 TL'ye sattıklarına dikkat çeken Taneli, bu nedenle gerçek üreticilerin büyük bir yükün altına girdiğini ifade etti.

''DEVLET ACİLEN MÜDAHALE ETMELİDİR!''

Taneli, “Öte yandan Devlet, insanların et ihtiyaçlarını gidermek için her zaman dışarıdan et mi getirecek? Tüm maliyetler devletin elinde var. Et fiyatları geçen sene 33 TL iken, şimdi ise birinci kalite tosun etinin peşin fiyatı 43 TL olmuş. Hesaplandığında et fiyatları yüzde 15 artmış. Maliyetler ise yüzde 80 artmış durumda. Yetiştiricilerin buna dayanacak gücü kalmadı. Aradaki bu makasa Devlet acilen müdahale etmelidir. Yoksa yem artıyorsa, aynı oranda et fiyatlarını da artırsın. Bu üreticinin hakkıdır. Devlet bunun için vardır.” diye konuştu.

''ÜRETİCİLER, ET VE YEM SANAYİCİSİNİN HAKSIZLIĞINA UĞRUYOR''

Üreticilerin et ve yem sanayicisinin haksızlığına uğradığına vurgu yapan Taneli, “Diğer taraftan tüketici pahalıya et tüketiyor. Devlet, üreticiye ve tüketiciye satılan etin fiyatları arasındaki dengeyi adaletli bir şekilde sağlamalıdır. Şu anda mezbahalarda 10 tane tosun kesiliyorsa, yanında 4 tane de inek kesiliyor. Yani inek sayısı hızla tükeniyor. Ana olmaz ise dana olmaz.” ifadelerini kullandı.

''SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ, BİZLERİ BUNLARIN İNSAFINA BIRAKMAYIN!''

Büyük et sanayicilerin birinci sınıf karkas etinin kilosunu 30 TL'ye kadar düşürdüklerini kaydeden Taneli, “Sayın Cumhurbaşkanımız, bizleri bunların insafına bırakmayın, takatimiz kalmadı. Raflardaki et fiyatlarının yıllardır düştüğünü görmedim. Madem üreticiden düşürdünüz, kendiniz de düşürsenize.” dedi.

''TMO ARPA SATIŞI YAPMASAYDI ŞU AN ARPANIN KİLOSU 4 TL OLURDU''

Taneli, "Bu arada Gıda, Tarım ve Orman Bakanlığımız sayesinde Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından üreticiye arpa satışı yapılmaktadır. Piyasada diri arpa fiyatları 2,8 TL iken toprak mahsulleri ofisi arpayı üreticiye 2 TL’den veriyor. Eğer TMO müdahale yapmasaydı inanın şu an arpanın kilosu 4 TL olurdu. Biz üreticiler aynı müdahaleyi Et ve Süt Kurumundan da bekliyoruz. Eğer müdahale etmezlerse bizler ve çobanlar tarihe karışacağız.” diye konuştu. 




Bu haber 378 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI