Bugun...



Eğitim kurumu temsilcilerinden bayram mesajı

Kurban Bayramı münasebetiyle tebrik mesajlarını ileten Eğitim kurumu temsilcileri, bayramın bir ümmet olarak birlikte geçirilmesi temennisinde bulunarak bayram süresince yapılması ve ihmal edilmemesi gereken bazı sünnetleri hatırlattı.

facebook-paylas
Güncelleme: 27-06-2023 17:49:46 Tarih: 27-06-2023 17:39

Eğitim kurumu temsilcilerinden bayram mesajı

Paylaştığı bayram mesajında İdeal Eğitim Vakfı Başkanı Muhammed Şakir, Kurban Bayramı süresince yapılacak tüm amellerin ihlas ve Allah rızasıyla uyumlu olması gerektiğini belirtirken İTTİHADUL ULEMA Sözcüsü Molla Süleyman Kızılçınar, Kurban Bayramı'nın idrak edildiği Zilhicce ayında ihmal edilmemesi gereken bazı ibadetleri hatırlattı. Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir ise "Diyarbakır'da kurban demek Yasin Börü ve arkadaşları demektir" diyerek yapılacak kurban eti çalışmalarıyla şehidlerin hatıralarının diri tutulması anlamına geldiğini söyledi.

Muhammed Şakir

Bayram dolayısıyla bir mesaj paylaşan İdeal Eğitim Vakfı Başkanı Muhammed Şakir, "Müslümanlar her yıl Kurban Bayramı'yla karşılaştıklarında mesajlar vermekte, taat ve ibadet kapsamında çeşitli faaliyetler yapmaktadır. Kurban dediğimizde Hazreti İbrahim, Hazreti İbrahim aklımıza geldiğinde de kurbanla ilişkili olarak Hazreti İsmail'in aklımıza gelmemesi mümkün değildir. Çünkü kurban hadisesi Hazreti İbrahim ve İsmail Aleyhisselam'ın şahıslarında taat ve teslimiyetin en güzel örneklerinden biri olarak tarihte yerini almış olması kıyamete kadar bu iz üzeri gelen tüm ümmet için bir bağlayıcılık ifade etmektedir." dedi.

"Her şeye rağmen Allah yolunda her şeyinden vazgeçip İsmaillerini kurban etmeyi cana minnet bilen İbrahimler vardır"

"Kurbanı İbrahim Aleyhisselam'ın en sevdiği varlığından vazgeçmesi olarak isimlendirebiliriz" diyen Şakir, "Kurban" ifadesini en sevdiği varlığı halis bir niyetle Allah yolunda sarf etmek olarak tanımladı.

Şakir, "Kurban sıla-i rahimdir, yardımlaşma, dayanışma ve aynı zamanda sahiplenmektir. Bizler bu konuda bir asır öncesine kadar şuur, birlik-beraberlik, ulaşım ve iletişim olarak daha iyi bir noktadayız. Fakat İbrahim Aleyhisselam gibi daha iyi bir noktaya varabilmek, ümmetin bugünkü ihtiyaçlarına cevap verebilmek için en sevdiğimiz şeylerden vazgeçmeyi bilebilmektir." ifadelerini kullandı.

Bayram mesajlarında ve paylaşımlarında İslam'a yönelik yapılan saldırıları, Müslümanlara yönelik çepeçevre bir kuşatılmışlığı görmezden gelinmemesi gerektiğinin altını çizen Şakir, "Buna rağmen Müslümanlar, İbrahim Aleyhisselam'ın kurban anlayışıyla hareket eden mümin ve mücahidler, Allah yolunda her şeyinden vazgeçmeyi bilenler, en güzel İsmaillerini kurban etmeyi cana minnet bilen İbrahimler vardır. Bunlar ümitli olmamızı gerektiren şeylerdir. Bununla beraber İslam coğrafyasında mazlumlar, mustazaflar ve muhtaçlar vardır. Bunları da görmezden gelemeyiz." şeklinde konuştu.

Fedakârlık denildiğinde kurbanla beraber sevilen ve bağlanılan tüm güzel şeylerden vazgeçmeyi bilmek gerektiğine vurgu yapan Şakir, ihlasa ve Allah rızasına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Bunları yaparken ihlas olmalı; aynı zamanda bunların tümü istişare, müzakere ve gayret içerisinde yapılırken itaat çerçevesinde Allah rızasıyla uyumlu olmalıdır. Rabbim bizleri ve bütün Müslümanları hakkıyla kurban anlayışını elde edenlerden eylesin. Bu bayramı hem Türkiye'deki hem dünya hem ümmet için depremzede kardeşlerimiz başta olmak üzere mazlum ve mustazaflar için hayırlara vesile olsun. Ümmetin birlik ve beraberliği yolunda atılmış olan en güzel adımlardan biri olsun."

Molla Süleyman Kızılçınar

"Teşrik tekbirlerini unutmayalım"

Hazreti Aişe validemizden rivayet edilen "Âdemoğlunun, Kurban Bayramı'nın birinci günü yaptığı işlerin Allah'a en sevimli olanı kurban kanı akıtmaktır. Kıyamet günü o kurban boynuzları, tırnakları ve kıllarıyla gelir. Kurbanın kanı henüz yere düşmeden kabul edilir. O hâlde, kurbanlarınızı gönül hoşnutluğu ile kesin!" hadisiyle kurbanın önemine dikkat çeken İTTİHADUL ULEMA Sözcüsü Molla Süleyman Kızılçınar, paylaştığı mesajda Hazreti İbrahim Aleyhisselam'dan Müslümanlara miras kalan kurbanın samimiyet, teslimiyet ve Allah'a yakınlaşmak olduğunu söyledi.

Hac başta olmak üzere bu ay içerisinde yerine getirilen ve de getirilecek ibadetleri sıralayan Molla Kızılçınar, "Kamerî ayların sonuncusu olan ve içerisinde Hac ve Kurban gibi ibadetlerin eda edildiği Zilhicce ayının 10, 11, 12 ve 13. günlerinde Kurban Bayramı'nı idrak edeceğiz. Zilhicce ayının ilk günlerini (arefe günü dahil) oruçlu geçirmek, Kurban Bayramı'nda kurban kesmek Peygamber Efendimiz tarafından yapılması istenen ibadetlerdendir." diye belirtti.

Kızılçınar, "Hac ibadetini yerine getiren bütün Müslümanların haclarının mebrur olmasını diliyor, tıpkı şu an mukaddes topraklarda olduğu gibi ümmetin birlik ve beraberliğini tüm coğrafyalarda görmeyi bizlere nasip etmesini Rabbimizden niyaz ediyoruz." dedi.

Kurban, Efendimizin terk etmediği sünnetlerinden olmakla beraber Hanefî mezhebine göre vacip olduğunu hatırlatan Kızılçınar, teşrik tekbirleri hususuna da değinerek "İmkânı olan mümin kulların bu ibadeti ifa etmeleri toplum içinde gerek maddi gerekse manevi anlamda ciddi fayda sağlayacaktır. Ahirette azık olacak bu amelin devam ettirilmesi İslam toplumunda yardımlaşma ve dayanışma açısından en güzel örneklerdendir. Halkımızı, Hazreti Âdem'den günümüze kadar müminlerin devam ettirdiği, bizler için Rabbimize yakınlaşma vesilesi olan Kurban ibadetini eda etmeye çağırıyoruz. Arefe günü sabah namazından itibaren başlayıp bayramın son günü ikindi vakti dahil yapılması gereken teşrik tekbirlerini unutmayalım." ifadelerini kullandı.

"Kesilen kurbanların akraba, muhtaç ve medrese talebelerine ulaştırılması yapılacak en hayırlı amellerdendir"

"Bayram tatil değil, bilakis salih amelleri yapmak için bir fırsattır" diyen Kızılçınar, bayram günlerinde kesilen kurbanların depremzede, akraba, muhtaç yoksul, yetim ve medrese talebelerine ulaştırılmasının yapılacak en hayırlı amellerden olduğunu söyledi.

Kızılçınar, "İslam'ın temel ibadetlerinden biri olan haccın ifa edildiği şu mübarek günlerde Rabbimizden Arafat'ta ve İslam beldelerinde ellerini açıp dua eden Müslüman kardeşlerimizin dualarını kabul etmesini niyaz ediyoruz. Bu vesileyle İslam âleminin Kurban Bayramı'nı tebrik ediyor, ümmetin birliğine ve beraberliğine vesile olmasını diliyoruz." şeklinde konuştu.

Ramazan Tekdemir

Bayramlar, insanların her yıl Müslümanlık bilincinin yenilendiği ve İslam'ın şiarlarıyla tazelendiği müstesna vakitler olduğunu söyleyen Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, kurbanın kendine has bir tanımı ve içeriğinin olduğunu belirterek Allah'a ve Allah'ın yüce gördüğü tüm değerlere yakınlık kurmak ve yaklaşmak manasına geldiğini ifade etti.

Kurban Bayramının aynı zamanda kendi içerisinde dinin esaslarından olan hac ibadetini de barındırdığını kaydeden Tekdemir, "Hac mevsiminde Müslümanlar olarak Arafat'ta vakfe durup dualar edilir. Bayramları İslam'ın tarihsel geleneği içerisindeki anlamıyla da ilişkilendirmemiz lazım. Bu tabii İslam'ın günümüze kadar taşıdığı kesintisiz ve coşkudur. Müslümanlar olarak Kurban Bayramı için elbette sorumluluklarımız var. İslam dünyasıyla bağımızı güçlendirmek, birlik ve kardeşlik duygularımızı pekiştirmek, insanlığa çare ve umut olma yönündeki sorumluluğumuzu hatırlamanın ve bunun gereği olarak bir hareket vesilesi olarak görürüz." diye belirtti.

"Diyarbakır'da kurban demek Yasin Börü ve arkadaşları demektir"

Tekdemir, "Diğer taraftan Müslümanlar olarak İslam dünyasına karşı sorumluluklarımız var. Bugün bayram coşkusunu yaşayamayacak; kan gözyaşı ve hüzünle karşılayacak geniş bir coğrafya var. Onlar için dua etmemiz; mazlum coğrafyadaki kardeşlerimizle dayanışmayı artıracak, beraberlik içerisinde hareket ettiğimizi hatırlatacak etkinlikler gerçekleştirmemiz gerekiyor." ifadelerine yer verdi.

Yaklaşık 8 sene önce PKK yandaşları tarafından kurban eti dağıtırken Diyarbakır sokaklarında hunharca katledilen 16 yaşındaki Şehid Yasin Börü ve arkadaşlarına atıfta bulunan Tekdemir, şöyle konuştu:

"Diyarbakır'dayız ve Diyarbakır'da kurban demek Yasin Börü ve arkadaşları demektir. Bir Kurban Bayramı'nda şehid olan Yasin Börü ve arkadaşlarını da hatırlamanın yeridir. Dolayısıyla onların hatırasını canlı tutmak, onların yaptığı gibi Kurban etlerini yardıma ihtiyacı olan fakir, mazlum ve kimsesiz kardeşlerimize ulaştırmamız onların hatırasını diri tutmak anlamına gelir. Bu vesileyle bütün Müslüman kardeşlerimizin, milletimizin ve ümmet coğrafyasının bayramını tebrik ediyor, birlik ve kardeşlik duyguları içerisinde Kurban Bayramı'nı huzurla geçirmemizi niyaz ediyorum."




Bu haber 594 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI