Bugun...


Abdulsamet Özer

facebook-paylas
SONBAHAR HASTALIK HABERCİSİ
Tarih: 11-10-2020 19:22:00 Güncelleme: 11-10-2020 19:22:00


Sonbaharın gelmesi ile birlikte ülkemizde ve ilimizde yaşanan soğuk havaya bağlı olarak nezle, grip, faranjit, anti kulak iltihabı, bronşit ve zatürre gibi hastalıkların görülme sıklığı da artacağa benziyor. Enfeksiyonlar, özellikle çocukları, yaşlıları, hamileleri, kronik sağlık sorunları olanları daha olumsuz etkilemektedir. Eldeki veriler, dünya genelinde mevsimsel ve yaygın görülen gribin her yıl çok fazla insanın ciddi olarak hastalanmasına neden olduğunu göstermektedir.

Bu yıl sonbahar ayları tehlike çanları ile geliyor. Sonbahardan sonra kış ve bu pandemi süreci bizi zorlayacağa benziyor.

Soğuk havaya uyum sağlamak için vücudumuz daha fazla enerji harcar. Bu enerji ihtiyacı karşılanmadığında da vücut direnci düşer ve enfeksiyonlara daha yatkın hale gelir. Soğuk, özellikle solunum yollarının akut ve kronik tüm hastalıklarını tetikler. Bronşit ve astım gibi sağlık sorunları daha sık görülür. Ayrıca kalp hastaları, kronik böbrek ve diyabet hastaları, by-pass geçiren kişiler aşnı soğuklardan çok daha fazla etkilenirler. Kışın ortaya çıkan hava kirliliği de soğukla birleştiğinde sorun büyür.

Özellikle yaşlıların, çocukların, kalp, astım, şeker gibi sağlık sorunları olan kişilerin havanın çok soğuk olduğu günlerde mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmamaları gerekmektedir. Bunların dışında ise, giyime özen gösterilmeli, soğuktan koruyacak biçimde giyinilmeli, aşnı terlemeye dikkat edilmelidir Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalı, grip benzeri hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmeli, hastayken hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalı, aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil sık sık yıkanmalı, bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınılmalı, yüzeyle sık sık temizlenmelidir.

Soğuk diye fazla enerji almak iyi olur. Ancak, aşırı yağlı yemek ve az hareket etmek kilo almaya neden olur. Bu yüzden öğünler muntazam yenilmeli, sabah kahvaltılarına ve enerji verecek mevsimsel sebzelere de ağırlık verilmelidir. Soğukta, özellikle hamileler mevsim, hastalıklarına yakalanmamaya özen göstermeli, toplu yerlerden mümkün olduğunca uzak durmalı, maske ile korunmalıdır. Astımı olanların ilaçlarını düzenli almaları, mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları, hava kirliliğinden soba ve kömür etkisinden sakınmaları gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken başka bir durum ise, grip geçirilirken belirtilerin ağırlaşması durumunda (nefes darlığı, yüksek ateş, öksürmek, bilinç bulanıklığı) doktora başvurulup, hekim tavsiyelerine göre gerekli ilaçların alınmasıdır Özellikle antibiyotikler gibi tedavi etmezler, bu nedenle doktor tavsiyesi dışında antibiyotik kullanılmamalıdır. Sonbahar  ve ardından gelecek kış mevsimine bu yıl pür dikkat etmek lazım. Pandemiden dolayı yıl sonbaharın hastalık habercisi olacağı ve bunun da önlemini şimdiden sıkı sıkıya almamız gerektiği kanaatindeyim. Kalın sağlıcakla.



Bu yazı 4207 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI