Bugun...


Abdulsamet Özer

facebook-paylas
TAMAM MI?
Tarih: 11-10-2020 19:19:00 Güncelleme: 11-10-2020 19:19:00


Pandemi sürecinin pik noktasını yaşadığımız bugünlerde bir hayli dikkatli olmamız gerekir. Yazın başlarında bitmesini veya azalmasını beklediğimiz korona virüs vakaları, dikkatsizliğimiz veya umursamazlığımız sayesinde artış gösterdi. Sokaklarda, çarşıda, pazarda, o kadar çok duyarsız ile karşılaşıyoruz ki, hangi birisini anlatsak bilemiyoruz. Oysa verilen direktiflere hijyen ve temizliğe dikkat etmemizden daha öte bir şey istenmiyor bizden. Dinimizin ve bugün bilim insanlarının da tek üzerinde durduğu husus bu değil midir? Temizlik Maske Mesafe…

Bunun için de temel direktifleri bilim kurulu kararları sağlık bakanlığı vasıtasıyla biz vatandaşlara aktarıyor. Evvela temizlik yani hijyene dikkat etmeliyiz. Bir virüs bulaştığında hemen solunum yolu ile akciğerlere girmez. Önce bir koloni oluşturması lazım. Bu da 15-20 dakikada bir çoğalması ve koloni oluşturduktan sonra solunum yolu ile bulaşması neticesinde etki etmeye başlar. Bilim insanları sümkürmenin, elleri en az 20 saniye yıkamanın önemine sürekli dikkat çekmektedirler. Tabi bunun yanı sıra sosyal mesafe ve maskede çok önemlidir.

Bugün tıp iki kısma ayrılıyor: Hijyen yani sağlığı korumak. Hastalanmadan önce tedbir almak. Bir diğeri ise Therapeutique = terapötik, hastaları iyi etmektir. Bunlardan birincisi önce gelmektedir. İnsanları hastalıklardan korumak, sağlam kalmayı sağlamak, tıbbın birinci vazifesidir. Hasta insan, iyi edilse de, çok kere, arızalı, çürük kalır. İşte İslamiyet, tıbbın birinci vazifesini, hijyeni garanti etmiştir.

Dinimiz İslamiyet’te temizliğin önemi büyüktür. Dinimiz “Temizlik imandandır” buyurulmuştur.

Hadis-i şeriflerde de buyuruldu ki: Müslümanlık temizlik dinidir. Temiz olun! Cennete ancak temiz olan girer. Temizlik imanın yarısıdır.

Gerçek Müslüman, hem temiz olur, hem de, sağlığına çok dikkat eder. Tarihte Müslümanlar temizliğe dikkat ettikleri halde, günümüzdeki Müslümanlar maalesef temizliğe gerektiği gibi riayet etmiyorlar. Kanuni Sultan Süleyman zamanında İstanbul’a gelen bir Alman rahibi, 1560’da yazdığı bir eserde şöyle demektedir: İstanbul’daki temizliğe hayran kaldım. Burada herkes günde beş defa yıkanır. Bütün dükkanlar tertemizdir. Sokaklarda pislik yoktur. Satıcıların elbiseleri üzerinde ufak bir leke bile bulunmaz. Ayrıca ismine (hamam) dedikleri ve içinde sıcak su bulunan binalar vardır ki, buraya gelenler, bütün bedenlerini yıkarlar. Halbuki bizde insanlar pistir, yıkanmasını bilmezler.

Bugün, İslam ülkesi denilen yerlerde, iman bilgileri bozulduğu gibi, temizliğe de tam riayet edilmemektedir. Fakat burada suç, dinimizde değil, dinimizin esasının temizlik olduğunu unutan kimselerdedir. “Bir insan körse, güneşin bunda suçu ne” sözü meşhurdur. Her Müslüman, dinini iyi öğrense ve buna riayet etmiş olsa, bu pislik hemen ortadan kalkar. O zaman, başka milletler, Müslüman ülkeleri ziyaret ettiklerinde, Müslümanların temizliğine hayran kalırlar.

Bir örnek daha vererek yazımızı noktalamak isterim. Napolyon 1798’de Akka kalesini çevirdiği zaman, ordusunda veba zuhur etmiş ve hastalığa karşı çaresiz kalınca, Müslüman Türklerden yardım istemek zorunda kalmıştı. “Türkler, ricamızı kabul ederek hekimlerini yolladılar. Bunlar tertemiz giyinmiş, nur yüzlü kimselerdi. Önce dua ettiler ve sonra ellerini bol su ve sabun ile iyice yıkadılar. Hastalarda zuhur eden hıyarcıkları neşterle yardılar. İçindeki sıvıyı akıttılar ve yaraları tertemiz yıkadılar. Sonra hastaları ayrı ayrı yerlere koydular ve sağlamların mümkün olduğu kadar onlara yaklaşmamasını tembih ettiler. Hastaların elbiselerini yaktılar ve onlara yeni elbiseler giydirdiler. Bizden hiç bir ücret almadan yanımızdan ayrıldılar.”

Şimdi Napolyon’un bu örneği bugün aynen tatbik edilmiyor mu? Düşünüyorum da bu pandemide de aynısını yapıyoruz. Yaklaşmayın yani sosyal mesafe, ellerini sabunla yıkamak yani hijyen…vs. Demekki İslam dinine göre yaşayabilirsek Allah’ın izni ile üstesinden geleceğiz bu hastalığın. Ama eğer yaşamazsak suçu da İslam’da aramamak lazım. Aynaya bakmak icab eder. Temizlik, Maske Mesafe, Tmm mı?



Bu yazı 4107 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI