Bugun...


Abdurrahman SEVGİLİ

facebook-paylas
Evde Oku!-2
Tarih: 11-10-2020 19:25:00 Güncelleme: 11-10-2020 19:25:00


Cenab’ı Hak( cc),”ikra’” diye ilk emrini verirken neyi amaçlıyordu?! Henüz Kuranı Kerim inmemişken neyi okuyacaktık Resulullahın şahsında?! Yoksa kainatı ve dolayısıyla kendi varlığımızı mı okumalıydık evvela!? Biz son ve Kamil din olan İslam’a bağlandıkça, emir ve yasaklarına, talimatlarına ashabı kiram gibi uyan, diğer yıldızlarımız gibi uydukça, ilimde de, fendede, takvada da… mesafe aldık, hem dünyada hem ukbada güçlendik, Rabbimiz’in inayetine mazhar  olduk. Koca imparatorlukları kısa zamanda fethettik, az bir kuvvetle sayıca çok daha büyük orduları yerle bir ettik, insanlığın gönlüne nüfuz ettik ve  büyük devletler kurduk, büyük alimler, bilginler yetiştirdik, büyük eserler meydana getirdik.

İslam’ın ruhunu kaybedip Kuran ve sünneti ne zaman  terkettiysek, ilim ve hikmetten, düşünme  ve  tefekkürden de o zaman uzaklaştık. Ona paralel olarak her alanda geriledik, güçsüz olduk, izzetimizi ve şerefimizi kaybettik, birbirimizle uğraşmaya başladık ve şer odaklarının oyuncağı haline geldik maalesef. Biz Allah’ı unuttuk O’da bizi unuttu, biz O’nu zikredersek, O’da bizi zikreder, biz O’na sığınırsak, O da  bize rahmetini, yardımını yollar. Bizi güçlü ve şerefli kılan şey İslam’dır, İslamın izzetidir. Biz ancak İslamla izzet buluruz. Kaybettiğimiz değerler; İlimdir, irfandır, infaktır, tevazudur, tefekkürdür, gerçek teabbüt tür, ittifaktır, ittihattır… Vücudumuza çeşit çeşit mikroplar girmiş, bizi benliğimizden, özümüzden, dinimizden, tarihimizden, gücümüzden, izzet ve şerefimizden uzaklaştırmıştır. Dünya sevgisi, mal, mülk, makam sevgisi bizleri ölümden korkar hale getirmiştir. Kalbimize “vehn” girmiş, şehadet şuuru, cihad ruhu, bilgi ve hikmet, ilim ve irfan… anlayışından  uzaklaştık, uzaklaştırıldık. Düşünme melekemizi yitirdik, okuyup üzerinde düşünme ameliyemizi kaybettik. Batı ise Hristiyanlıktan uzaklaştıkça ilim ve fenne sarıldı, rönesans ve reform hareketlerini gerçekleştirdi. Orta çağ Avrupa’sında, Engizisyon  mahkemeleri aracılığıyla pek çok düşünür ve bilim adamına ağır cezalar vererek okuma, araştırma ve düşünmenin önüne geçtiler. Ancak İslam dünyasındaki bilimsel çalışmalar, yazılan ilmi ve devasa  eserler, batının uyanmalarına büyük katkı sağladı. Onlar, Kepleri, Newton’ları, Galileleri ve Arşimetleri yetiştirmeye başladılar. Bizler de  İbni Rüştleri, İbni Haldunları, Ebubekir Zekeriya Razileri, Birunileri, Harezmileri, Uluğ Bey ve Ali Kuşçuları, İmam Gazzali ve İmamı  Rabbanilerini… kaybetmeye başladık. Maalesef bir dahada onları yetiştiremedik.

Tarihi doğru okumalı, doğru tarihi öğrenmeli, fiziği kimyayı, matematiği, astronomiyi, tıbbı, bilgisayarı ve yazılımı, uzay bilimini, bilim tarihini, coğrafyayı, yer altı ve yer üstü bilimlerinin tamamını ve bütün dini ilimleri: (Tefsir,hadis,fıkıh,kelam,akaid,siyer,dinler tarihi, mezhepler tarihi, din psikolojisi, din sosyolojisi, davet fıkhını…) çok iyi öğrenmek zorundayız eğer kendimize gelmek ve güçlenmek istiyorsak. “İlim ve hikmet müminin kaybolmuş malıdır, onu nerede bulursa alır”, “Çin de bile olsa ilim öğreniniz”,” Beşikten mezara kadar ilim tahsil ediniz”, “alimin mürekkebi şehidin kanından üstündür”… ve en önemlisi Rabbimiz’in OKU talimatına uymaktır. Böylece  kaybettiğimiz değerleri telafi etme imkan ve ihtimali doğar.

Biz zamanı çok israf ettik.Boş ve malayani işlerle çok uğraştık. Okumadık, okutmadık, üretmedik ve hep aldandık.Gelin yeni baştan Rabbimizle ahitleşelim. İmanımızı,

inancımızı tazeleyelim, kendi kendimizi hesaba çekerek her şeyimizi  güncelleyelim. Bundan böyle herkesten daha çok okuyalım, kaybettiğimiz zamanı kazanmaya gayret edelim, beyin göçünün önüne geçelim, eğitimimizi, eğitim sistemimizi gözden geçirelim, çok iyi bilgili ve heyecanlı  muallimler yetiştirelim. Dinini  seven, geçmişini inkar etmeyen, birlik ve kardeşlik isteyen salih nesiller yetiştirelim. Zamanı israf etmeyen, ahireti için azık toplayan, dünya için, insanlık için hayırlı, yararlı işler yapan, projeler üreten … dava delisi insanlar olalım, olmaya başlayalım. Son söz olarak İslama, Allah’ın (cc)  OKU emrine uy ki, dünyada  da ahirette güçlü olasın , mutlu olasın. İslam’ın tefekkür – teakkül  emrine uyki mazlumları mağdurları kurtarabilesin. İslama tam teslim olki  Allah’ın rızasını elde edebilesin. Selam ve dua İle.  



Bu yazı 3789 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI