Bugun...


Abdurrahman SEVGİLİ

facebook-paylas
Bugün Allah için neler yapılabilir?
Tarih: 11-10-2020 19:24:00 Güncelleme: 11-10-2020 19:24:00


Esselamü aleyküm değerli dostlar,

 Bu gün Allah için bir çok şey yapılabilir/yapılmalıdır. Birlikte sesli düşünmeye başlayalım: Herkesin yapabileceği bir çok  şey vardır. Mesela : On dakika tefekkür ile başlayabiliriz güne, abdest alıp dört rekat Duha sünneti kılınabilir, kitap okumayanlar için bu gün bir başlangıç olabilir, günlük tutma yazı ve şiir denemeleri için bugün bir ilk olabilir, akraba ve arkadaşlarımızdan birkaç kişiyi Allah rızası için arayabilir, bir fırınla anlaşıp fakirlere vermek üzere “askıda ekmek” gelenekini başlatabilir  veya bir mahalle bakkalına gidip borç defterine ( Osmanlı döneminde uygulanan ve  buna zimem defteri denilen güzel bir infak şeklidir) gizlice  katkı sunabiliriz. Sırf selam ve hal hatır sormak için, bir esnaf veya komşu akraba ziyareti yapabiliriz. Bu gün eşimize ve çocuklarımıza bir hediye alabilir, karşılaştığımız herkese küçük/ büyük demeden tanıdık/ tanımadık bütün insanlara selam verebiliriz. En yakınınızdaki bir kabristanı ziyaret edip  ölüleri ve ölümü tefekkür edebilir, “ ölüm rabıtası” dediğimiz tefekkürü icra edebiliriz. Haftada bir kere bile olsa “Teheccüt “  namazı kılınabilir, nafile oruçlar tutulabilir. Kendimizi gözden geçirip, kendi kendimizi hesaba çekebilir, tesbit ettiğimiz hatalarımızın terki için bugün,  tövbe ve istiğfar günü olabilir, bu gün bir arınma, sığınma gününü olabilir, bu güzellikler için  bir milat olabilir.

   Davet ve Eğitim işini usulüne göre hikmet ile yapabiliriz. Vakit  namazlarımızı camilerde kılabilir, cami cemaatinin  hal ve hatırını sorabiliriz. Salih olduğuna inandığımız kişilerle arkadaşlık kurabilir, dost olabilir, dost sohbetlerinde bulunabiliriz. Bu gün bir miktar Kuran okuyup üzerinde tefekkür edebiliriz. Vasiyetimizi yapmamışsak bu gün oturup hemen vasiyetimizi yazabiliriz.

    Hayırlı işlerde öncü ve rehber olmak İçin hemen karar verebilir ve gelecekte yol gösterici olabiliriz: Bir  caminin yapımında, bir su kuyusunun açılmasında, bir köprü veya çeşme yapımında, salih nesillerin yetişmesi çalışmalarında, çevre ve  temizlik konusundaki… çalışmalarda yer alabilir, öncü olabiliriz. Güzel ve örnek çalışmalar İçin kafa yorabilir yeni projeler üretebiliriz.Topluma güzel ve faydalı uyarılar yapılabilir, kampanyalar, bilinçlendirme çalışmaları yapabiliriz. Sabır zikri, bol bol çekilmeli, sabırla iyi işlere devam edilmeli, yanlış işlerle usulüne göre mücadele edilmelidir.

 Hayır ve hasenat listemizi dahada uzatmak mümkün. Ancak bu kadarı kafi diyoruz.Ve bu gün, saydığımız ve sayamadığımız bütün bu hayırlı işler için bir karar günü, bir başlangıç olabilir.”Hayra vesile olan kişi o hayırlı işi yapan kimse kadar ecir ve sevap kazanır.” buyuruyor kainatın Efendisi (sav). Bu yüzden, yazarak hatırlatmak, yüzyüze anlatmak, temsilen örnek olmak, çok önemli ve değerlidir. Bu hatırlatma sonucu hayra yönelen ve  yapmaya başlayan kimselerin sevabına ortak olmaktır ve akıllıca bir iştir.

 Nemelazımcı bir anlayışla değil, bana çok  lazım anlayışıyla, görev ve sorumluluk bilinci ve heyecanıyla hemen, bu gün işe koyulmalı, hayırlı işlerde acele edip duyarlı olmalı, uyarma ve uyandırma görevimizi ısrarla yapmalıyız. Dinimizin bir emri olan Marufu  emretme ve  münkere müdahale mutlaka yapılmalıdır.

Millet olarak uyutulmuşuz maalesef, bu sıralar uykumuz çok ağır ve derin, tahribatlar çok büyük ve çeşit çeşit. Bu yüzden, uyanık olan bahtiyar kimseler, topluma  bir mum gibi kendisini yakma pahasına bir ışık  bir kılavuz olmak zorundadır.Yarın değil bu gün, hemen  diyoruz. Hiç kimse yoksa bile, ben varım demek, diyebilmek zorundayız. Yükümüz ağır, işimiz çok zor ve bedeller ödeyebiliriz.Ancak yapılacak iş çok ve zamanımız az.Ancak büyük küçük cihat ne gerekiyorsa yapmak zorundayız.Nefsini terbiye eden ve ölümden sonraki hayat için azık toplayan akıllı insanlardan olmak zorundayız. İnsanlara faydalı olan hayırlı  kişilerden olmak mecburiyetindeyiz. Komşusunu, dostunu, akrabasını aç gördüğünde rahatsız olan ve gereğini yapanlardan olmak, uyanık kimseler için bir ödevdir, bir görevdir. Haksız yere öldürülen, sömürülen , namusu kirletilen, vatanından göç ettirilen mazlum ve mağdurların derdiyle dertlenen ve karınca misali safını belli edip bir şeyler yapanlardan olmak zorundayız. Mağdup  ve Daaallin olanlardan değil, kendilerine nimetler verilenlerin safında yer almak bir zaruret, ebedi saadet ve Rıza-i Bari için bir zorunluluktur. Bütün bunlar için bu gün bir fırsat, yarın çok geç olabilir. Dünya ve Ahiret Saadetini  ve Allah’ın rızasını kazanmak için hemen bu gün bu güzel işlere başlayabiliriz. Bu gün bir MİAD bir SÖZ VERME GÜNÜ, bir  MİLAT olabilir.

 Rabbim bizlere bunları ve daha fazlasını hemen yapmayı ve yaptırmayı nasib etsin inşaAllah.

Selam ve dua ile.

Abdurrahman Sevgili



Bu yazı 3325 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI