Bugun...


Abdurrahman SEVGİLİ

facebook-paylas
SABIR:
Tarih: 11-10-2020 18:57:00 Güncelleme: 11-10-2020 18:57:00


Sabır,  üzerinde çok düşünülmesi gereken ve hayatta çok elzem olan bir kavramdır. Sabır, insanı sıkıntılardan kurtarıp zafere ve kurtuluşa götüren, kişiyi günahlardan uzaklaştırmada ve salih ameller işlemede büyük bir güçtür. Bela, musibet ve ağır imtihanlara karşı sabır, bir teselli kaynağı ve sığınılacak bir limandır. Yüce Rabbimizin sabır konusunda çok sayıda  uyarıları, ikazları vardır. Efendimiz (sav)’ in muazzam beyanları vardır. Sabır ifadesinin  genellikle cihat ve namazla birlikte zikredilmesi, tefekkür ve teemmüle değer bir konudur.

Yüce Allah (cc) Asr Suresinde kurtuluşun dört temel unsurundan birisi olarak SABRI ifade etmiştir: İman, salih amel, Hakkı ve sabrı tavsiye. Kurtuluşun reçetesi olarak bu dört önemli esas zikredilmiştir. Hepsi bir anda yaşandığı takdirde kurtuluş gerçekleşmiş olur. Bu dört temel esastan birisi veya birkaç tanesinin eksik olması  bir kayıptır, bir ziyandır, bir hüsrandır. Yüce Allah (cc)  Bakara Suresinin 153. Ayetinde de: “

Ey iman edenler, sabırla ve namazla yardım dileyiniz. Şüphesiz Allah (cc), sabredenlerle beraberdir.” Buyurmuştur.SABIR ve NAMAZ İle yardım dileyiniz ifadesi, Yüce Allah’ın nusret ve inayetine işarettir. Ayrıca bu ayet, Yüce  Allah’tan yardım istemenin şeklini de belirliyor. Dirilişin ve kurtuluşun formülünü veriyor Cenabı Hak. Her zaman iddia ettiğimiz hususta budur. “Namazla diriliş” hususudur. Günde beş defa huzura geçmek, günahlardan arınıp huşu ve hudu ile, edep ve  sevda ile namazı ikame etmek SABIR gerektirir. Ayrıca namaz kişiyi arındırır, temizler, Rabbine kavuşturur, bir nevi miraç gibi huzura  kabul eder, O’nunla mükalemeye geçer. istikamet için dua ve niyaz talebi vardır. Safların belirlenmesi, Yüce Allah’ın razı olup nimetler ihsan ettiği kişilerle beraber olma arzusu ve duası vardır. Bütün bunlar kişiyi hazırlar, psikolojisini düzenler, irtibatı güçlendirir ve günahlardan uzaklaştırır.” Şüphesiz namaz insanı fuhşiyattan ve münkerden alıkoyar” ayeti kerimesi bu hususu vurgular. Bu yüzden ömür boyunca  her gün beş defa olmak üzere bu iletişimi kurmak ve bu hassasiyetle “ dostdoğru” olmak için Allah’a yalvarmak, çok kıymetli olduğu kadar büyük bir sabırda gerektirir. Kişi bu irtibatı güçlü bir şekilde kurduğu vakit, Rabbinden her türlü yardımı dilemeli, bu şuurla kılınan namazlar, yapılan dua ve  ibadetler kişiyi her türlü bela ve musibetten, haramdan, şeytandan uzaklaştırır, iyi ve hayırlı işlerde de sebatkar ve sabırlı kılar. Ayeti kerime ancak bu şartlarda tecelli eder. Sabır olmazsa hayat çekilmez olur, sıkıntılar bitmez ve ömür boyu bu ibadetler düzenli yapılamaz olur.

Namaz gibi oruç ve diğer bütün ibadetlerin düzenli yapılabilmesi için yine sabır şarttır. Ramazanda tuttuğumuz farz oruç olsun,  nafile oruçlar olsun bir düzen ve disiplin gerektirir. Bedel ve sabır gerektirir. Hac ibadeti de, hem mali bir külfet hem de bedeni bir meşakkattir. Zekat mal ile  yapılan bir ibadettir. Ancak kazanılan malın  bir kısmını başkasına vermek o kadar kolay bir şey değildir. Bu yüzden kıymetlidir. Cihadın her türlüsü yine farz kılınmıştır. Davet, irşad, tebliğ, emri bil maruf nehyi anıl münker görevi ve gerektiği zaman kıtal cihadı, Yüce Allah’ın emrettiği ibadetlerdir, farzdır. Başka yapılması emredilen veya tavsiye edilen ibadetlerde vardır. Bütün bu görevleri yapabilmek için sabır şarttır. Fedakarlık ve bedel gerektirir. Bunları da ancak sabırlı insanlar yapabilir. Sabreden sınavını kazanır ve kurtulur.Teheccüd namazını, duha, evvabin namazlarını, her türlü infak ve kurban ibadetini, eğitim  ve aile hayatını en güzel şekilde sürdürmek…ancak sabırla gerçekleşir. Sabır, her türlü kulluğu yaptırır. İbadetlerden lezzet almak için, kalbin nurlanması, hakikatın bulunması, her türlü münkerden uzaklaşıp uzaklaştırmaya çalışılması ancak SABIR ile olur.

Günahın her türlüsünden uzaklaşmak, nazar, zina, faiz, gıybet, iftira, yalan, riya, kibir… gibi hastalıklar ve büyük günahlar insana tatlı gelmektedir. Fert ve toplum hayatına  zararlı olduğu için yasaklanan bu hastalıkları nefis arzular, şeytan teşvik eder. İnsi şeytanlar da devreye girince iş çok zorlaşır. Kötü çevre ve kötü arkadaş ta bu işin teşvikçisi olur. Yazılı ve görsel basın, tv dizileri, sosyal medya…harama tahrik konusunda muazzam tahribatlar yapar. İnanç olsa bile bazen gaflet hakim olur, yasaklar tatlı gelir, dünya hırsı ve sevgisi kişiyi kör eder ve bataklığın içine sürükler. Bunca karanlık ve güçlü etkenlere rağmen ayakta durabilmek, kendinden geçmeyip uyanık kalabilmek çok büyük bir azim ve SABIR gerektirir ve çok makbule geçer dergahı ilahide.Bütün şeytanlarla ve zalim nefisle mücadele etmek çok muteberdir, çok kıymetlidir. Değerli ve kıymetli olduğu oranda zordur. Bu zor işi  ancak sabırlı ve dirençli  insanlar başarabilir. SABIR böyle bir bataklığın içinde kişiyi koruyan bir zırhtır.

Ayrıca SABIR bela ve musibetlere karşı da bir tesellidir. Cenabı Hak Bakara 155. Ayeti Kerimede şöyle buyurmuştur: “Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla; mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle sınayacağız. Sabredenleri müjdele!” Bela ve musibetlerle bizi imtihan etmektedir yüce Rabbimiz. Asi olmamak, SABIR gösterip akıllı olmak zorundayız. O’nun Lutfu da hoş kahrı da hoş deyip teslim olmak zorundayız. Sınav sürecinde, Sınav esnasında mutluluk aranmaz. Zahmet ve meşakkatli bir süreçtir sınav yeri  olan  dünya hayatı. Huzur, mutluluk ve kurtuluş sınavda başarılı olmaya bağlıdır. Ebedi saadet, ancak  verilen ödevleri, görev ve sorumlulukları hiçbir engel tanımadan yerine getirmekle ve ancak O’nun rızasına odaklanmakla mümkün olur. İlahi ikaz, bela ve musibetlere karşı SABIR göstermeyenlerin sonu hüsrandır. Ancak “ Sabreden kurtulur.” Ve “ Sabır kurtuluşun anahtarıdır.” Buyuruyor Efendimiz (sav). Bu sıralar bütün dünyayı kasıp kavuran korona virüs musibeti de böyle bir şeydir, Yüce Allah’ın bir ayeti, bir ikazı ve bir imtihanıdır. Sabredip namaz ve niyazla, tövbe ve istiğfarla, zikir ve cihatla, davet ve irşatla ve bütün bunlara sabırla ve sebatla kurtula biliriz.

Rabbim  bizleri sabırlı kullarından eylesin, Amin.



Bu yazı 166 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA
YUKARI