Bugun...


Abdurrahman SEVGİLİ

facebook-paylas
TAVSİYELER
Tarih: 11-10-2020 19:04:00 Güncelleme: 11-10-2020 19:04:00


Başta kendime sonra size tavsiyemdir:  Çocuklarınızı iyi bir müslüman olarak yetiştirin, Kuran ve namaz aşığı olsunlar. Okul ve ödevlerine verdiğimiz önem kadar Kuran öğrenmeye, namaz kılmaya önem verelim. Özellikle sabah namazlarını çok ama çok önemseyelim. Farzların dışında nafile ibadetleri de yapalım yaptıralım.  Yolculukta, iş yerimizi beklerken, diğer işlerimizi  yaparken, ağzımız, gönlümüz ve aklımız Rabbimizle meşgul olsun. Halk içinde Hak İle beraber olalım. Gaflet tehlikedir hata yaptırır. Ölümü, Kabir hayatını, Ahiret hayatını, mizanı, sıratı, cennet ve cehennemi… düşünmek ve ona göre hazırlık yapmak, azık toplamak, Rabbimizin rızasını kazanmak esas olmalıdır.

İyi ve salih dostlarla kalkıp oturmak iyidir. Mevlamız  (cc), “sadıklarla beraber olunuz” buyurmuştur. Helal ve harama dikkat etmek zorundayız. Kul hakkını gözetmek mecburiyetindeyiz. Ölçüde , tartıda çok dikkatli olalım dostlar. Tarihte Şuayp (as)’ı dinlemeyen “Eyke” halkı, yani ölçü ve tartıda insanları kandırdıkları için helak olmuşlardır. Çocuklarımızı helal rızıkla besleyelim. Helal gıda çok önemli bir konudur, titiz olmalıyız, şüpheli şeylerden bile kaçınmalıyız.

İslami eğitimle, Nebevi metodla evlatlarımızı yetiştirelim.Dürüst, güvenilir, yardımsever, seven- sayan, bilgili, öz kültürüne sahip  ve cihad ruhuna sahip nesiller yetiştirmek zorundayız. Unutmayalım ki dünya hayatı, hızla akıp geçiyor. Anlamsız, faydasız ve zararlı şeylerle geçirecek zamanımız yoktur. Zaman çok kıymetli.Geçen zaman geri getirilmez. O halde İyi işlerde kullanalım diyorum. Akıp giden zamanı durduramayız, bu yüzden zamanımızı programlayıp bereketlendirelim. Hedefe ulaşmak için çabalayalım, gaflete düşmeden verimli işler yapalım.

Bol bol infak ve sadaka verelim ailemize, çocuklarımıza, öğrencilerimize öğretelim. Zararlı insanlara, zalimlere karşı mazlumun yanında yer alalım. Pazartesi perşembe günleri oruç tutmak, gece teheccüt namazı , kuşluk vaktinde Duha, akşam namazından sonra Evvabin sünnetini kılmak güzeldir. Güler yüzlü olmak, ancak kahkaha İle gülmemek gerekir. Dünyada içimizi acıtan o kadar çok şey var ki. bunları düşünmek, çözümler üretmek, hayaller kurmak, kurulu milko ve samimi kuruluşlarla birlikte çalışmak…hayatımızın bir parçası olmalıdır. Gerektiği zaman yazıp okumalı, gerektiği zaman Afrika’da, Myanmarda… su kuyusu açmalı, kurban kesmeli, yetime, miskine el uzatmalıyız. Zaman az yapılacak iş çok. Dünya sevgisi bizi aldatmasın. Hani nerede tarihin en zengin insanları?  Hani Eski krallar eski sultanlar? Mal da yalan mülkte yalan. Sadaka ise,” def’ul beladır”. Bela ve musibeti defeder.Paylaşım ve iletişim sihirli kavramlardır, hakkını ver. Sevgi, ilgi ve bilgi terimleri de aynı şekilde çok önemli ıstılahlardır. Herkese ve özellikle eğitim camiasına şiddetle tavsiyemdir. Eğitim camiası derken dört çeşit insanı hatırlatmak isterim:1) Bilgisizdir, bilgisizliğini kabul etmez. Bunları bırakınız, ilgiye değmez. 2) Bilgisizdir, bilgisizliğini kabul eder. Bunları eğitiniz. 3) Bilgilidir, bildiğini bilmez, dalgındır. Bunlara hatırlatınız.  4) Bilgilidir, alimdir, bildiğini de bilir. Bunları takip ediniz.

Genel olarak bütün yöneticilere ve özellikle eğitim yöneticilerine  beş tavsiyemiz var:  1) İnanç, başarılı olacağına inanması gerekir.  2)Ekip işi, takım ruhu. İnsan kaynaklarını iyi seçmesi gerekir yönetici. Ehliyetli, liyakatlı olmalarına dikkat etmeli.  3) Takip.Takip edilmeyen işte başarı olmaz, takip edilmeyen iş yapılmamış demektir.  4)Moral ve motivasyon. Çalıştırdığı elemanlarının moralini yüksek tutmalı ki  verimli çalışsınlar. 5) Değerlendirme. Değerlendirmeler hak ve adalet ölçüsüne göre yapılmalıdır.Çalışan Elemanı ile çalışmayan yada az çalışanı bir tutmamalıdır.

Sürekli okumak ve düşünmek, tefekkür etmek elzemdir. Düşündüklerimizi yazmak çok yararlı ve kalıcıdır. Günlük tutmayı önemle tavsiye ederim. Her konuda başarılı olamayız. Allah (cc) insanları farklı özelliklerde yaratmıştır. Herkesin istidad ve kabiliyeti farklıdır.Kişi  zevkle icra edeceği işlerde başarılı olur. Bu yüzden ailelere ve eğitimcilere  tavsiyem, çocuğu iyi tanımak, yeteneklerini ve zevklerini keşfetmeye çalışmak ve ona göre okul ve iş seçtirmek. Unutulmamalıdır ki, kişinin sevmediği okulda başarılı olmaz sevmediği işte muvaffak olmaz.

Eğitirken lütfen kırıcı olmayınız, kendinizi sevdiriniz ki, sözleriniz dinlensin. Siz kendi çocuklarınıza nasıl ilgi gösterilsin istiyorsanız, sizde lütfen elin çocuğuna o ilgi ve alakayı gösteriniz. Mümkünse öğrencilerinizin hem aklına hem gönlüne hem de midesine (bazen) dokununuz. Fedakar olunuz. Kendinizi yenileyiniz. Unutmayınız ki duran Sular kokar. Akar su gibi olunuz.Kendinizi sürekli gözden geçiriniz, yeni yayınları ve teknolojiyi takip ediniz.Topluma ve öğrencilerinize, ailenize karşı kendinizi mahcup ettirmeyiniz, itibarlı ve faydalı olmak İçin sürekli okuyup araştırınız. Sabırlı olunuz. Sabır size çok şey kazandıracaktır. Sabır başarıdır, sabır zaferdir, sabır tesellidir, kurtuluştur. İnsanları sabırla dinleyiniz, kimseyi küçümsemeyiniz. Unutmayınız ki bir çobandan bile öğreneceğimiz çok şey vardır. Ayrıca iyi dinlemek gözlerinin içine bakarak dikkatli  dinlemek, gerekirse not almak kişiyi rahatlatır. Sıkıntısına belki de çözüm olursun, bir yol bulutsun. Dinlerken başka bir işle meşgul olmamak esastır. Verdiğin sözü muhakkak yerine getir. Büyük bir terslik olursa hemen haber ver ve gerekirse özür dile. Emanete ihanet etme. Sır saklamasını bil, ifşa etme.Yoksa ihanet etmiş olursun. Bütün konuşmaların doğru olsun, ama her doğruyu her yerde söyleme. Eline, diline, beline hakim ol. Dilin afetleri çoktur unutma. Gıybet  ve iftiraya girebilirsin, dikkat et. Kibirlenme, gururlanma. Kibir, şeytanı şeytan yapan hastalıktır unutma. Kibir, meyvesiz kavak ağaçları gibi, yada verimsiz ve  çorak dağlar gibidir, sahibinin başını havalarda tutar, önünü görmez. Kibirli insan, kendisini üstün gören, beğenmişlik duygusuna sahip kişiler  zavallı insanlardır. Hiç kimse tarafından sevilmezler. Yüce Allah’ın en çok sevmediği şeylerden birisidir kibir. Aman ha mütevazi olunuz. Başınız biraz önünüzde olsun. Aynen meyve  veren ağaçlar gibi, mümbit ovalar gibi insanlığa faydalı bireyler olunuz. Unutulmasın ki kalbi hastalıkların çoğu Ya şehvetten yada kibirdendir. Allah (cc)  kibirden mütevellit hastalıklardan daha çok rahatsızdır. Nemrutlar, Karun’lar, Firavunlar, Ebu Cehil ve İblisler…ve çağdaşları  hep kibirden ve  aşırı şımarıklıktan lanetlenmişlerdir. Malda, mülk de, makamda, güç kuvvet ve kudret de Kadir-i Mutlak olan yüce Allah’ın dır, Allah’tandır. Gafil olma, sen aciz bir kulsun, pis bir damla sudan yaratılmışsın, şaşırma, şımarma. Riya ve gösteriş gizli şirktir, kendine yazık etme. İhlas ve samimiyet çok büyük değerlerdir, onu zedeleme. Salih evlat, salih talebe yetiştir. Bildiklerini yaşa ve yaşatmaya çalış. Eser ve eserler yaz. Amaç ve gayen  Rabbül  alemini memnun etmek olsun. İlim, amel ihlas yegane ölçün olsun.

Ey ümmet, yeter artık bu gaflet , kendine acı,  aileni koru ve eğit, topluma karşı duyarlı ol, nefsini terbiye et, şeytanın tuzaklarına dikkat et, ölümü unutma, ahireti, ebedi hayatı daha çok önemse ve azık topla, unutma! sana bir şans daha asla verilmeyecektir. Çok oku, çok düşün, çok çalış, çok üret.Akıllı ol, dünyanı da ahiretini de kurtar. Unutma ki ebedi Saadet’i ve cenneti elde etmek o kadar da kolay değil. Bedel ister, fedakarlık ister. Sen “nemelazımcı” olamazsın, “ Bana ne”diyemezsin. iki günün eşit olmamalı, ihlasla, dava şuuruyla yeniden bu toplumun dirilmesi için çalışman gerekir. Kendini de kurtar ümmeti de kurtar, dünyadaki bütün mağdurları da kurtar. Bu senin görevin. Görevini yapmaya, cehaleti yok etmeğe, birlik beraberlik ve kardeşliğe çağırıyorum. Bütün kalbi Hastalıkları sök ve at. Gül  kardeşine, güler yüzlü ol, selam ver, affet onu, hoşgörülü ol. Hatalarınla uğraş , Rabbini razı etmeye bak. Çocuklarına küçük yaşlardan itibaren İslami bir eğitim ver, Kuran’ı öğret, sabah namazlarına ailece dikkat et, güvenilir ve bilgili ol, beslenmene dikkat et , harama düşme, haram lokma seni bitirir unutma. Az ye , az uyu , az konuş , çok oku , çok çalış. Gece namazlarına, diğer nafile namazlara  ve nafile oruçlara önem ver. Duha, Evvabin, revatıp dediğimiz vakit namazların  sünnetleri gibi.Pazartesi veya Perşembe oruç tutmak güzeldir, sana çok şey kazandırır. İnfak çok önemli, dünya sevgisi ise  çok tehlikelidir unutma değerli kardeşim. İş çok,  zaman az, ha gayret can dostum. Menzile selametle ulaşman için yoldaki işaretlere dikkat et. Hedef ve proğramların muhakkak olsun. Zaman kıymetli onu bereketlendir. Ye’se düşme , sa’ye sarıl , Rabbine sığın ve tevekkül et. Allah (cc) ihlasla çalışanın yardımcısıdır. O ne yüce Vekildir.”Allah (cc) kuluna kafi değil midir?”

Bu satırları dikkatli okuyup yaşayanlara selam olsun. Ümmetin derdiyle dertlenenlere selam olsun. Allah ın (cc) rahmeti, bereketi , inayeti ve hidayeti üzerinize olsun kıymetli  kardeşlerim.         Cenab’ı Hak’tan  dileğim, hep beraber bu tavsiyeleri yaşamak ve yüce Allahın rızasını kazanmaktır. Allah’a emanet olunuz aziz dostlar.



Bu yazı 173 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI