Bugun...


Ahmet BEŞENK

facebook-paylas
CORONA UÇABİLİR Mİ!
Tarih: 11-10-2020 19:02:00 Güncelleme: 11-10-2020 19:02:00


Bir müddetten beridir merak ettiğim ve araştırma gereği duyduğum önemli bir konu aslında haşere ve böcek aracılığı ile COVİT 19’un yayılıp yayılamayacağı konusu. Birçok sözde yazarın yaptığı gibi irdelemeden, incelemeden araştırmadan karnımdan konuşup gaz yapma amacı ile yazı yazmak istemedim ki bu gün cümle okuyucularımı ve insanlığı yakından ilgilendiren bu mevzuna dikkat çekip ilaçlamanın kent ve kırsal yaşamdaki öneminin altını kalınca, kırmızı çizgilerle çizeceğim. Malumunuz biz gazeteciler bilim adamı olmayabiliriz ama riskleri önceden görmek, araştırmak ve dikkat çekmek, tarihe not düşmek ve fark edilmesini sağlamak ta görevimiz. Şimdi kafamda cevabını aradığım en önemli soru CORONA UÇABİLİR Mİ?

Öncelikle yaptığım çalışma mevcutta ilaçlama yapılıp, yapılmaması, şusu, busu için polemik zemini yaratma amacı taşımamaktadır. Ve bunun için gerçekleştirilen bir araştırma çalışması değil, lütfen polemik konusu edilmesin ama önemli bir uyarıcı tespit niteliği taşıyacağına inanıyorum ki bilim dünyasının dikkat edeceğine de eminim.

Dikkat çekeceğim konu kanatlı, kanatsız, böcek ve sinek türlerinin yaz mevsimi ile birlikte çoğalması, covit 19 taşıyıcısı olup olamayacağı konusuna dikkat çekmek. Malumunuz kontrolsüz bir biçimde çöplere atılan hastalıkla temas etmiş tıbbi malzemelerin, eldivenler ve maskeler sinekler, sivri sinekler ve böcekler için baştan çıkarıcı materyaller. Kaldı ki geçtiğimiz yıl dünya yüzünde Covit 19 olmadığı halde Sivrisenaklardan dolayalı olarak kaynaklı 830 Bin ölümün yaşandığı gerçeği de var. Yani sivrisinekler başta olmak üzere sinek ve böcek türleri her haltın süper taşıyıcısı olabilir.

Bilindiği üzere bu konularda ciddi araştırmalar yapan ve bu araştırmaları uluslar arası arenaya da taşıyan Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Profesör Doktor Ali Satar kara sineklerin hindiler arasında CORONA taşıyıcısı görevini yaptığını ve bulaş sağladığını tespit etmiş, risklerine dikkat çekmişti. Prof. Dr. Ali Satar şu ana kadar Covit 19’un sinek, böcek alemi tarafından bulaştırıldığının veya bulaş yapmadığı yönünde insan deneylerinin yapılmadığının da altını çizerek büyük bir riskin farkına varılması noktasında da farkındalığını ortaya koymakta. araştırılarak ispatlanmadığına işaret ederek bulaş mevzusunun gizemini koruduğuna işaret ediyor. Yaptığım araştırmalarda Bilim dünyası sinek veya böceklerden covit 19 bulaşının olup olmadığını tespit etmek için İNSAN DENEKLERE ihtiyaç olduğu yönünde ki şu ana kadar bu araştırma yapılmamış.

Şimdi asıl soru şu: Türkiye’de kaç yerel yönetim ilaçlamayı zamanında ve etkili yaptı, yapıyor, yoksa bu riski hiç düşünüp akıl etmediler mi? Gerçekte kaç kurum GERÇEK İLAÇ kullanıyor, ilaçlama çalışmalarında rol alan şirket ve insanlar risklerin ne kadar farkında ve insan sevgisi akçe sevgisinin çok önünde mi gibi birçok soru gündemde.

Kişisel kanaatim ve tespitim sıtma hastalığını yüz binlere yayma becerisine sahip olan Sivri sineklerin ve süper taşıyıcı olan kara sinek ve başta hamam böcekleri olmak üzere böceklerin yaz mevsiminde büyük tehlikeleri de beraberinde getireceği yönünde.

Zaten ekranlara baktığımızda günlük 50 – 60 ölüm vakasına rağmen adeta her şeyin normalleştiği, insanların AVM kapılarında sıra oluşturmaları toplumsal sarhoşluğun ve hastalığa davetiye çıkarma meziyetini gözler önüne seriyor.

İnsanların Corona virüsü Tİ’ye aldığı bu günlerde böceklerin, sineklerin eşlik etmesi halinde bu illetin SULH ile sona ereceğini düşünmek safiyanelik ve enayilikten başka bir şey değildi.

Daha önce sözde bazı çok bilmiş uzmanlar maske ve eldiven konusunda yaptıkları açıklamalar ile insanlara yanlış bilgiler vermişti. Şimdilerde ise bilimsel bir çalışma yapılmadığı, ellerinde herhangi bir veri olmadığı halde yine o çokbilmişler ‘Bulaşmıyor’ şeklinde yanıltıcı cevaplar verebilir. Bence vermelerinin mahsuru yok, onlara cevabım ise bilimsel çalışmalarının olup olmadığı sorusu olacak.

Hükümetin tüm uyarıları ve yaptırımlarına inat sokakların, caddelerin cehalet kokan sorumsuzluklarla dolup taşması, minibüslerin insanları istiflediği, sıralarda sıkılığın korunduğu, maske ve eldivenlerin pervasızca, sorumsuzca ortalık yere savrulduğu günümüzde kara cahillerin haşere yolu ile bulaş yapmadığını belirtmeleri şahsımca çokta dikkate alınacak öneriler değildir.

Şimdi en önemli ve hassas soru şu: Korona kanatlı ve kanatsız haşere, böcek ve sinekler aracılığı ile her türlü önlemi alan insanlara bulaşır mı!

Keşke KOVİT !)’un insanları ciddiye aldığı kadar insanlarda bu illeti ciddiye alsa. Maaleseff manzara her alanda tam tersi, ciddiyet ise en az insanlık oranında kendini hissettiriyor. Yani milyonda 0.1 gibi.



Bu yazı 1789 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI