Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
Arsa karşılığı müteahhitlik
Tarih: 05-11-2020 00:01:00 Güncelleme: 05-11-2020 00:01:00


İlimizin İnşaat Yapı bakımından oldukça revaçta olan İnşaat firmalarının en çok karşılaştığı, sorunlardan biri olarak; müteahhitlerin şahıslara, arsalarına karşılık yapmış oldukları daire ve dükkanların KDV' ye tabi tutulması idi.

3065 Sayılı KDV Kanunun 30 seri nolu KDV Genel Tebliğinde (1/B/8.2). bölümünde; “Müteahhit tarafından arsa sahibine arsanın karşılığı olarak yapılan teslimlerde, emsal bedel üzerinden KDV uygulanır.” şeklinde yer almasından dolayı, müteahhitlerin bir çoğu emsal değer üzerinden % 8 veya % 18 KDV oranında teslim edilen daireler ve dükkanlara, tamamlandıktan sonra "ARSA KAŞILIĞI" sahibine fatura düzenlemek zorunda kaldılar.

Nihayet 33 yıldır devam eden bu uygulama. Danıştay 4. Dairesi'nin 27.02.2020 tarihli ve E.2017/3387, K.2020/1096 Sayılı Kararı ile bu eski uygulamayı iptal etti.

Danıştay'ın iptal gerekçesi iki hususa dayanıyor;

1- Anayasanın 73. maddesine aykırı bulduğundan,

2- Arsa karşılığında yapılan bir yapının, para karşılığında yapılmamış olmasına hükmedilmesinden.

Aslında Danıştay'ın vermiş olduğu karar, yıllar önce benimde savunduğum durumlardan biri idi. Hatta bazen Vergi Müfettişleri ile bu konuları bir çok açıdan istişare ediyor idik.  Her daim şunu savunmuşumdur; " KDV kanununda her hangi bir ticari faaliyet söz konusu olmadığı zamanlarda KDV olayı doğmaz." diye söylenenlerden biriyim. Bir çok müteahhit firmalar ilgi kanun karşında  " EMSAL BEDEL" üzerinden KDV ödemek zorunda kaldı.

Eğer bu karar Maliye, Danıştay 4. Dairesinin ilk derece mahkemesi olarak verdiği iptal kararını, Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu'nda (VDDK) temyiz etti. Şuan Temyiz süreci devam etmekte. Danıştay 4. Dairesi kararında isabetli görülür ise; dava kazanılmış demektir. Yani otuz üç yıldır uygulanan bir haksızlık önlenmiş olacak.

Asıl mesele bundan sonra başlayacak; daha öncelerde müteahhit firmalar tarafından, hesaplanan ve haksız yere ödenen KDV'lerin geri alımı için mükellefler bu sefer V.U.K.'nun 118. maddesine göre "Vergilendirme Hatası" ile ilgili Vergi Mahkemelerinin kapısını tutacak.

Burada görünen o ki, müteahhit firmaların bir hayli KDV alacağı doğacak. Geriye dönük beş (5) yıl içinde haksız yere ödenen KDV'lerin en önemli kısmı; mahkeme kapılarına gidilmeden, daha rahat ve kolay bir sistem ile; ilgili dönemlerin arsa sahibine düzenlenen faturaların listesi çıkarılıp ibraz edilmesi ve ilgili yıllara ait KDV beyanlarının düzeltilmesi ile işlem daha kolay ve çabuk olacağına, bağlı bulunan Vergi Dairelerinde KDV iade işlemlerinin yapılması durumu kolaylaşır ise, mükellef açısından daha iyi olur kanaatindeyim. 

 



Bu yazı 5936 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI