Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
E- TİCARET’TE EN KÂRLI İŞ
Tarih: 11-10-2020 19:25:00 Güncelleme: 11-10-2020 19:25:00


Ülkemizi ve Dünyayı etkisi altına alan (Kovid-19) bulaşıcı hastalık ile ilgili bayağı konuşuldu. Bunun en büyük etkilerinden biri olarak gördüğüm, ticari hayatta müşterilerin daha çok “e- ticaret” ile İnternet üzerinden, alış-verişlerini yapma, günlük ihtiyaçlarını karşılamak için artık elektronik ortamdan faydalanarak, sanal dünyada harcama yapmaya başladılar. İşin tarihsel sürecine baktığımızda;

Dünya da 1992 yılından beri yaygınlaşan ve Türkiye de 2015 yılından beri internet üzerinden “E-TİCARET” ile alış-verişler yapılmakta. Yasal boyutu ile en son 11 Ağustos 2017 tarih ve 30151 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak, “e-ticaret” hakkında bazı uygulamalar ve tanımlar yapılmıştır.

Konu tebliğler ile daha kapsamlı, e-ticaret hususunda yapılması gereken durumlar ile ilgili açıklamalarda bulunulmuş, olayın vergi boyutu bayağı uzun kavramlarla anlatılmıştır. Biz bunun sadece günlük hayatımızda, bu bulaşıcı hastalıktan dolayı, Tüketiciye ve İşletmeye olan etkisini ele alacağız.

“E-TİCARET” te İşletme-Müşteri arasında artık yeni bir dönemin başladığı kanaatindeyim. Artık evde oturduğumuz halde, istediğimiz mağazayı gezip, istediğimiz alış-verişi evimizde rahatlıkla yapabilir bir duruma geldiğimizi. İşletmeler açısından artık eskisi gibi çok yüksek maliyetli mağazalar yerine, daha ucuz depo şeklinde mağazaları tercih ederek, kiralayabilir veya satın alarak müşterilerine daha iyi İnternet üzerinden hizmet verebilirler. İşletmeler maliyet açısından daha çok ucuz ticari işlem olarak görmekte. Çünkü personel ve kira ile diğer masraflardan kurtulmuş olacaklar.

Böylece hem müşteri kazanacak, hem de işletme daha yüksek “KAR” elde edecek. İleriki zamanlarda “E-TİCARET” sistemi bayağı bir işlem ile müşterilerini cezp edecek, tabii olarak bunun yanında, tespit ettiğimize göre sanal alemde yapılan alış-verişlerin birde; gerçek hayatta ELDEN ELE teslimat ve müşterilerine ulaştırma derdi olacak. Bunu da şu anda; KARGO (eve teslim/kurye) hizmetlerini yapan firmaların yaptığını ve revaç ta olduğu bir dönem içinde yaşıyoruz.    

Teknolojinin gelişmesi ile gelecek dönemlerde, ne olacağını şimdiden söylemek bir kehanet işi olacağından dolayı söylemeyeceğim, zamanı gelince, kısmet olur ise yine bir köşe yazımızda yazacağız.

Gördüğüm kadarı ile daha sistemli hizmet, uygun kalite içerisinde, müşteri odaklı, sağlam yapılacak teslimatlarda; KARGO işini yapan firmaların revaçta olacağı dönemler içindeyiz. Bunun  “E-TİCARET” ağını nasıl daha iyi kullanılacağı konusunda, Kovid-19 hastalığı ile beraber, günden güne değişiklik arz edecek. İşletme-müşteri ağını güçlendiren Kargo taşımacılığının daha KARLI iş olacağını tahmin ediyorum.

SMMM AHMET SICAKYÜZ

MALİ MÜŞAVİR & BAĞIMSIZ DENETÇİ

asicakyuz@ttmail.com



Bu yazı 4251 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI