Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
İŞE BAŞLAMA / BIRAKMA CEZASI !
Tarih: 11-10-2020 19:07:00 Güncelleme: 11-10-2020 19:07:00


Bu yazımızda yeni işe başlayan/bırakan mükelleflerin sık sık karşılaştıkları, Vergisel yükümlülükleri arasında yer alan işe başlama ve bırakma hususlarını dile getirmeye çalışacağız. Vergi Usul Kanunu İşlem Yönetmeliğine göre ” işe başlayan” her mükellef on gün içinde işe başlamak zorundadır. (V.U.K. madd.168) Bu Usule göre işe başlama/bırakma bildirimi yapmaya zorunlu bazı mükelleflerden söz edilmiş Bunlar;

*Vergiye tabi ticaret ve sanat erbabı,

*Serbest meslek erbabı,

*Kurumlar vergisi mükellefleri,

*Kolektif ve adi şirket ortaklarıyla komandit şirketlerin komandite ortakları en geç on gün içinde “İşe Başlama” bildiriminde bulunmak zorundadırlar.

Bunların dışında; Gelirleri: ücret, gayri menkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı, diğer kazanç ve iratlar veya bunların bir kaçından ibaret olanlar işe başlamayı bildirmek zorunda değildirler, Bunların; mükellefiyete giriş işlemleri verdikleri ilk beyanname üzerinden başlar. Koronavirüs sebebi ile şuan en çok aktif olarak başlamalarda kullandığımız; https://ivd.gib.gov.tr adresinde İnter Aktif  aldığımız şifreler ile daha çabuk ve aktif olarak zamanında işe başlama/bırakma bildirimlerini gerçekleştiriyoruz. Artık eskisi gibi Vergi Dairelerinde, kağıt ortamında evrak kayıt bölümünden, sicil yoklama servisine gitmeden mükelleflerin işe başlama/bırakma işlemlerini yapabiliyorlar.

İnter Aktif  Vergi Dairesi üzerinden KAYIT FORMLARINI doldurarak yazılı beyanatlar üzerinden işe başlama/bırakma işlemleri yapılır.

Burada dikkat edilmesi gereken başlamalarda on gün içinde yapılması ve bırakmalarında bir ay içinde yapılmasıdır. Aksi durumda CEZALARIN mükelleflerin sınıf ve gruplarına göre değiştiği; bir şirkette işe başlama ve bırakma işlemi zamanında yapılmadığında 1.Derece Özel Usulsüzlük Cezası:2020 yılı ilçin; 220. TL. tahakkuk eder iken, Bilançoya tabi bir işletme birinci sınıf tüccar ve Serbest Meslek erbaplarına: 2020 yılı için; 130.- TL., ikinci sınıf tüccarlar (işletmeler) Bilançoya tabi olmayan mükelleflere; 2020 yılı için; 67.- TL. 1.Derece Özel Usulsüzlük cezaları kesilir.

V.U.Kanunlarında zamanında yapılmayan değişikliklerde ise yine mükelleflerin sınıflarına göze cezalar, değişiklik arz ederek ikinci derece Özel Usulsüzlük Cezalarının kesileceği hükümleri yer almaktadır.

Konu ile sık sık karşılaştığımız durumlardan dolayı, yeni işe başlayan mükelleflerin Meslek Mensupları (Mali Müşavirler) na gitmeyip, her hangi bir şekilde “İşe başlama/bırakma” yı usulüne göre yapmayan, şahısların yanında iş yapmaları, kesinlikle ileriki zamanlarda yapılacak her hangi bir Vergi İncelemesinde, altından kalkamayacağı CEZALARLA karşılaşacağı, ilgili Vergi Daireleri kesinlikle zamanında yapılmayan bildirimlere, CEZA keseceğini şimdiden mükelleflerimize ve vatandaşlarımıza bilgi verme hususunda daha dikkatli olmamız gerektiğini düşünüyoru    Konunun daha sağlıklı yürümesi için, mükelleflerimizi VİMER

(Vergi İletişim Merkezi) Alo 189 hattına müracaat edip işlemlerini ona göre başlatmalarını tavsiye ediyorum. Mükelleflerin bilinçli davranması, piyasada kayıt dışı ekonomiye olumlu etki yapacağını düşünenlerdenim.

 



Bu yazı 252 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI