Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
RAPORLU İŞÇİNİN BİLDİRİLMEME CEZASI !
Tarih: 11-10-2020 19:05:00 Güncelleme: 11-10-2020 19:05:00


İşverenlerimizin sık, sık karşılaştığı, çalıştırdığı personelden dolayı zamanında bildirilemeyen Sağlık Raporlarından söz etmeye çalışacağız.

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 40. Maddesinin 9. fıkrasının (a) bendine göre;

“Geçici iş göremezlik ödeneğinin ödenmesi esnasında Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalının; Bir veya birden fazla işyerinde çalışan sigortalının istirahatlı olduğu dönemde işverenleri tarafından işyerlerinde çalışıp çalışmadığı, işveren tarafından Kuruma elektronik ortamda bildirilir.” Denilmektedir.

İşveren çalıştırdığı sigortalının almış olduğu Raporları üç farklı yöntemle sisteme yükleyebilir, Bunlar;

      1-) Çalışmadığına Dair Bildirim Girişi Ekranından.

2-) Aylık Prim ve Hizmet Belgesinde (e-Bildirge’de) istirahatlı olduğu sürelerde “İSTİRAHAT SÜRESİNDE ÇALIŞMAMIŞTIR” kutucuğunu işaretleyerek; Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinde (MUHSGK’ da) ilgili butona “Evet” girilmelidir.

3-) E-Bildirge’de / MUHSGK’ da eksik gün nedeni

“01- İSTİRAHAT” kodunu seçmelidir.

Çalışamama Raporunun sigortalının hak ettiği istirahat süresinin bitim tarihinin içinde bulunduğu aya ait aylık prim ve hizmet belgesinin  verileceği sürenin sonuna kadar yapılabilmektedir. Bu tarih de takip eden ayın 23′ üne kadar demektir. İşverenler tarafından veya sigortalı işçi tarafından zamanında yapılmayan bildirimlerden dolayı, meslek mensupları geriye dönük işlem yapmak zorunda kaldıkları için, yapılan düzeltmelerden dolayı işverene ” İdari Para Cezası” kesilmektedir.

 Bunu iki aşamada bildiren işverenlerin;

a-) Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin verilme süresini geçirdikten sonra düzeltme yapanlara, Asgari Ücretin 1/10′ u tutarında (2020 yılı için 2.943,00.- / 10 = 294,30.- TL.)

b-) Zamanında bildirim yapmayanlara/veya hiç yapmayanlar, Asgari Ücretin 1/2′ si tutarında (2020 yılı için; 2.943,00.- / 2 = 1.471,50.- TL.) tutarında İdari Para Cezası kesilmektedir.

İşverenlerimizin bu durumla karşılaşmamaları için sigortalısının “Çalışmama Raporunu” zamanında bilgi vermesini ve İstirahat Raporunu almış olup olmadıkları durumunu, aylık olarak  Prim ve Hizmet Bildirgeleri’ni düzenlemeden önce E-SGK üzerinden               “Çalışmadığına Dair Bildirim Giriş Sistemi” ekranındaki “Tarihe Göre Rapor Arama” bölümünden mutlaka sorgulamaları gerekir. Aksi durumda Raporlu görünen bir çalışanının çalıştırıyor olman, kurum açısından cezai durumla karşılaşabilirler.

Bundan kurtulmanın tek yolu olarak şuan sistem üzerinden İşverenlere, E-SGK sistemi üzerinden erişilen “Çalışmadığına Dair Bilgi Giriş Sistemi” uygulamasında yer alan “İşveren İletişim Bilgileri” seçeneğinden, kendilerine ait cep telefon numaralarını ve e-mail adres bilgilerini sisteme kaydetmeleri halinde, işyerinde çalışan sigortalılara verilen Sağlık Raporları, cep telefonlarına ve mail adreslerine SGK tarafından kısa mesaj olarak gönderilmektedir.

Bu bakımdan Meslek Mensuplarının (Mali Müşavirlerin) sistem üzerinden İşverenlerin İletişim Bilgilerini kontrol edip, güncellemelerinde faydalı olacağını düşünüyorum.

 

 



Bu yazı 207 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI