Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
ŞİRKET ORTAKLARININ DURUMUNA DİKKAT!
Tarih: 11-10-2020 19:15:00 Güncelleme: 11-10-2020 19:15:00


Bu yazımı yazmaya sebep olan değerli iş adamı Yavuz KARAOĞLU arkadaşıma teşekkür ediyorum. 01.10.2008 tarihinden önce kurulmuş veya kurulu bulunan şirketlerde, kendi işyerinde kendilerini 4/a (SSK) lı olarak gösterme durumunu değerlendirmeye çalışacağız. Aslında bu konu; SGK 2013/11. Sayılı Genelge ile şirket ortaklarının kafalarını karıştırmış, kimilerini mahkeme kapılarına kadar sürüklemiştir.

SGK “01.10.2008′ den sonra aralıksız sigortasız olsa bile şirket değiştirmeme şartından” ayrı olarak yayınladığı bu genelgede; ortağı olduğu bu şirkette 4/a SSK’lı bildirilmeme şartı ortaya konulmuştur. Bunu kısaca şöyle açıklamak isterim;

a-) 01.10.2008 tarihinden “SONRA” kendi şirketlerinde (4/a) SSK’lı olmama.

b-) 2013/11. Sayılı Genelgede kesinti olmasa dahi çalışan sayısının sadece şirket ortağının olmaması.

c-) İlgili tarihten (01.10.2008) sonra herhangi bir şirket nevinin değişmemesi.

d-) 01.10.2008 tarihinden SONRA kurulan herhangi bir şirkette  4/a sigortalı çalışmaması veya ortak olmaması, durumları daha önceden olduğu gibi “5510 Sayılı Kanunun 4’ncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı olarak kendilerine ait veya ortak oldukları iş yerlerinden bu kanunun 4’ncü maddesi birinci fıkrasının (a) a bendine tabi prim ödemesi olanların sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilir.” ibaresinin bulunması idi. Bu da bir çok şirket ortaklarını kendi şirketlerinde sigortalı göstermeye yöneltti. Aslında işin gerçekliğine bakıldığında çalıştığın bir işyerinde kendini sigortalı etmek veya göstermek en doğal bir hak olarak görülmekte.

 

2013/11.Sayılı Genelge ile şirket ortakları zor bir duruma düştüklerine inanıyorum. Çünkü yıllar yılı geçtiği bir süreci takip etmek ve ticari ortaklıkların yapısını, şirket ortaklarınca takip etmek bayağı zor bir durum gibi görünüyor. Bu da ister istemez şirket ortaklarını ileriki zamanlarda haberleri olmadan 4/b’ li olarak karşılarına çıkacaktır.

Bu genelgenin yukarıda saydığım şirket ortaklarınca DİKKAT! edilmez ise her an (4/a) SSK’lılığınız bozulup (4/b) Bağ-Kur’lu olmanız durumu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Eğer kendi durumlarından; yani şirket ortağı 01.10.2008 tarihinden ÖNCE kendi şirketinde 4/a SSK’lı olarak görünüyor ve kesintisiz bir şekilde devam ediyor ise hiç korkmasına gerek yok. Çünkü bu genelge şirket ortaklarının bazı muallak durumları olanlar için geçerli: yani 01.10.2008 tarihinden SONRA ki durumlar için (Şube veya şirket kuruluş ile ilgi devir işlemleri) geçerlidir.

 

Tavsiyem şu; bu durumda olan şirket ortaklarının bir an önce başka bir şirkette Sigortalı (4/a) olmaları veya Bağ-Kur (4/b)’ olarak prim yatırmaları, ileriki zamanlarda Emeklilik için başvuruda bulunduklarında , hayal kırıklığına uğramadan bir an önce durumlarını iyi irdeleyip ona göre işlemlerini sonuçlandırmaları daha iyi olur.

 



Bu yazı 3303 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI