Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
VERGİ CEZALARINDA İNDİRİM
Tarih: 11-10-2020 19:22:00 Güncelleme: 11-10-2020 19:22:00


Geçen haftaki yazımızda “İzaha Davet” ile ilgili açıklamalarda bulunmuştuk. Buna bağlı olarak mükelleflere veya vergi sorumlularına düzenlenen Vergi/Ceza İhbarnamelerinin Mahkeme yoluna gidilmeden; 7194 sayılı kanuna uygun olarak, Mali Bakanlığı   ” Vergi Cezalarında İndirim” adı altında çalışmalar düzenledi.

                Bu çalışmalarda en önemli olan 2020/Eylül – 361 nolu yayın ile mükelleflere bir broşür dağıtıldı. Bu broşürde DİKKATİMİ çeken, bir kaç husustan söz etmek istiyorum. 

                Mükellef veya vergi sorumluları adına düzenlenen, cezaların yargı yoluna gidilmeden, uyuşmazlıkların kısa yoldan çözümlenmesi için, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunun 376’nci maddesinde yer alan cezalarda indirim uygulanmasına ilişkin açıklamalar yapılmıştı. Bu uygulamalar da yer alan “İNDİRİMLİ CEZALAR”

kısaca şöyledir;

                a-) Vergi Zıyaı Cezaları,

                b-) Usulsüzlük Cezaları,

                c-) Özel Usulsüzlük Cezası, adı altında Vergi / Ceza İhbarnamesi ile tebliğler yapılmakta.

                Bu tebliğlerin tutarlarına ilişkin itiraz etme süresi; 30 gün içinde yasal yollardan yapılmalıdır. Dava açılacak ise mutlaka 30 günün aşılmaması gerekir, yoksa dava hakkını kaybedersiniz. Eğer uzlaşmaya varılmak isteniyor ise; yazılı bir dilekçe ile sistem üzerinden veya elden ilgili Vergi Dairesine bilgi vermek zorunluluğu mevcut. Burada Vergi Dairesi İndirimi; vergi aslına bağlı olmaksızın kesilen usulsüzlük cezalarına uygular. Verilen dilekçeye istinaden;

    * Vergi Zıyaı, Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük Cezalarının yarısı,

     * Uzlaşmanın vakii olması durumunda ise, uzlaşılan vergi zıyaı cezasının % 25′ i indirilir.

                Bu indirim uygulanmasından yararlanmak isteyen mükelleflerin İnteraktif  Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) adresi üzerinden de başvuru yapabilirler.

                Dikkat edilmesi gereken bir husus daha; Mükellef veya vergi sorumlusu, ödeyeceğini bildirdiği halde, vergi ve cezasını süresinde ödeyemez ise, yada dava konusu yaparsa, yapılan indirimlerden faydalanamaz. Mükellefler tarafından dava açıldıktan sonra, dava açma süresi içinde (30 günlük süre) vergi mahkemesince, henüz karar verilmemiş olması koşuluyla, davadan vazgeçtiğini, yazılı olarak ilgili vergi dairesine müracaat etmesi halinde de Cezalı İndirimlerden FAYDALANABİLİR. Vergi dairesi tarafından tahakkuku  düzenlenmiş bulunan tutarın; Vadesinde veya 6183 sayılı kanunda belirtilen türden teminat gösterilmesi durumunda, vadesinin bitmesinden itibaren 3 ay içinde ödemesi gerekir.

                Tebliğ edilen verginin kanuni ödeme zamanı; ödemesini zamanında yapmayan mükelleflerin, yapılan indirimlerin tekrar cezalı olarak, ilgili vergi mükelleflerine tahakkuk edilir ve derhal tahsil işlemlerine başlanılır. Bu durumlara maruz kalmamak için mutlaka Mali Danışmanınız ile beraber Vergi takvimlerinin veya ödeme tarihlerini UNUTULMAYACAK !  belgeler arasına yerleştirmeniz gerekir.

SMMM  AHMET SICAKYÜZ

MALİ MÜŞAVİR & BAĞIMSIZ DENETÇİ

asicakyuz@ttmail.com



Bu yazı 3690 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI