Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
VERGİ LEVHASI BULUNDURMAMA CEZASI !
Tarih: 11-10-2020 19:06:00 Güncelleme: 11-10-2020 19:06:00


6111 Sayılı Yasanın 82.maddesiyle, V.U.K nun 5.maddesinde yer alan ” Vergi levhasını merkezlerine, şubelerine, satış mağazalarına iş sahipleri ile mükellefler tarafından kolayca okunup görünecek şekilde asmak zorundadırlar.” denilmekte idi. Bu ibare 408 nolu tebliğ ile 27946 sayılı 27.05.2011 tarihli Resmi Gazetede ” levhayı almak zorundadırlar ” şeklinde değiştirilmiştir.

Yani tarihi bir süreci değiştirdiğimize inanıyorum, “Asmaktan -Bulundurmaya” indirdik. Yasal olarak Vergi Kaydını yapan her vatandaş mutlaka VERGİ LEVHASINI almak zorunda idi. Çok eskiden hatırladığım kadarı ile Vergi Dairelerinde ” Yıllık Vergi Levhalarını” tasdik etme kuyrukları ile Vergi Daireleri Amirleri tarafından tasdik işlemleri Mayıs sonlarına doğru yapmak zorunluluğu ile beraber, “ASMA” zorunluluğu mevcut idi.  Asmayanlara; asılmamıştır  (x) işareti konulunca soluğu Vergi Dairelerinde alıyorduk.

Daha sonra 3568 sayılı yasada yetki almış Meslek Mensuplarınca tasdik edilme izini verildi. Bir nebze olsun Mali Müşavirler mühürlerini kullanmaya başladılar. Tasdik işlemleri Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerce yapılmaya başlandı. Tasdik edilmeyen “Vergi Levhalarına Cezalar” kesilmeye başlandı. Hatta unutanlar veya kaybedenler bile CEZAYA maruz kaldı.

Eski Meslek Mensupları bu levhalardan (Nakliye işletmeciliği yapanlardan) az çekmedi, daha sonra V.U.K. unu 376. maddesi onlar için bir ilaç gibi gelmeye başlandı, süreç böyle ilerlerken 2011 yılında 408 nolu Tebliğ ile bir dönem kapandı, yeni bir dönem başladı. Artık yeni sistem Vergi levhalarını  düzenli olarak;

Mali Müşavir veya Yeminli Mali Müşavirleri (meslek mensupları) aracılığıyla, gelir vergisi mükellefleri için (kazancı basit usulde tespit edilenler dâhil) 1 Nisan 2020 tarihinden, kurumlar vergisi mükellefleri için 1 Mayıs 2020 tarihinden itibaren, vergi levhalarını 1 Haziran 2020 günü sonuna kadar yazdırmaları gerekmektedir. Hiç bir mükellef vergi dairesine gitmeden “İnternet Vergi Dairesinden” aktif hale getirebilirler, hem de barkotlu tasdiki yapılarak yazıcıdan döküm alabilirler. Mükellefler için gerçekten kolay bir sistem, meslek mensupları yıllardan beri böylesi bir sistemi beklerken, bugün “bir tuşla Vergi Levhası” önümüzde mevcut, bilmem nasıl anlatayım; yıllar önce yaşlı meslek mensupları meslektaşlarım, o vergi levhaları tasdik etmek için uzun kuyruklarda beklediklerine şahidim, neler gördük ?  nelerle karşılaştık !  tasdik işlemlerin bir de evrak kayıt kısmı vardı. O da ayrı bir çile… çektiriyordu bizlere…

Zaman bir hayli değişti, gelecek nesiller daha iyi şartlarda ve ortamlarda bu işleri yapacaklarına inanıyorum. Yine de CEZALARLA karşılaşmamak ümidi ile bir çalışma ortamı olmasını diliyorum. Özel Usulsüzlük Cezası ile karşılaşmamak için 31.05.2020 tarihine kadar (Mücbir sebep haller dışında) “İnternet Vergi Dairelerinden” bizzat meslek mensuplarına yazdırılarak ve döküm alınıp, mutlaka işyerlerinde bulundurmalarını tavsiye ediyorum.

Aksi durumda her bir tespit için 353’ncü maddesi uyarınca 350.00.-TL. Özel Usulsüzlük Cezası ile karşılaşabilirler. Üç ay içinde ödemeyi bildirenler 376’ncı maddesinden indirim almak üzere %50 sine ( 175,00.-TL.) tekabül eden Cezadan indirim alabilirler.

 



Bu yazı 214 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI