Bugun...




facebook-paylas
KARS İLİ VE SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ÜZERİNE ANEKTOT-1-
Tarih: 11-10-2020 18:53:00 Güncelleme: 11-10-2020 18:53:00


Soğuk Sarıkamış’tan, hep bir yerden yükselen ‘‘Allahu Ekber’’ sesleriyle kavrulan yüreğimin ateşini, o sırada kimse sündüremezdi belki de. 90 bin şehidimizin ruhuna okunan yasinleri ve fatihaları hiç mi duymadınız veya işitmediniz kulaklarınızda? Evet, bir kez daha gördüm ki ecdadın içtiği şehadet şerbetleri, torunları tarafından muhafaza edilmektedir. Tıpkı onların bir zamanlar, bizleri muhafaza ettikleri gibi. Gariptir, bu kadar insan nasıl oldu da bir araya gelip Sarıkamış’a vardılar, halen aklım almış değil. Elbette bakanlıklar, dernekler ve vakıflar bu konuda bir çalışma başlatmışlardır. Amma velakin şu konuyu sizlere belirtebilirim ki, bir o kadar da insan hem yürüyerek hem otobüslere binerek ve hem de otostop çekerek varmışlardı ecdadın inlediği, kadim toprakların olduğu soğuk kar köşelerine. Mesela Dicle Üniversitesi pankartı gördüğümde bir garip olmuştum. Çünkü benim memleketimde eğitim veren bir kamu üniversitesi idi. Hemen gidip orada bulunan öğrencilere selam verdim. Öğrencilerle birlikte ayaküstü beş dakikalık sohbet ve muhabbet ettik. Kendilerine nasıl geldiklerini sorduğumda, otostopla geldiklerini aktardılar. O anda biraz şaşırdım, azıcık da merak ettim. Merakımı hiç beklemeden, neden geldiniz, diyerek sordum. Cevapları ise, ecdada bir fatiha okumak için, oldu. Tam da bu sebeple anladım ki iman varsa, imkânda var demektir. Ta Diyarbakır’dan Kars’a otostop çekerek gelen bir grup genç. Şaşırmamak elden bile değil.

Peki, Ne Olmuştu Sarıkamış’ta? Neler Yaşanmıştı ve Sonuç Ne Olmuştu

Tarihler 1914’ü gösterirken, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu veliahdı Arşidük Ferdinand ve karısının bir Sırp milliyetçisi Principe tarafından öldürülmesiyle I. Cihan Harbi meydana gelmiş ve Osmanlı Devleti safını İtilaf Devletleri’nden yana kullanmıştı. Osmanlı Devleti, tam dokuz farklı cephede boğuşarak mücadele etmişti. Keza, bu cephelerden biride Kafkas (Sarıkamış) Cephesi idi. Kafkas Cephesi bir savunma cephesi değil, Ruslara karşı oluşturulan bir taarruz cephesidir ve başında da, Bakü petrollerini ele geçirip Asya Türklerine ulaşmaya çalışan Harbiye Nazırı Enver Paşa bulunmaktaydı.

Osmanlı Ordusu ilk olarak Kafkas Cephesi’nde, Doğu Anadolu Bölgesi’nde Ruslarla savaşır. Uygun olmayan koşullarda ve zamanda, donanımsız Osmanlı askerlerinin büyük bir çoğunluğu (90 bin) Sarıkamış’ta, Allahuekber Dağları’nda soğuktan donarak şehit olurlar. Ancak Çanakkale Savaşı’ndan sonra buradaki 16. Kolordu Komutanlığı’na gelen Mustafa Kemal Paşa, yaptığı başarılı savaşla Rusları yenip, Bitlis ve Muş’u kurtarmıştır. Bu başarılarından dolayı madalya almış ve generalliğe terfi etmiştir. (Kaynak: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yükseköğretim Kurulu, Ayraç Kitabevi, Kızılay/Ankara, s. 62-64. bkz.)  

Ha, birde açıkça söylemek gerekirse benim Kars’a ilk seyahatim idi. Orada yaşadığım o eşsiz hatıra aklımdan çıkmasın diye de küçük bir bakkaldan tespih satın aldım. Filhakika hatıra kalması için, yerde bulduğum bir taş parçasını da yanımda getirdim. Şahsımca tüm seyyahların ve gezmeyi sevenlerin bu tarz şeyleri yapmaları gerekmektedir. (DEVAM EDECEK)

 



Bu yazı 1076 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI