Bugun...




facebook-paylas
KARS İLİ VE SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ÜZERİNE ANEKTOT-2-
Tarih: 11-10-2020 18:53:00 Güncelleme: 11-10-2020 18:53:00


Kars İli İzlenimim

Benim Kars’a gidişim bir yurt gezisiyle oldu. 5 Ocak 2019 tarihinde saat 06.00’da Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı, 3 farklı yurttan 70 kişilik bir kafileyle Erzurum’dan (Horasan İlçesi) Kars’a doğru yola çıktık. Açıkçası söylemek gerekir ise, hava bayağı soğuktu ve medyada yansıyan haberlere göre Sarıkamış daha da soğuktu. Ancak şehitlerimizin ayak bastığı topraklara alnımızı sürmek, içimizi ısıtan sebeplerdendi.

Kars İline vardığımızda güzergâhımız Sarıkamış oldu ve ilkin gözüme yapılar denk geldi. Hem tarihi hem de eski yapılar, herhangi bir deprem anında yıkılmaya mahkûm idi. Anladığım kadarıyla da herhangi bir tedbir ve önlem alınmamıştı. Keza restorasyonun ‘r’si bile başlatılmamıştı. Haliyle bu durum iç yakıcı bir husustu. Apartmanlar en fazla beş katlıydı ve yatay bir inşa görünümüne sahiplerdi. Lakin şunu belirtebilirim ki, mimari fotoğrafçılıktan haz alan fotoğrafçılarımız, buralardan çok güzel görüntüler çıkarabilirler. Keza her apartmanda ve dükkânda en az bir ay yıldız bayrağımız dalgalanmaktaydı. Yani tam da onlara göre bir ortam bu İlimizin yapıları. Ancak şunu açıkça söyleyebilirim ki, Erzurum İlinde bile bu kadar ay yıldız bayrağımız dalgalanmamakta. Mustafa Kemal Atatürk’ün ise posterleri boy boy asılmış durumda. Filhakika bu durum hiçbir zaman medyada yansıtılmadı veya yansıtılmıyor. Peki, neden? Niçin böyle bir durum medyada yer almıyor? Atasözümüzde de yer aldığı üzere, görünen köy kılavuz istemez. Haliyle hem halkın bakış açısı hem de izlenimlerin çerçevesinde gönül rahatlığıyla belirtebilirim ki, Kars İlimiz, Erzurum İlimizden daha vatansever ve vatanperver konumda. Aynı durum, benim Mardin seyahatimde de yer aldı. Mardin’in Artuklu, Ömerli ve Midyat İlçeleri’ne gidip baktığınızda her yerde neredeyse ay yıldız bayrağımız dalgalanmaktadır. Mamafih bu görüntülerin hiç biri medyada yer almamaktadır. Elbette Kars’ın tüm ilçelerini gezmedim ve tam bir izlenim elde edemedim. Ve fakat en azından bu İlçemiz için medyada birkaç dakikalık görüntü yansıtılabilirdi diye düşünüyorum.

Sarıkamış Şehitlerimiz Üzerine

Tabi, bu vatanın bir karış toprağı elin Ruslarına veya halk dilinde elin gâvuruna yem olmaması için, canla başla o karlı dağlarda bir milletin bağımsızlığını yük edinen aziz şehitlerimizin yaptığı fedakârlık, şahsım adına çok kıymetli ve mana bakımından bir o kadar değerlidir. Çünkü şunu çok iyi biliyoruz ki, bugün evimizde içtiğimiz bir tas sıcak çorbayı onlara borçluyuz. Onların kaşları buz tutarken, dudakları soğukta çatlarken, elleri üşümesin diye o dudaklarından sıcacık olarak çıkmasını bekledikleri nefeslerini üfürürlerken ve ağızlarından yankılanan Allahu Ekber seslerini, yüreklerinden haykıran Ya Muhammed Mustafa seslerini arşa ulaştırırken; bizler bu topraklarda ne güdüğü belirsiz işlerle uğraşmaktayız. Ve sadece senede bir aklımıza gelir aziz şehitlerimiz. Bu durum çok büyük bir yanlıştır muhterem okurlarım. Bize emanet edilen bu vatanı ilimle, bilimle, fenle ve en önemlisi güzel ahlakla duyurmadığımız müddetçe, ecdat o karlı dağlarda üşümeye devam edecektir. Ancak biz bu duruma bir mani olursak ve hakikati memleketimize duyurursak, şehitlerimiz o karlı dağlarda rahat uykuya ereceklerdir.

Kıymetli okurlarım, yazımı şehitlerimiz için yazdığım bir şiirle sonlandırmak istiyorum. Diğer yazımızda görüşmek dileğiyle. Hoşça kalın güzel dostlarım.

TORUNLARINDAN SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNE HEDİYELER

Ey benim dilsiz memleketim

Doksan bin şehidimin uyuduğu güzel cennetim

Allahuekber Dağları’nda tekbirler çeken yiğitlerim

Sizlere, torunlarınızdan selam getirdim.

 

Ey güzel Muhammetçiklerim

Batıl ve ayyaş olanı değil

Hak olanı savunan aziz ceddim

Size, torunlarınızdan şehadet şerbeti getirdim.

 

Ey vatan için soğuktan elleri buz tutan

Ayakları ve vücutları tir tir titreyen

Ancak düşmana geçit vermeyen dedelerim

Sizlere, torunlarınızdan yasinler ve fatihalar getirdim.

 

Ey diz boyuna ulaşan karlara karşı gelen

Soğuktan nefeslerini ellerine üfleyen

Isınmak için kardeşlerine sarılan

Ve Allah diyerek hayata gözlerini yuman neferlerim

Size, torunlarınızdan ay yıldızlı kefenler getirdim.

 

Ey benim karda yatan muhafızlarım

Ezan dinmesin ve vatan bölünmesin diyerek yollara koyulan

Devlete zeval gelmemesi için göçüp giden şehitlerim

Sizlere, seksen bir torununuzdan seksen bir adet toprak getirdim.

 

DEVRİM AKTÜRK 

 

 

 



Bu yazı 1007 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI