Bugun...




facebook-paylas
YEREL MEDYA İLE ULUSAL MEDYA ARASINDAKİ FARKLAR
Tarih: 11-10-2020 18:57:00 Güncelleme: 11-10-2020 18:57:00


Bu kapsamda yerel medya içerikleri ve konularıyla, ulusal çapta yayın organı hazırlayan bir medyanın künye, ekonomik, politik ve sosyo-psikolojik farklarını öğrenmiş olacağız.

Künyelerin Karşılaştırılması

Sevgili Okurlarım,

Sizlere, yerel medya içerikleri sunan yerel medya ile ulusal çapta yayınlar gerçekleştiren ulusal mecralar arasında oluş(turul)an farkları aktaracağım. Öncelikle konuyu açıklamaya künyelerle başlamamın en doğru karar olduğunu belirtmek isterim.

Bir yerel gazetenin künyesinde kuruluş tarihi, logosu, sloganı, gazetenin çıktığı matbaanın bilgileri, gazetenin adres ve iletişim bilgileri, sayı basımı, günün tarihi, imtiyaz sahibi, genel yayın yönetmeni ve sorumlu yazı işleri müdürünün bilgileri yer almakta iken; ulusal mecrasının belirttiği künyede, az önce yerel medya adına saydığım bilgiler dışında ek olarak yayın koordinatörü, haber koordinatörü, yazı işleri koordinatörü, sorumlu müdür, ekonomi müdürü, spor müdürü, vb. bilgiler de aktarıldığını ve sunulduğunu arz etmek isterim.

İçerikler

 Bir yerel medyanın sunacağı içerikler hiç şüphesiz bulunduğu il veya bölgeye yönelik gerçekleşmektedir. Bu sayede o bölgede yaşayan halk, hemen yanlarında olan veyahut olacak olaylara çok daha çabuk ulaşabilecek, olumlu ya da olumsuz önlemlerini almada bir adım önde olacaklardır. Mamafih aynı durumun ulusal çapta yayın yapan, basım işlemlerini gerçekleştiren bir medya için söylemek pek de realist ve rasyonel olmaz. Neden mi? Çünkü ulusal medya demek, toplumun azınlık kesiminden öte çoğunluk kesimine seslenen, onlara göre hazırlıklar ve çalışmalar yapan, projeler oluşturup içerikler sunan bir mecradır. Bu sebepten müteveliit Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne hitap eden bir yerel medyayla,, ulusal medyanın oluşturacağı haberler bu perspektif doğrultusunda farklı olacağını gözler önüne sermektedir.

Ekonomik-Politik Konular

 Bu konu şahsım adına en önemli hususa tekabul eden bilgilerdir. Yerel medyaya sahip bir patronun, ekonomik konularda zengin olacağını beklemek biraz tutumsuz olur. Çünkü yerel medya sadece bulunduğu bölgeye hitap ettiği için; reklam, ilan, vb. konularda desteklerde haliyle zor ve güç olur. Bunların dışında ekonomik sorunlar, yerel medyanın çalışanlarını da belirlemektedir. Filhakika bir yerel medyada farklı farklı birimlerde aynı kişinin görev yaptığını görmek pek de şaşırılacak bir konu değildir. Gazetenin imtiyaz sahibi aynı şekilde genel yayın yönetmeni de olabiliyor. Bu da yerel medyanın, ulusal medyalardan haber almasına, diğer tabirle haber çalmasına yol açıyor. Amma velakin ulusal bir medyanın bunlara ihtiyacının olmadığını, çünkü merkezden gelecek maddi ve manevi desteklerle,  böyle sancılı ve sıkıntılı durumlara düşmeyeceği her birimizin bilgisi dahilinde olan bir konudur. Politik konulara gelecek olursak; bir yerel medya her zaman yayın hayatına devam etmesi için sırtını birilerine dayamalıdır. Bu en büyük tabirle bir parti teşkilatına, en küçük tabirle küçük bir esnaftan destek bekleme durumudur. Her ne kadar bu konu ulusal yayın içinde önemli olsa da, böyle bir desteğe yerel medyanın daha fazla ihtiyacı olduğunu belirtmek isterim. Ulusal medyalar çoğunlukla holdingler ve şirketler tarafından yönetildiğinden, Basın İlan Kurumu ile içli dışlı olduklarından, böyle bir destek konusunda ihtiyaçlarının olmayacaklarını belirtmek isterim.

 



Bu yazı 1354 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI