Bugun...


Uz DR Muhammet Asena

facebook-paylas
Çocuklarda sinüzit
Tarih: 15-10-2020 00:35:00 Güncelleme: 15-10-2020 00:35:00


Çocuklarda neler sinüzit oluşturur?

Çocuklarda en sık üst solunum yolu enfeksiyonları, büyümüş geniz eti ve alerjik yapı sinüzit yapan nedenlerdir. Ayrıca burun eğriliği ve burunda polip olması gibi yapısal kusurlar da sinüzite neden olurlar. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının doğru sürede etkili tedavilerinin yapılması ve alerjik çocuklarda alerjiye yönelik tedavilerin tam yapılması önemlidir.

Çocuklarda Sinüsler tam olarak gelişmiş midir?

Hayır, çocuk sinüslerinin havalanması tam gelişmemiştir, yaş ilerledikçe gelişir. Erişkinlere göre sinüs kaviteleri küçüktür.

Çocuk sinüzitlerini nasıl gruplandırırız?

Akut ve kronik olarak ayırabiliriz.  Akut sinüzitler 12 haftadan kısa bir süre içerisinde medikal tedavi ile iyileşirken kronik sinüzitlerde 12 haftalık bir süre geçmesine rağmen şikayetlerde  düzelme olmaz.

Çocuklarda sinüzit bulguları nelerdir?

Sulu veya koyu kıvamda olan burun akıntısı,  burun tıkanıklığı, yüz ağrısı, gözaltında şişlik, hapşırık, kötü ağız kokusuna neden olan geniz akıntısı gibi bulgular vardır. Soğuk algınlığı ile ilgili şikâyetlerin özellikle burun akıntısı ve öksürüğün 10 günden fazla sürmesi  ve soğuk algınlığı şikâyetlerinin normalden daha ağır seyretmesi önemlidir ( Ateşin 39 dereceden yüksek olması ve koyu kıvamlı burun ve geniz akıntılarının olması gibi. )

Teşhis yöntemleri nelerdir?

Rutin kulak, burun ve boğaz muayenesi ile tespit edilir. Boğaz, geniz ve kulak muayeneleri ayrı ayrı önem taşımaktadır. Endoskopik sistem sayesinde burun içinde sinüslerin boşaldığı yolu görebilmekteyiz. 

Hangi radyolojik sistem daha önemli?

Sinüzitlerde BT kullanılmaktadır lakin akut  sinüzit teşhisinden ziyade medikal tedavi sonrasında iyileşmeyi görmek veya  kronik sinüzit ayrımını yapmak için istiyoruz. MRI ancak  kafa içi veya göz  komplikasyonu oluşturmuş (göz içi apse, beyin apsesi gibi..) sinüzitlerde istenmektedir.

Tedavi yöntemleri nelerdir?

Akut sinüzit tedavisi en az 14 günlük antibiyotik tedavisi gerektirir. Beraberinde alerji var ise ona yönelik ek tedavi veya yardımcı burun açıcı ve akıntı söktürücü ilaçlar kullanılır. Tedavi sonrasında çekilen BT görüntüsünde sinüzit bulguları devam ediyor ise veya şikâyetler geçmiyor ise kronik sinüzit olarak değerlendirilir. Bu durumda kronik sinüzite zemin hazırlayan faktörler incelenir. Büyümüş geniz eti, burun kemiğinde eğrilik, anomaliler ve alerji gibi.

 

Çocuklarda kronik sinüzitlere yönelik cerrahi müdahaleler büyüklere göre farklılık gösteriyor mu?

Evet, erişkinlere uygulanan endoskopik sinüs cerrahisi genelde çocuklarda uygulanmaz. Öncelikle geniz eti operasyonu gibi basit işlemler ve iyi medikal tedavi ile sorunun çözmek gerekir. Bu müdahaleler ile akıntılar daha kolay drene olup, sinüs kendini toparlayabiliyor. Ancak sinüzite neden olan diğer faktörlerin yokluğunda, sadece sinüslerin drene olduğu bölgeye yönelik minimal endoskopik cerrahi uygulanabiliyor. Kısaca gelişmekte olan sinüs, burun içi ve yüz yapısında bir deformasyona neden olmamak için minimal müdahaleleri tercih edilir.

Doktor Öğretim Üyesi Muhammet Asena



Bu yazı 46082 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA
YUKARI