diyarbakır escort
beylikdüzü escort beylikdüzü escort escort beylikdüzü beylikdüzü escort bayan beylikdüzü escort escort beylikdüzü beylikdüzü escortlar beylikdüzü escortlar beylikdüzü escort bayan beylikdüzü escort
Bugun...


Mehmet Şerif Cebe

facebook-paylas
TOPLUMSAL YANLIŞLARIMIZ
Tarih: 21-02-2026 00:03:00 Güncelleme: 21-02-2026 00:03:00


 

Sık sık bu haberleri basın yayın organlarından duyarız: “Size büyü yapılmış! Üzerinizdeki büyüyü kaldırabilmemiz için bize hakiki Halep keçisi getireceksiniz ve onu kesip fakirlere dağıtacağız!” “Üzerinizdeki büyüyü kaldırabilmemiz için ceylan derisi gereklidir. Bunun için bize şu kadar para göndereceksiniz. Yoksa üzerindeki bu kara büyüyü kaldıramayız! Ben bu işi Allah rızası için yapıyorum. İş bittikten sonra paranızı geri göndereceğim.” Bu davranışlar düpedüz kalpazanlıktır, insanları dolandırıp çıkar elde etmektir! Bu aynı zamanda halkın dini duygularını kötüye kullanmaktır; çünkü bu şarlatanlar bu üçkağıtçılığı yaparken dindar olduklarını göstermek için, başlarına sarık sarıp sakal uzatıyorlar, ellerinde 99 tespihle dudaklarını oynatıyorlar! İslami bilgisi olmayan zavallı, çaresiz kişiler de dindar olduklarını düşünüp onlara inanmakta ve tuzağa düşmenin ilk adımını atmaktadır. Bu dolandırmanın asıl nedenlerine baktığımız zaman birinci sırada “İslami cehalet/bilgisizlik ya da bilgi kirliliği” gelir! Bilgisizliğin olduğu her alanda kişi zarar görür; hayatını düzenli ve mutlu bir durumda devam ettiremez! Hayatı yaşanmaz hale getiren bilgisizliktir. Bu hastalığın en zararlı olanı da din konusundaki bilgisizliktir! İnsanlarımız Allah’a şükür inanıyorlar bu güzel bir özelliktir; ancak bu inanç Kur’an’a göre değil de kulaktan duyma olursa sağlıklı olmaz ve sözünü etiğimiz olumsuz olaylarla karşılaşılır! Diğer deyimle buna İslam’i bilgisizlik de diyebiliriz! Yazımın girişinde sıraladığım cümleler korkunç bir bilgisizlik sefaleti kokuyor! İnsanlar ruhsal bunalımlar geçirebiliyorlar, psikolojik sorunlar yaşayabiliyorlar. Bu sorunları yaşamak normaldir ve tıbbi tedaviyle iyileştirilebilecek hastalıklardır. Bir de insanların karşılaştıkları “vesvese hastalığı” vardır. Çünkü Kur’an-ı Kerim’de açıklandığı üzere (Nas suresi) şeytan ve şeytanın yönlendirdiği/etkilediği/şeytanın kölesi olmuş insanlar da insana vesvese verebilirler! 

İşin kötü yönü zayıf ve yardıma muhtaç olan kişilerin insansı şeytanların; yani “minel cinneti ve nas” (Nas suresi) ifadesindeki “insanların göğüslerine/kalplerine vesvese veren cinlerden ve insanlardan vesveseciler” in eline düşüp sahtekar, dolandırıcı, kalpazanlarca dolandırılmalarıdır!

Çare, Kur’an’ı okuyup öğrenirsek sağlıklı bir bilgiye sahip oluruz ve yanlışa sapmayız!  Şeytani virüslerin/vesvesenin kişilerin aklını işgal etmesine izin verenlerin hasta olması normaldir. Aklın, kalbin, gönlün virüslerden temizlenmesini sağlayacak çözüm; güven odaklı bir iman ve antivirüs özellikli Kur’an-ı Kerim’dir. Zira vahyin bulunduğu yere şeytani virüsler Allah’ın izniyle dadanamaz ve giremez!” (Mehmet Okuyan-Kur’an Okuyan, Felak/ 4, not:1)

Hz. Ayşe’nin rivayeti ile Allah Resulü’nün (s.a.v) şu tavsiyesine uyarsak inşallah şeytana karşı kalkanımızı kullanıp başarılı oluruz: "Hz. Resulüllah (s.a.v) her gece yatağına girdiğinde avuçlarını birleştirir, içlerine üfler ve İhlas, Felak ve Nas surelerini avucunun içine okur, sonra ellerini vücudunun ulaşabildiği her tarafına sürerdi. Önce başından ve yüzünden başlar, vücudunun ön taraflarını sıvazlardı ve bunu üç kere tekrarlardı.” (Fizilal-il Kur’an)

İnsanla şeytan arasında Hz. Adem’den bu yana devam eden savaş vardır. Şeytanın bu savaşta kullandığı silah vesvesedir! “Fakat Rabb’imiz, insanı bu savaşta hazırlıksız, eli boş bırakmamıştır. İmanı onun için bir kalkan, zikri onun için bir hazırlık, eli boş sığınmayı da ona bir silah kılmıştır. İnsan ancak bu kalkanından, hazırlığından ve silahından habersiz olduğu zaman kınanacak bir yalnızlığa kendisini terk etmiş olur!” (Nas suresi, Fizilal-il Kur’an)

Gerek cinlerden (şeytan) gerekse insanlardan olan vesveseciler bize üşüştüklerinde hemen Rabb’imize, Melik’imize ve İlah’ımıza sığınmalı ve adını anmalıyız ki savaşta yenilmeyelim! Zafer inananlarındır! Hayırlı ve bereketli ramazanlar diler; Allah’a emanet olun derim.



Bu yazı 66 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
GAZETEMİZ

YAZARLAR
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
YUKARI