Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
65 YAŞ KRİZİ NE OLACAK ?
Tarih: 11-10-2020 19:01:00 Güncelleme: 11-10-2020 19:01:00


Koronavirüs’ün en çok 65 yaş üzeri olan vatandaşımızı etkilediğini düşünüyorum. Bunun hukuksal olarak ve Maliye Bakanlığı nezdinde sorumlulukları bayağı tartışıldı. 65 yaşından (01.04.2020 tarihi dahil) gün olarak girenler kabul edildi.

Yani siz 65 yaşını doldurmadığınız taktirde Mücbir sebebe giremeyeceksiniz demektir. Sokağa çıkma yasağının başladığı tarihten bu yana mücbir sebep hali olarak 01.04.2020 ile 30.06.2020 tarihleri kesin olarak 213 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu 518 nolu tebliğ ile belirlenmiş idi.

Bununla ilgili mükelleflerin ödev ve sorumlulukları mücbir sebep’in biteceği 30.06.2020 tarihinden sonra yani 15 gün içinde 65 yaş’ın yerine getirmesi gereken, Mali Sorumlulukların başlayacağını, eğer bu süreler içinde; hükümet bir karar alır ve iki günlüğüne dışarı çıkma gibi izinler verilir ise durum ne olur ?

Gerçekten vahim olur. (Yani bir girer bir çıkarız misali gibi) Acaba mücbir sebep hali yerinden kalkar mı ? gibi sorularla karşılaşıyoruz.

Bana göre 518 nolu tebliğ bu işi bitirdiğini, yani bu tarihler kesin olarak yürürlükte olup, 15 TEMMUZ dan sonra 65 yaş üzeri Mali Sorumluluklarının başlayacağı kesin bir şekilde Tebliğde anlatılmıştır. Eğer Hükümet Koronavirüs’ün etkilerini ileriki safhada pandemi dönemini iyi atlatmazsa bu süreyi uzatabileceğini de göz ardı etmemek lazım. Bu illet hastalık bir an önce ülkemizi terk eder ve 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın, sokağa çıkma yasağının kaldırılmasını dileyenlerdenim. İnşallah en kısa zamanda bu gerçekleşir.

Maliye Bakanlığının almış olduğu kararlar neticesinde ilgili (518 nolu) tebliğin 6.maddesinde Vergi Ödevlerinin Ertelenmesi hususu açık bir şekilde ” Sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı tarihten 15.günün (15 Temmuz) sonuna kadar uzatılması uygun görülmüştür.” ifadesi yer almaktadır. Ayrıca burada 15 Temmuz “mali tatile” denk geldiğini de düşünmemiz gerektiğini.

65 yaşına dolduran mükelleflere millet olarak sahip çıkmamız gerektiğini, yapılacak kanun ve yardımlar onların MANEVİ RUH HALLERİNİ düşünerekten yapılacak her türlü hizmetin altına imzamı atarım.

Önemli olan burada sokağa çıkma yasağını delmeden, millet olarak zaten hizmet erbabı olan vatandaşımız ve sivil toplum kuruluşlarımız, gerekli çalışmalarını onlara göre dizayn etmelerini, yeter ki Devletimiz bu konuda 65 yaşlıların bu süre içinde Evlerinde kalmaları konusunda  ileride çıkabilecek yasal sorumlulukları bertaraf etmesi ile ilgili çalışmalar yapmasıdır.

Daha sağlıklı ve huzur içinde kalmalarını, devlet ve millet  olarak bir teminat altına almamız gerektiğini, bu pandemi sürecinin bitiminden hemen sonra, hastalığın tekrar onlara bulaşmaması konusunda da ciddi adımlar atılmalıdır.

 



Bu yazı 138 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI