Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
“E-ARŞİV FATURA”YA DİKKAT !
Tarih: 11-10-2020 18:40:00 Güncelleme: 11-10-2020 18:40:00


Maliye Bakanlığı 01.01.2020 tarihinden itibaren yürürlüğe koyacağı “E-ARŞİV FATURA” olarak düzenleme zorunluluğu getirilen Diğer Faturalar ile ilgili 13.12.2019  tarihli duyurusunda;

E-ARŞİV FATURA uygulamasına dahil olmayan mükelleflerin, düzenleyeceği faturaların Vergi Mükellefi olmayan (nihai tüketicilere) 30.000,- TL. KDV. dahil ve Vergi Mükellefi olan 5.000.- TL.KDV. dahil olarak düzenleyeceği, bu rakamları aşması halinde 509 nolu Tebliğin (V.7.) ile (VIII.) numaralı bölümlerinde belirtilen istisnai durumlar haricinde, Başkanlık tarafından “e-Arşiv Fatura” olarak düzenlenmesi zorunluluğu getirilmiştir. Aynı bölümde bu mükelleflerin de “E-Arşiv Fatura” düzenlemeleri gerektiği belirtilmiştir.

 

Bu konu ile ilgili bazı açıklamalar yapılmıştır;

1- Uygulamanın kapsamına e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükellefler girmektedir.

2- Aynı günde ve aynı kişiye düzenlenen faturaların toplamının belirtilen tutarları (5.000.-TL.) aşması halinde belirtilen zorunluluk oluşacaktır. Belirtilen tutarın altında kalan işlemler için kağıt (matbu) fatura olarak düzenlenebilmesi uygulaması öteden beri olduğu gibi devam edecektir.

Ayrıca aynı kişilere de olsa farklı günlerde gerçekleştirilen mal ve hizmet satışları nedeniyle düzenlenen faturalar, belirtilen tutarın hesabında birlikte dikkate alınmayacaktır.

3- Aynı gün içinde aynı kişiye gerçekleştirilen satışların her biri belirtilen tutarın altında kalmakla birlikte, bu satışların toplam tutarının belirtilen hadleri aşması durumunda; bu işlemler için kağıt (matbu) olarak fatura düzenlenmiş ise bu faturaların yerine e-Arşiv Fatura’nın e-Belge Portali üzerinden düzenlenmesi ve matbu kağıt faturaların iptal işlemine tabi tutulması gerekmektedir.

4- Söz konusu zorunluluk mükelleflerimize e-Arşiv Fatura uygulamasına bir başvuru zorunluluğu ve elektronik imza veya mali mühür alma zorunluluğu getirmemektedir.

 

5- Belirtilen nitelikteki faturaların düzenlenmesi işlemi; sadece Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulan ve ÜCRETSİZ olarak tüm mükelleflerin kullanımına sunulan e-Belge PORTALİ üzerinden gerçekleştirilecek olup herhangi bir özel entegratör kuruluşla anlaşma yapma zorunluluğu getirmemektedir.

 

6- Uygulama kapsamında fatura düzenlenmesi için Gelir İdares Başkanlığınca e-Belge Portalinde gerekli geliştirmeler tamamlanmış ve 01/01/2020 tarihi itibariyle mükelleflerin kullanımına açılacak olup e-Arşiv Fatura bilgisayar, tablet, cep telefonu vb. cihazlar üzerinden düzenlenebilecektir denilmektedir.

 

Aslında konu ile ilgili DİKKAT!  edilmesi gereken piyasada reel olarak iş yapan ve piyasa şartlarında bazı işyerlerinin uygulama esnasında karşılaşacakları sorunlar şimdiden baş göstermeye başlanıldığını düşünüyorum. Bir işletme sahibi aynı günde bir şahsa iki adet fatura düzenlediği halde üçüncü satış tada 5.000.-TL. KDV. dahil tutar üzerinde düzenlediği takdirde, daha önce kestiği (iki adet) faturaları iptal edip, e-belge portali üzerinden “E-Arşiv fatura” kesmek zorundadır. Aksi durumda faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır. Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı Vergi Daireleri tarafından mükellefler takip altına alınıp cezai işlemler yapabilir.

 



Bu yazı 134 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI