Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
“E-DÖNÜŞÜM” SİHİRBAZLARI
Tarih: 11-10-2020 18:44:00 Güncelleme: 11-10-2020 18:44:00


Bilindiği gibi Maliye Bakanlığı yayınladığı 509 nolu V.U.K Genel Tebliği ile ilgili daha önceki yazılarımda “dijital”  dönüşümlerden söz etmiştim. 2020 yılında fiilen yürürlüğe giren E-DÖNÜŞÜMLER ( E-FATURA, E-ARŞİV FATURA, E-DEFTER V.B.) dijital ortamlarda özel Entegratörlerce yapılmasına ve veri tabanlarını kullandıkları programlarla bağlantılı olarak XML kodları üzerinden istedikleri dönüşümleri yapabilirler.

 

509  nolu tebliğin (VII. maddesi) “DİĞER HUSUSLAR” bölümünde dikkat edilmesi gereken hususlar açık bir şekilde yazılmıştır. Mükelleflerin bu hususlara uygun Özel Entegratörlerce yetki almış kurumlarla çalışmalarında mutlaka “ÖZEL BİR SÖZLEŞME”  yapmalarını tavsiye ediyorum.

 

Yoksa mükelleflerin XML kodlarını açıp kontrol etmelerini bekleyemeyiz, bu konuda Mali Müşavirlerin sorumlu oldukları  mükelleflerini bizzat uyarmaları hususunda ikaz etmeleri, burada iş tamamen özel entegratör firmaları ile bağlantılı çalışmalarına daha titiz ve önem göstermeleri gerekir. Konumuz ile ilgili bazı hususlardan söz etmek istiyorum.

 

“E-Dönüşüm Sihirbazları” tamamen kötü niyetli şahısların sistem üzerinden GDO faturalarınızın görüntüsünü bozarak arka planda başka işler yapmasıdır. Bu konuda gerek özel Entegratör firmaları ve gerek mükellefler açısından sistemi iyi bilmek ve kullanmak gerektiğini düşünüyorum. Yoksa “GDO su bozulmuş İki Yüzlü” elektronik faturalarla karşı karşıya kalmış olabiliriz. Farkında olmadan Gelir İdaresince yetkili birimler tarafından izahata davet ve incelenmeye sebep verebileceğini düşünüyorum.

 

Oysa biz bu; 509 nolu Genel tebliğde özellikle

“E-DÖNÜŞÜMLER” konusunda  artık piyasada sahteciliği bitireceğini düşünüyorken, aksine sahteciliğin bitmesinden ziyade, şekil değiştirmesinden endişe duymaya başladık.

 

Piyasa ortamından faydalanarak, belki de yeni “e-dönüşüm sihirbazları” günümüz dijital ortamları kullanarak daha seri ve yaygın bir hale geleceğini düşünenlerdenim. Olay Mali Mevzuat açısından düşünüldüğü zaman bir an önce bu konularda Maliye Bakanlığı yasal önlemleri alıp, sistem üzerinden karışıklığa mahal vermeyecek şekilde alt yapısını hazırlayıp, mükelleflere daha sağlam ve risksiz bir sistem sunup, e-dönüşümlerde ” DİJİTAL SİHİRBAZLAR” tarafından bozulmayacak alt yapılar kurulmalıdır.

 



Bu yazı 131 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI