Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
“E-MÜKELLEFLER”DE CEZAİ DURUM
Tarih: 11-10-2020 18:40:00 Güncelleme: 11-10-2020 18:40:00


Maliye Bakanlığı’nın en büyük gelir kaynağı olan vergilerle ilgili mükellefler ödevlerini (yükümlülüklerini) yerine getirmediklerinde veya eksik yerine getirdiklerinde V.U.K’ unlarına göre cezai durumlarla karşı karşıya kalabilirler.

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın en son yaptığı çalışmalarda daha önce yayımlanan (V.U.K. 509 nolu Genel tebliği) ve yürürlüğe giren tebliğlerin sadeleştirilmiş hali olan tebliğin elektronik ortamlarda yapılması gereken işlemlerin aksaklık veya yapılmaması durumunda özel bazı hususlar dikkate alınmıştır. Bunlardan;

 

“E-Mükelleflerin Cezai duruma” düşmemeleri için  tebliğin (V.U.K 509 nolu )  6.maddesi açık bir şekilde bazı durumlardan bahsetmiştir. Bu maddede zikredilen (6; 1,2,3,4,6,7) ait bentlerde açıkça e-mükelleflerin cezai müeyyidelerle karşılaşmamaları için bir çok hususlarda açıklamalar yaparak, özellikle bu hususlara uyulmadığı taktirde V.U.K’ nu ve Türk Ticaret Kanunun ilgili hükümleri uygulanır açıklamaları yapılmıştır.

 

Yine aynı tebliğin 7. maddesinin (1-e) bendinde “Mücbir sebep” hallerinde bilgi ve belgelerin zayi olması durumunda, özel entegratörlerce de temin edilemediği hallerde, söz konusu belgelerin zayi olduğu tarih itibari ile ilgili tesvik edici belgelerin 15 gün içinde Ticari İşletmenin merkezinin bulunduğu yetkili Mahkemesine baş vurarak kendisine bir zayi belgesinin verilmesini talep etmelidir. Mahkemeden alınan bu zayi belgesi ile birlikte durumun Maliye Bakanlığı’na yazılı olarak bildirilmesi ve Başkanlık tarafından istenilen bilgi ve belgelerin ibraz edilmesi halinde, zayi olan bilgi ve belgelerin sisteme yüklenmesi için mükellefe yeniden yazılı izin verilebilir denilmektedir.

 

Bu tebliğin diğer hususlar açıklamasında, bir çok uyulması gereken durumlardan söz eder, yerine getirilmeyen işlemlerden mükelleflerin ticari sınıfları itibari ile farklılıklar yapabilir.  Elektronik ortamda yapılması gereken işlemlerde standartlara uygun versiyonlar çıkarıp mükelleflere uymaları hususunda zorunlu kılabilir. Özellikle bu “e-dönüşüm”ler ileriki yıllarda Mükelleflerin bağlı bulunduğu Vergi Daireleri tarafından yakın takibe alınacağı kanaatindeyim.

 

V.U.K’ un bazı maddelerinde (V.U.K. 232 maddesinin birinci fıkrası 1 ila 5. bendinde) sayılanlar hakkında kanunda öngörülen cezai hükümler uygulanır diye yazmakta, bu durum aynı zamanda 18.12.2019 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığınca yayınlanan Duyuruda da açık bir şekilde ifade edilerek; e-fatura, e-arşiv fatura ve “e-dönüşüm” yapan mükellefler içinde geçerli olacağı hususu belirtilmişti.

 

Dijital sistemler daha çabuk ve hızlı çalışacağından dolayı,

“E-mükellef”lerin Vergi ve Cezaları sistematik bir şekilde takip edileceğini, yapılan hataların daha çabuk sistemde görünmesine ve bu durumda Vergi Dairelerine büyük iş düşmekte. Bunun sonucunda 2020 yılı yoğun bir e-tebligat  (elektronik tebligat)  trafiği ile karşılaşabiliriz.

 

Şimdiden sorun olmaması için bilinçli mükelleflerin ve yetkili Mali Müşavirlerin “e-dönüşüm”deki güncel bilgilerini sistem üzerinden yüklemeleri ve ilgili şifrelerini kontrol etmelerinde fayda olacağını düşünüyorum.

 



Bu yazı 136 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI