Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
“MALİ TATİL” VAR MI ?
Tarih: 11-10-2020 19:07:00 Güncelleme: 11-10-2020 19:07:00


Bu yıl, koronavirüs’ten dolayı tatiller bir hayli sıkıntıya girdi. 5064 sayılı “Mali Tatil” ile ilgili kanun gereği, her yıl meslek mensupları (Mali Müşavirler) olarak bir nebze olsun, “Mali Tatil” imiz vardı. Buna tatil desek mi.? demesek mi.? Psikolojik olarak kendimizi tatile hazırlar gibi iş ve işlemlerimizi de bir düzene koyma çaba ve gayreti içinde olması hasebi ile beyanname yetiştirme telaşı içinde olan meslek mensuplarının hazırlık yaptıklarına şahidim. Kimimiz yollara revan olup, ta uzak diyarlara tatile gidenlerimiz olurdu, nerde kaldı o eski günler… bu pandemi süreci meslek camiamızı allak bullak etti.

01 Temmuz 2020 çarşamba günü başlayıp, 20 Temmuz 2020 pazartesi günü sona erecek olan “MALİ TATİLİMİZ” tüm meslek mensubu, meslektaşlarıma hayırlı olsun. Emin olun bu yıl mali tatil olarak yürürlükte olan, uygulamada hiç bir meslektaşımın tatile gide bilecek, ne bir kafa rahatlığına, ne de üzerimizdeki bu bilinmez illetli hastalığın ve iş yükümlülüğünün sırtımızda bir kambur gibi yaşaması, bizi nasıl bir tatil bekler onu siz hesap edin.

Koronavirüs’ ün bütün mali yükümlülükleri sırtımızda olmasına rağmen nasıl bir “Mali Tatil” olacağını? hiç düşünemiyorum.  İstesekte pandemi sürecini yaşadığımız için, hastalık korkusuyla hiç kimsenin kendi ilinden çıkıp, başka bir ile gitmesini bile bir risk olarak gördüğümüz bir zamanda “Mali Tatil” nasıl olacak.?  ve meslektaşlarım 2020 yılı stresini nasıl atacak.? Bunu artık “el vicdan olarak” işin yetkililerine bırakıyorum.

Bizim için meslek mensubu olarak; bu dönemde en güzel TATİL  sırtımızdaki işlerimizin hafiflemesi, iş yükümüzün azalması ve gereksiz bir çok bürokrasinin azalması olacaktır, diye düşünüyorum.

TURMOB bu konuda 25.06.2020 tarihinde bir yazı yayınlayarak bu yılki “Mali Tatil” ile ilgili açıklamalarda bulundu. Konunun mali boyutu ile süre ve zamanlardan, beyanların hangi tarihte verilmesi gerektiği hususlarını açıkladı. Mücbir sebep hali olan mükelleflerin beyanname verme süreleri 27 Temmuz 2020 olarak açıklandı.

Süreç itibari ile bir nebze olsun, Meslektaşlarımın 27 Temmuz  2020 tarihine kadar, hiç bir sıkıntı ve iş takibi yönünden rahatsız edilemeyeceğini, mükelleflerinde bu süre içerisinde meslek mensubu (Mali Müşavirler) meslektaşlarımdan, bilgi ve belge alma/isteme konusunda duyarlı olmalarını, ilgili odalar, borsalar ve bankalar bu mali tatil süresince, hiç bir belge istememeleri konusunda, özellikle; Turmob camiamızın bu süre içinde rahat etmelerini diliyor ise, “Mali Tatil” döneminde, ilgili kurumlara meslektaşlarımdan belge talepte bulunmamaları hususunda, TURMOB olarak gerekli yazışmaların yapılması durumunu çok önemsiyorum.

Eğer bu konuda meslek camiamız; kararlı adım atmak istiyorsa, topyekun ilgili kurumlara bu süre için de lütfen !  01 Temmuz ile 27 Temmuza kadar, “MALİ TATİL” den dolayı tüm Kamu Kurum ve Kuruluşlarına; bilanço, gelir tablosu, mizan v.b. gibi belgelerin istenilmemesi hususu, yazılı olarak bildirilmesinin daha iyi olacağını düşünüyorum.

 

 



Bu yazı 166 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI