Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
“MERAK” PROJESİ
Tarih: 11-10-2020 18:39:00 Güncelleme: 11-10-2020 18:39:00


Maliye Bakanlığı’nın 2020 yılı bütçe değerlemesine göre gelecek yıllar  Vergi Daireleri Otomasyon projesinin (VEDOP) hizmetleriyle artık ülkemizde her vatandaş tamamen elektronik ortamda vergi ve yükümlülüklerini yerine getirmek için yepyeni bir proje ile karşılaşacağını daha önceki yazılarımda da dijital ortamın kullanılması yaygınlaşacağı hususunu dile getirmiştim.

 

2020 yılı tahminimce 2023 yılına kadar “VEDOP” bütün alt yapısını hazırlayarak bambaşka bir sistemle vergi mükelleflerini kontrol ve denetimlere tabi tutacağı, elektronik ortamda işlemleri daha sıkı takip edeceğini, şimdiden yapılacak çalışmalarda vergi mükelleflerini yakından ilgilendirecek bir projenin konuşulmaya başlandığı bu dönemlerde, Maliye ve Hazine Bakanlığı yeni taktiklerle mükelleflerinin önüne; “Merkezi Risk Analizi ve Katmanlaştırma (MERAK) Projesi” adı altında yeni bir proje ile vergi tahsilatını  dijital ortamda daha da yaygınlaştırma hususunda çok radikal çalışmalar yapmaktadır. Bunlara kısaca değinmek istiyorum;

 

a-) E-Haciz projesini yaygınlaştıracak; daha hızlı ve çabuk otomasyon ortamında bütün kurumlar üzerinden gerçekleştirebilecek.

b-) Kurumlar arası çapraz kontroller daha sistematik olacak.

c-) Vergiye gönüllü uyumu artırmak amacıyla mükellef hizmetleri merkezi çalışmaları artacak.

d-) Yoğun bir bilgi akışı sağlanacak, bütün kurumların sisteminde bazı kayıtlar anında görünebilecek.

e-) Tahsilat takibi hızlanacak; Vergi Daireleri Uygulama Yazılımları (E-VDO) kapsamında diğer kurumlarla otomasyon sağlanarak, işlemler daha hızlı ve çabuk olacak.

f-) Sistem üzerinden Kredi Kartları ile daha hızlı ve otomasyona bağlı ödemeler anında gerçekleşecek.

g-) Elektronik defterlerin kullanım amaçları yaygınlaşacak ve daha aktif hale getirilecektir.

h-) Bankalar ve diğer kurumlar artık Bilanço, Gelir tablosu gibi belgeleri Vergi Dairesi Sisteminden alabilecekler.

         i-) Artık sistem kare kod dediğimiz bir işlem ile, bütün kayıtların doğruluğunu ispatlayacak, otomasyon sistemlerini genişletecek.

 

Maliye Bakanlığı aklımıza gelebilecek, tüm dijital sistemleri kullanmak amacıyla mükelleflere daha uyumlu  ve adil bir şekilde vergi uygulamasını yaygınlaştıracağı kanaatindeyim.

 

Bu çalışmalar görünürde gerçekten bir çağı atlama gibi sistematik ve dijital ortamlarda rahatça ticaret yapma çağını bize gösterecektir. Önemli olan burada mükelleflerin mağdur olmaması ve piyasada sahte iş yapan şahıs veya firmaların önüne geçip, daha adil bir vergi tahsilatını yaygınlaştırmak amacı ile vatandaşlardan Vergiye Uyumlu ve bilinçli vergi mükellefini koruyup haksızlığa maruz kalmamaları için gerekli bütün önlemlerin sağlanması daha uygun ve faydalı olacağını düşünüyorum. Yıllar önce ki Vergi Dairelerinde yapılan hizmet ile şuan da yapılan çalışmalar arasında; “bir akıllı telefon ile bir tuşlu telefon arasındaki fark gibi” görüyorum.

 



Bu yazı 149 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI