Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
“VERGİ HAFTASI”
Tarih: 11-10-2020 18:52:00 Güncelleme: 11-10-2020 18:52:00


Değerli okuyucularım; aslında biz meslek mensupları (Mali Müşavirler) Mart ayı diyince en yoğun olduğumuz ay aklımıza gelir. 2020 Yılına girişimizle yeni ” e-değişimlerle”  karşılaştık. Tamamen artık  ” e-devlet”  üzerinden vatandaşın iş ve işlemlerini yapmaktayız. Geride bıraktığımız iki ay süre içerisinde vergiye konu olan bazı yeniliklerden ve vatandaşa Ek Vergiler olarak yansıyan bazı Yeni Vergilerden söz edeceğim.

 

Mart ayı derken tamamen aklımıza “Vergi Ayı” olarak yansır. Biz Mali Müşavirler olarak yoğun bir çalışma tempomuzun yanı sıra birde 2020 yılında eklenen vergileri düşündüğümüzde, bir hayli zorlanacağımız bir ay olarak geçeceğini düşünüyorum. ” Vergi Güçtür” Sloganı ile bu yıl Maliye Bakanlığı yeni düzenlemeler yapmakla beraber Meslek Mensuplarına yoğun bir iş hacmi yüklendiği kanısındayım.

 

2020 Yılında Gelen İlave Vergiler ile Beraber;

1- Değerli Konut Vergisi.

2- Konaklama Vergisi.

3- Gelir Vergisi Dilimlerinde artış olarak matraha göre %5 lik bir oranda vergi artışı ile mükellefler bu yıl Vergilerini beyan etmek zorundadırlar. Bunun yanında birde yeni Beyanlar üzerinde vergiler alınmaya başlandı. Bunlar;

a- ) Gekap Beyannamesi (Geri Kazanım Katkı Beyannamesi) namı değer eski adıyla “Poşet Beyannamesi”

b-) Turizm Beyannamesi.

c-) Muhtasar Pirim Hizmet Beyannamesi olarak buda SGK prim Hizmet Bildirgesi ile Muhtasar Beyannamenin birleşmesinden ortaya çıktı, neyse ki 01.03.2020 tarihine ertelendi, ama yine işlem yapma zorunluluğumuz olacaktır. Aslında olay bu kadar basit değil, bir mükellef olarak birde bunların Maliyetleri söz konusu, yani 2020 yılında aslında ek vergilerle karşılaştık.

 

Bu Beyanlarda hiç vergi ödemeniz bile çıkmaz ise, ödeyeceğiniz rakamlar aynen şöyle olmalıdır;

* Yıllık Gelir Vergisi Beyannameleri:122,00.-TL.

* Kurumlar Vergisi Beyannameleri: 220,60.- TL.

* Geç.Ver.Beyannameleri; 91,70.-TL.

* Katma Değer Vergisi Beyannameleri: 58,80.-TL.

* Muhtasar Beyannameler: 58,80.-TL. olarak vatandaştan her ay veya üç ayda bir tahsil etmektedir.

 

Aslında bu hafta “Vergi Haftası” olarak Kamu oyuna yapılan açıklamalarda, mükelleflerin bire bir sorunlarıyla çözüm önerileri olarak işlense idi daha iyi olacağını, mükelleflerle bağlantılı çalışan ve aynı zamanda vatandaşın Vergi yükünü omuzlayan, Beyanlarını Maliye Bakanlığına sunan Meslek Mensupları (Mali Müşavirler) ile istişareli bir hafta olmuş olsa idi daha verimli ve çözüm önerileri birlikte sunulmuş olması Mükellefler açısından daha kalıcı bir iz bırakacağını ve topluma ” Vergi Haftası” bilinci üzerine pratik çözümler sunulması daha iyi olurdu.

 

SMMM  AHMET SICAKYÜZ

MALİ MÜŞAVİR & BAĞIMSIZ DENETÇİ

 



Bu yazı 154 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI